Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Heb je last van gehoorverlies, maar ben je nog niet helemaal overtuigd of hoortoestellen wel iets voor jou zijn? We zetten de voordelen graag voor jou op een rij!

Beginnen bij het begin: hoe werken hoortoestellen?

hoe werken hoortoestellen

Alle hoortoestellen bestaan uit drie hoofdonderdelen: een microfoon, processor en luidspreker.  

  1. De microfoon pikt geluiden (akoestische signalen) uit de omgeving op en stuurt ze door naar de processor.  
  2. De processor versterkt de geluiden en zet ze om in elektrische signalen.  
  3. De luidspreker stuurt de signalen op zijn beurt door naar het oor. Daar komt het geluid binnen. 

Doen hoortoestellen meer dan alleen maar versterken?

Gehoorverlies betekent niet alleen dat je alles zachter hoort. Het betekent vooral dat geluiden onduidelijk worden, waardoor luisteren en begrijpen lastig wordt. Geluiden krijgen een andere toon, klinken schriller of meer brommend. Hoortoestellen die alleen geluid versterken zijn dus niet voldoende om gehoorverlies te verhelpen, onze hoortoestellen doen meer, véél meer! 

Wat hoortoestellen dan precies allemaal doen, lijsten we hieronder voor je op. Lees je mee?

1. Het juiste volume regelen 

Mensen met gehoorverlies nemen geluiden pas vanaf een bepaald volume waar, dus is de techniek om geluidssignalen te versterken onmisbaar. Simpelweg alle geluiden versterken is echter niet voldoende. Anders zouden alle geluiden even luid klinken.   

Bij een hoortest meet de audicien altijd de ‘onbehaaglijkheidsdrempel’. Die drempel geeft aan vanaf welk niveau een geluid onaangenaam klinkt. Dat is voor iedereen anders. Bij de meeste normaalhorenden ligt deze waarde rond ongeveer 100 decibel. 

author profile image

“Moderne hoortoestellen zijn vandaag bijna onzichtbaar. Het zijn discrete, kleine technologische wondertjes die je makkelijk draadloos kan verbinden met je smartphone of andere elektronica.”

2. Exacte frequentiegebieden versterken 

Naast de algemene geluidssterkte, versterken hoortoestellen specifiek de frequenties die je niet meer goed hoort. Digitale hoortoestellen zijn state-of-the-art en kunnen elk gehoorverlies in verschillende frequentiegebieden exact en gericht compenseren. 

3. Stoorgeluiden wegfilteren 

In een druk restaurant is het zelfs voor iemand die normaal hoort niet eenvoudig om zich te focussen op de stem van zijn of haar gesprekspartner. Hoortoestellen hebben daarom verschillende programma’s en meerdere frequentiekanalen, zodat de geluidsversterking individueel kan worden aangepast

Wat kunnen de nieuwste hoortoestellen?

1. Ze zijn oplaadbaar  

De nieuwste generatie hoortoestellen heeft oplaadbare batterijen! En dat opladen is even eenvoudig als het bijladen van je smartphone. Bovendien gaan de lithiumionaccu’s tot 40% langer mee dan bij traditionele modellen. 

2. Je kan ermee streamen  

De nieuwste hoorapparaten koppel je makkelijk draadloos via bluetooth met je smartphone of smartwatch. Je kan (de meeste) hoortoestellen ook draadloos verbinden met je tv- en audiotoestellen. Je tv stuurt het geluid dan rechtstreeks naar je hoortoestellen, zodat je er ten volle van kan genieten.

Ontdek nog 6 andere handige functies

 

Zelf ervaren hoe onze hoortoestellen het verschil maken?

Maak kennis met onze hoortoestellen en probeer ze 30 dagen gratis uit in je vertrouwde omgeving. Zo merk je zelf meteen het verschil.

Ja, ik wil eerst testen

Andere thema's

Heb ik een hoorapparaat nodig?
Hoe vind ik het juiste hoorapparaat?
Een hoorcentrum vinden