Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Heeft u last van gehoorverlies, maar bent u nog niet helemaal overtuigd of een hoortoestel wel iets voor u is? Kom hier te weten wat de voordelen zijn van een hoortoestel.

Hoe werken hoortoestellen?

Alle hoortoestellen hebben drie hoofdonderdelen: een microfoon, processor en luidspreker. De microfoon pikt geluiden (akoestische signalen dus) uit de omgeving op en stuurt ze door naar de processor.
Die versterkt de geluiden en zet ze om in elektrische signalen. De luidspreker, op zijn beurt, stuurt de signalen door naar het oor. Daar komt het geluid binnen.

Waarom hoortoestellen meer doen dan alleen versterken

Gehoorverlies betekent niet alleen dat iemand alles zachter hoort. Het betekent vooral dat geluiden onduidelijk worden, waardoor luisteren en begrijpen lastig wordt. Geluiden krijgen een andere toon, worden schriller of brommender. Een hoortoestel dat "alleen maar luider" kan, is dus niet genoeg om iemand beter te doen horen.


Het juiste volume regelen

De eerste uitdaging van een hoortoestel is om het volume juist te regelen. Mensen met gehoorverlies nemen geluiden pas vanaf een bepaald volume waar, dus is de techniek om geluidssignalen te versterken onmisbaar. Simpelweg alle geluiden versterken is echter niet voldoende. Zo zou bijvoorbeeld een politiesirene absoluut niet te verdragen zijn. Daarom meet de audioloog bij een hoortest altijd de 'onbehaaglijkheidsdrempel'. Deze drempel geeft aan vanaf welk niveau een geluid onaangenaam wordt. Dat is voor iedereen anders. Bij de meeste normaalhorenden ligt deze waarde rond ongeveer 100 decibel.


Exacte frequentiegebieden versterken

Naast de algemene geluidssterkte, moeten hoortoestellen specifiek die frequenties versterken die niet goed meer worden gehoord. Digitale hoortoestellen zijn state-of-the-art en kunnen elk gehoorverlies in verschillende frequentiegebieden exact en gericht compenseren.


Stoorgeluid wegfilteren

Een echte uitdaging is uitfilteren van stoorgeluid. Bij conversaties in een druk restaurant is het zelfs voor iemand die normaal hoort niet eenvoudig om zich te focussen op de stem van zijn of haar gesprekspartner. Een hoortoestel heeft daarom verschillende programma's en meerdere frequentiekanalen, zodat de geluidsversterking individueel kan worden aangepast.

Wat zijn de grootste vooroordelen over hoortoestellen?

Enkele jaren geleden waren hoortoestellen nog onhandige bakjes die duidelijk zichtbaar achter het oor zaten en het gehoor maar minimaal verbeterden. Bovendien hadden die toestellen vaak last van feedback - de typische fluitende hoorapparaten. Het zijn stuk voor stuk problemen die tegenwoordig helemaal van de baan zijn. Moderne hoortoestellen zijn op vandaag bijna onzichtbaar. Het zijn kleine technologische wondertjes die je draadloos kunt verbinden met andere elektronica.
Ook het feit dat hoortoestellen uw oren 'lui' maken, blijft een misvatting. Heel wat mensen zijn bang dat hun gehoor afhankelijk zou worden van hoortoestellen. Maar het gehoor herstelt zich sowieso niet vanzelf. Gehoorschade is zo goed als onomkeerbaar. Een hoortoestel is dan vaak de enige oplossing, die bovendien pas optimaal werkt als u er op tijd aan begint.

Wat kunnen de nieuwste hoortoestellen?

Oplaadbare hoortoestellen

Hoortoestellen maken het leven een pak eenvoudiger. Alleen moet u altijd denken aan reservebatterijen. Met de nieuwste generatie hoortoestellen is dat probleem van de baan. Ze hebben een ingebouwde accu die 24 uur hoorplezier geeft na één oplaadbeurt.

De lithium-ion-accu's gaan ook tot 40% langer mee dan traditionele modellen. De hoortoestellen opladen is even eenvoudig als het bijladen van uw smartphone. 

Streamen

De nieuwste hoorapparaten koppelt u via Bluetooth draadloos met uw smartphone of smartwatch. Zo kan u met Android, iOS of een ander besturingssysteem eenvoudig en rechtstreeks via uw hoortoestellen bellen.

De meeste hoortoestellen kan u draadloos met uw TV- en audiotoestellen verbinden. Zo wordt het geluid rechtstreeks naar uw hoortoestellen gestuurd, waardoor u er ten volle van kunt genieten.

Met de bijbehorende apps kan u via uw smartphone ook uw hoortoestellen bedienen. U past zo het programma aan of stelt het geluidsvolume voor beide oren apart in. In een druk restaurant kan u bijvoorbeeld het geroezemoes onderdrukken om u beter te kunnen focussen op je gesprekspartner. Omgevingsgeluiden zoals straatlawaai kan u dempen en natuurgeluiden zoals vogelgezang versterken. 

Lees hier meer over de draadloze hoortoestelaccessoires
 

Samen naar een beter gehoor

Benieuwd of een hoortoestel voor u de geschikte oplossing is? Kom langs in één van onze hoorcentra en laat u vrijblijvend adviseren door onze audiologen.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Heb ik een hoorapparaat nodig?
Hoe vind ik het juiste hoorapparaat?
Een hoorcentrum vinden