Wat is diplacusis?

Diplacusis staat ook bekend als dubbel horen. Het is een vorm van slechthorendheid wanneer u hetzelfde geluid per oor verschillend waarneemt. Uw hersenen interpreteren de geluiden die u hoort. Wie lijdt aan dubbel horen, hoort twee afzonderlijke geluiden met een verschillende locatie, timing of toonhoogte.

Leven met deze aandoening is voor de meeste mensen bijzonder frustrerend en irritant. Sommigen hebben dit slechts tijdelijk, maar anderen permanent. Afhankelijk van uw waarneming van de toonhoogte, zijn de onderstaande verschillende soorten diplacusis mogelijk.
Diplacusis Dysharmonica
Dit is de meest voorkomende vorm waarbij het ene oor het geluid correct waarneemt en het andere oor foutief.
Binaurale diplacusis
Hiervan is sprake wanneer geen van de oren het geluid correct waarneemt. Dit kan het gevolg zijn van een verschil in waarneming of toonhoogte. Eén van uw oren kan het geluid iets eerder horen dan het andere. In dit geval is er een afwijking van de timing. Wanneer één van uw oren de toon op een andere hoogte hoort dan het andere, is er sprake van een verschil in toonhoogte. Deze situatie doet zich meer voor bij mensen met een asymmetrisch gehoorverlies.
Diplacusis Echoica
Dit treedt op wanneer er een klein verschil in timing van de toon is tussen de beide oren. Dit fenomeen zorgt voor de indruk een echo te horen.
Diplacusis Monauralis
Deze toestand doet zich voor wanneer uw oren hetzelfde geluid waarnemen alsof het twee afzonderlijke geluiden zijn op verschillende toonhoogte.

Wat veroorzaakt diplacusis?

De oorzaken van deze aandoening zijn nog niet helemaal duidelijk. Deskundigen geloven dat diplacusis kan optreden bij zowel eenzijdig als tweezijdig gehoorverlies. Eenzijdig gehoorverlies betreft slechts één oor, bij de andere variant zijn beide oren getroffen. Zo kan diplacusis bijvoorbeeld al optreden bij een bepaalde mate van gehoorverlies aan één oor. Het kan zich ook voordoen als de mate van gehoorverlies in het ene oor groter is dan in het andere.

Beschadiging van het binnenoor

Meestal doet diplacusis zich plotseling voor. Factoren die oorbeschadiging kunnen veroorzaken zijn gehoorverlies door lawaai, hoofdletsel en specifieke medicijnen. Veel mensen merken het begin van hun symptomen na een akoestisch trauma. Een explosie of blootstelling aan ander overmatig lawaai kunnen traumatisch zijn voor uw oren. 

Medicijnen die uw gehoor kunnen beschadigen, noemen we ototoxisch. Tegenwoordig zijn er meer dan 200 ototoxische geneesmiddelen op de markt. Sommige hiervan zijn bestemd voor de behandeling van ernstige aandoeningen, zoals infecties, hartaandoeningen en zelfs kanker.
 

Blokkade in het binnenoor

Een verstopte oorholte kan ook de oorzaak zijn van uw problemen. Een zware oorontsteking of verstopping van de gehoorgang kan uw normale gehoor verminderen. Ook overtollig oorsmeer of een tumor kunnen leiden tot de ontwikkeling van diplacusis.

Hoe wordt diplacusis behandeld?

Maak onmiddellijk een afspraak met een audicien of een andere specialist wanneer u dergelijke symptomen herkent. Elk vermoeden van gehoorverlies moet onmiddellijk worden beoordeeld. Uw arts zal een volledig medisch en audiologisch onderzoek uitvoeren om te proberen de hoofdoorzaak van uw problemen te achterhalen. 

De beste therapie voor uw symptomen is afhankelijk van de diepergelegen oorzaak. Als een blokkade in uw oorholte de oorzaak van uw symptomen is, is het cruciaal dat de reden hiervan gevonden wordt. Het goede nieuws is dat u waarschijnlijk uw gehoor weer terugkrijgt zodra uw oren weer vrijgemaakt zijn.
Overtollig oorsmeer verwijderen of behandeling van uw oorontsteking moeten centraal staan bij uw therapie. 

Uw arts kan besluiten om een vergelijkende toonhoogtetest uit te voeren. Deze test is speciaal ontwikkeld om de kenmerken van uw diplacusis te beoordelen. Dit diagnostische instrument komt van pas om inzicht te vergaren over wat u ervaart. 

In bepaalde situaties is de oorzaak van uw diplacusis ongeneeslijk. In dat geval is het essentieel dat u uw situatie begrijpt en weet hoe u hier het beste mee kunt omgaan.