Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Je gehoor is ontzettend belangrijk. Het helpt je communiceren, waarschuwt je voor gevaren en laat je genieten van alle mooie geluiden in het leven. Als je gehoor erop achteruitgaat, is dat onvermijdelijk een nadeel. Maar wat gebeurt er precies met je gehoor bij gehoorverlies? Hoe krijg je het eigenlijk?

Wat is gehoorverlies?

Gehoorverlies ontstaat door een beschadiging van de haarcellen in het slakkenhuis in het binnenoor. De haarcellen in het binnenoor geven normaal gesproken geluidstrillingen door aan de gehoorzenuwen, die vervolgens de trillingen doorsturen naar de hersenen. 
 
Wanneer de haarcellen beschadigd zijn, worden de geluidstrillingen niet of niet voldoende doorgegeven aan de gehoorzenuwen. Haarcellen kunnen bijna nooit meer herstellen wanneer ze eenmaal zijn beschadigd. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn met je gehoor. 

Wat gebeurt er bij gehoorverlies?

Bij toenemende slechthorendheid worden bepaalde frequenties niet meer naar de hersenen doorgegeven. Bepaalde informatie ontbreekt, zoals stille medeklinkers als -f, -s, -p of -t. Er ontstaan ‘gaten’ in wat u hoort en de hersenen proberen dat te compenseren. Alleen zo kunt u begrijpen en interpreteren waarover het gaat. Uw hersenen moeten dus een topprestatie leveren.
Mensen die kampen met slechthorendheid vinden plots dat horen een inspanning wordt. De verleiding wordt groot om zich terug te trekken of minder deel te nemen aan gesprekken. Studies wijzen zelfs op een verband tussen gehoorverlies en dementie. Ouderen met onbehandeld gehoorverlies hebben een veel hogere kans om dementie te ontwikkelen dan normaalhorenden, zo blijkt. 

Soorten gehoorverlies

Tussen ‘goed horen’ en ‘niets horen’ liggen er vier gradaties. Die duiden we bij Lapperre aan met de termen: een goed gehoor en mild, matig of ernstig gehoorverlies.  

  • Goed: Je gehoor is in topvorm. Ook hoge tonen, zoals vogels die fluiten, hoor je zonder problemen. Verstaan in uitdagende luistersituaties, bijvoorbeeld op restaurant, lukt je nog prima. Om zo lang mogelijk van je gehoor te genieten draag je het best goede gehoorbescherming bij het uitgaan of tijdens het klussen. 
  • Mild: Hoewel jouw gehoor een beetje is achteruitgegaan, heb je daar momenteel niet veel last van. Een jaarlijkse hoortest is aanbevolen om de evolutie van je gehoor op de voet op te volgen en zo steeds het juiste advies te krijgen. 
  • Matig: Je hebt licht gehoorverlies waardoor je je extra moet concentreren en inspannen om gesprekken goed te kunnen volgen, zeker in rumoerige omstandigheden. We raden je aan om een uitgebreide gratis hoortest te laten afnemen in een van onze hoorcentra. Samen met jou overlopen we dan de resultaten en bekijken we de hooroplossingen die bij jou en je levensstijl passen.  
  • Ernstig: Je hebt gehoorverlies. We raden je daarom aan om een afspraak te maken voor een uitgebreide gratis hoortest in een van onze hoorcentra. Samen bekijken we dan welke hoortoestellen voor jou geschikt zijn. Je kan de hoortoestellen bovendien 30 dagen vrijblijvend uitproberen in je vertrouwde omgeving.  

Herken je jezelf in mild, matig of ernstig gehoorverlies?

Doe de online hoortest voor een eerste inzicht in je gehoor. Met het resultaat kan je vervolgens naar een Lapperre-hoorcentrum in je buurt gaan. Onze audicien helpen je verder op weg.

Ik test mijn gehoor >

Slechthorendheid in cijfers

1 op 10 Belgen is slechthorend
Slechthorendheid is een veelvoorkomende klacht in België. Meer dan 1 op de 10 Belgen kampt met een gehoorprobleem. Gehoorverlies komt niet alleen voor bij ouderen, maar is een klacht in alle leeftijdsklassen. Slechts een derde van alle mensen met gehoorverlies zijn op pensioengerechtigde leeftijd. De meerderheid is nog professioneel aan de slag.  
 
Studies tonen aan dat maar 1 op 5 mensen die voordeel zouden halen uit hoortoestellen er daadwerkelijk ook heeft. Gemiddeld wachten mensen met gehoorverlies bijna 3 jaar voor ze actie ondernemen. Op tijd een hoortest doen is dus een eerste stap! Onze online hoortest is de makkelijkste manier om snel te weten te komen hoe het met je gehoor zit.  

Het verschil tussen slechthorendheid en doofheid

Er is een onderscheid te maken tussen slechthorendheid en doofheid. Bij slechthorendheid heeft iemand een verminderd gehoorvermogen. Als iemand niet meer via het gehoor kan communiceren, wordt er van doofheid gesproken.

Wil je duidelijkheid over je gehoor?

Ontdek hier je Hoorscore >

Andere thema's

Hoe ontstaat gehoorverlies en hoe kan je het herkennen?
Wist je dit? Hoe sneller je hoortoestellen neemt, hoe beter het resultaat!
Bescherm je gehoor de hele zomer lang
Een hoorcentrum vinden