Hoortoestel tips vóór het vertrek op reis 

Goed begonnen is half gewonnen, zo ook wanneer je op reis gaat met een hoortoestel. Nog voor je ter land, ter zee of in de lucht vertrekt zijn er een aantal zaken die je kan voorbereiden zodat je je op jouw bestemming geen zorgen hoeft te maken.
 
Misschien wel de grootste tip die we je kunnen meegeven: plan in de weken voor je vertrek een afspraak in bij je audioloog. Zo ben je er zeker van dat je hoortoestel grondig gereinigd, gecontroleerd en, indien nodig, gerepareerd wordt. Bovendien adviseert jouw audioloog je over accessoires die nuttig kunnen zijn in het land waar je op vakantie gaat: denk bijvoorbeeld aan een droogdoosje of droogcapsules, extra reinigingsmiddelen en meer.
 
Nu we het toch over belangrijke accessoires hebben: iets wat zeker niet kan ontbreken indien je een oplaadbaar hoortoestel hebt, is uiteraard een oplader. Daar had je natuurlijk al aan gedacht, maar vergeet zeker niet dat in sommige landen een reisstekker nodig is om je apparaat op te laden. Door op voorhand zo’n reisstekker aan te schaffen vermijd je stressvolle momenten of onnodige zoektochten ter plaatse en kan je het maximale uit je vakantietijd halen. Vergeet ook zeker niet je hoortoestel volledig op te laden zodat je met een volle batterij de deur uitstapt.
 
Niet alleen een pre-trip bezoekje aan je vaste audioloog kan nuttig zijn, ook zoek je best op voorhand de contactgegevens op van een audioloog ter plaatse. Mocht er dan toch iets onvoorziens gebeuren, dan hoef je niet in allerijl, zonder voorbereiding of in een vreemde taal een lokale audioloog te zoeken. Alweer stress uitgespaard!
 
Actieve uitstapjes, veel beweging of een sportieve reis gepland? Of gewoon liever het zekere voor het onzekere nemen? Sluit dan een verzekering af voor het geval je je hoortoestel kwijtraakt of beschadigt gedurende de reis. Op die manier voorkom je onaangename verrassingen indien er dan toch iets onvoorziens zou voorvallen.
 
Last but not least: het kan héél handig zijn om voor je vertrek te checken welke bezienswaardigheden met aangepaste hoorondersteuning je kan bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan theaters, concertzalen of concertgebouwen die voorzien zijn van ringleiding, of aan musea en gidsen waar je gebruik kunt maken van Bluetooth (indien je toestel deze functies ondersteunt). Dergelijke toeristische trekpleisters opnemen in je reisagenda kan je reisplezier en -comfort een flinke boost geven.
 

Hoortoestel tips op de luchthaven

Veel mensen, rumoer, vluchtinformatie die continu weergalmt… Een luchthaven kan zeer chaotisch zijn voor mensen met een verminderd gehoor. Toch raden we aan om je hoorapparaat in te houden zodat de communicatie tijdens check-ins, controles en de onboarding zo vlot mogelijk verloopt.

Als je samen met anderen op vakantie gaat of geen extra hulp nodig hebt, is het niet nodig om de vliegtuigmaatschappij te informeren van je situatie. Heb je echter wel hulp nodig van het personeel, dan is het goed de vliegtuigmaatschappij hier op tijd van op de hoogte te brengen. Je kan vervolgens aangeven of je hulp nodig hebt met inchecken, het boarden of tijdens de vlucht.
 
Geef bij het inchecken aan dat je gehoorverlies hebt en daarom niet op een rij naast de uitgang wilt zitten. Bij een noodgeval wordt namelijk de hulp van deze rij ingeschakeld door het cabinepersoneel.
 
Weet dat metaaldetectoren geen enkele invloed hebben op je apparaat (en de instellingen), de batterijen, opladers en meer. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Normaal worden ook veiligheidscontroles hierdoor niet getriggerd, maar informeer indien mogelijk het veiligheidspersoneel voor de zekerheid.
 
 

Hoortoestel tips in het vliegtuig

 Tijdens de vlucht zelf raden we aan je hoorapparaat in te houden, je hoeft het toestel niet uit te zetten omwille van interferentie of dergelijke. Ook veranderingen in druk (omwille van hoogteverschillen) hebben geen invloed. De enige momenten wanneer je het toestel wel zou kunnen uitzetten is tijdens het stijgen of dalen omdat hier vaak veel lawaai mee gepaard gaat en dit niet bepaald prettig is.

Verder is het juist een troef om het apparaat in te houden aangezien het de communicatie met het cabinepersoneel vergemakkelijkt en het eenvoudiger is om de boodschappen op de intercom te verstaan. Handige tip: zorg ervoor dat je de batterijen en oplader (en eventueel wat reinigingsmiddelen, indien toegelaten) in je handbagage opbergt zodat je er tijdens je vlucht makkelijk aan kan wanneer nodig.
 
Wees daarnaast niet bang om het cabinepersoneel van advies te voorzien. Begrijp je het personeel beter als ze je recht aankijken wanneer ze praten? Of heb je liever dat ze wat harder praten en beter articuleren? Door tips te geven weet het personeel hoe ze je het beste kunnen helpen.
 
Vaak zorgen vliegtuigmaatschappijen ook voor geschikte koptelefoons of headsets wanneer je gebruik wilt maken van het audiosysteem aan boord. Verbind je tijdens de vlucht je toestel via Bluetooth met je smartphone? Dan kan de vliegtuigmodus hier wel wat roet in het eten gooien. Informeer hiervoor op voorhand bij je audioloog of neem de handleiding van je toestel door voor meer tekst en uitleg.
 

Hoortoestel tips voor autoreizen

 Ook tijdens autoreizen gelden eigenlijk min of meer dezelfde tips die we eerder vermeld hebben: zorg dat alles opgeladen is, dat je de nodige accessoires (zoals opladers en batterijen) bij de hand hebt en hou je hoorapparaat in om de communicatie tijdens eetpauzes, tolposten en tankstations vlot te laten verlopen.
 
Belangrijk in de wagen: let erop dat je hoortoestel niet gedurende lange periodes met direct zonlicht of drukkende hitte in contact komt. Dit kan het toestel doen oververhitten met alle gevolgen vandien. Zeker op weg naar warmere oorden kan de temperatuur flink oplopen, dus probeer er op te letten dat het niet langdurig in een snikhete wagen blijft liggen.
 
Bovendien kan je tijdens autoreizen je hoorapparaat rechtstreeks verbinden met je wagen via Bluetooth (indien het die functie ondersteunt). Zo kan je ongehinderd telefoonoproepen ontvangen of GPS-instructies opvolgen, afhankelijk van wat je wagen toelaat.
 

Hoortoestel tips tijdens je vakantie

 Eens je eindelijk op je eindbestemming bent gearriveerd, is het tijd om te genieten! Ook tijdens je verblijf zijn er tal van tips met betrekking tot je hoortoestel die je vakantie aangenamer, efficiënter en comfortabeler laten verlopen.
 
Alweer: zorg ervoor dat je altijd genoeg volle batterijen (of je oplader) bij hebt en probeer te vermijden dat je toestel langdurig in direct zonlicht en/of in drukkende hitte verkeert aan het zwembad, op terras, in het hotel of op het strand. Informeer ook hotel- en/of restaurantpersoneel (en elders waar je dat nodig acht) zodanig dat men je de nodige ondersteuning kan bieden.
 
In broeierige, exotische oorden neem je best ook een droogbox (bij voorkeur mét extra droogtabletten) mee voor ‘s nachts zodat je toestel gevrijwaard blijft van vocht. Het spreekt voor zich dat je voor een verfrissende duik in zee, rivier of zwembad best je hoortoestel verwijdert, zelfs wanneer je apparaat waterbestendig is - dit geldt vaak slechts voor kortstondig en oppervlakkig contact met water maar niet voor volwaardige zwemsessies waarbij je volledig kopje onder gaat.
 
Let verder op met zonnecrème en andere cosmetica, aangezien deze je toestel ook kunnen beschadigen bij direct (en uiteraard overmatig) contact. Je wast ook best je handen nadat je jezelf met dergelijke producten hebt ingesmeerd.
 
Door de warmte zweten we uiteraard ook vaker en dat kan nefast zijn voor je apparaat. Droog je oren af bij frequente transpiratie om irritatie te voorkomen en vermijd daarnaast ook zand aan het toestel om het in opperste conditie te houden. Als finale tip raden we aan je toestel minimaal 1x per dag te reinigen met daarvoor voorziene producten om het in opperste conditie te houden. Hoe je dat het beste doet? We geven je graag extra reinigingstips voor je hoorapparaat mee.
 
Ziezo, dat was een hele waslijst aan tips waarmee je ongehinderd op vakantie kan gaan en met volle teugen zal kunnen genieten. Mits een paar voorzorgsmaatregelen en een minimum aan onderhoud hoef je je absoluut geen zorgen te maken over op reis gaan met een hoorapparaat. Vragen of opmerkingen? Maak een afspraak met een Lapperre expert of bezoek je dichtstbijzijnde Lapperre hoorcentrum. Geniet van je vakantie!