Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Om het beste uit je hoortoestellen te houden, moet je ze regelmatig schoonmaken en onderhouden. Met de volgende tips hou je jouw hoortoestellen in topconditie.

Uw hoortoestellen schoonmaken

Zweet en oorsmeer kunnen de microfooningangen en de versterker verstoppen. Daarom moet je het hoortoestel  elke dag schoonmaken en oorsmeer verwijderen. Dat kan je makkelijk zelf, maar je bent ook altijd welkom in het hoorcentrum. Hier geven wij je enkele tips om jouw in-het-oor hoortoestel of achter-het-oor toestel te verzorgen.
Achter-het-oor toestellen

Dagelijks

Gebruik dagelijks de reinigingsdoekjes van Lapperre. Ze zijn bedoeld om je hoortoestellen te reinigen en te ontsmetten. Hetzelfde effect krijg je door wat Lapperre reinigingsspray op een zacht doekje te verstuiven. Spray nooit rechtstreeks op het hoortoestel, maar altijd eerst op een doekje.
 
Zowel het oorstukje, de tube als het hoortoestel kan je met het vochtige doekje proper wrijven. Gebruik zeker geen water, want dat kan de kwetsbare elektronische onderdelen beschadigen.
 

Wekelijks

Het oorstuk en het buisje van je hoortoestel kunnen verstopt raken door oorsmeer of huidschilfers. Daarom raden we aan om ze wekelijks te reinigen met de Lapperre reinigingsset. Volg daarbij de volgende stappen:
 

  1. Maak het oorstukje los van het hoortoestel en leg het samen met een bruistablet een half uur te weken in de reinigingsbeker met water. Spoel het oorstukje nadien af en droog het goed.
  2. Plaats de blaaspeer in het buisje van het oorstuk en blaas zo de geluids- en verluchtingskanalen droog.
  3. Zet daarna het oorstuk terug op je hoortoestel. Let er vooral op dat het ronde gedeelte van het oorstuk naar je hoortoestel is gericht.Om de 3 maanden

We raden je aan om elke drie maanden langs te komen in je hoorcentrum voor een ‘groot onderhoud’. Daarbij wordt het hoortoestel opengemaakt en worden alle buisjes en filters vervangen.

In-het-oor toestellen

Dagelijks

Maak de hoortoestellen dagelijks schoon met een vochtig doekje, net als bij achter-het-oor toestellen.
  

Als de filter verstopt is…

Dan moet hij vervangen worden. Maar wanneer weet je dat? Heel eenvoudig: als je merkt dat het toestel niet meer goed werkt. Sommige mensen moeten de filter wekelijks vervangen, anderen nooit, dat is wat afhankelijk van je oorsmeerproductie.
 
De filters vervangen gaat makkelijk bij beide types hoortoestellen:

  • Met de ene kant van het stokje klik je de oude filter uit het toestel 
  • Daarna draai je het stokje om en klik je de nieuwe filter er weer in 


 

Om de 6 maanden

Kom om het half jaar eens langs in het hoorcentrum voor een ‘groot onderhoud’. Dan kijken we het toestel  helemaal na en vervangen we wat nodig is. Mensen die zelf hun filtertjes liever niet vervangen, vragen we om iedere drie maanden langs te komen.
 

Tips voor het schoonmaken van hoortoestellen

  • Gebruik nooit alcohol of andere agressieve schoonmaak- of oplosmiddelen. Ze kunnen de elektronische delen beschadigen.
  • Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals scharen of spelden, maar enkel de speciaal daarvoor ontworpen schoonmaakborsteltjes.
  • Zorg dat je bij het schoonmaken schone en droge handen hebt.

Uw hoortoestellen drogen

Zorg dat uw hoortoestel goed droog is voor u het terug in elkaar zet. Vocht kan je toestel makkelijk beschadigen of storingen veroorzaken. Als het hoortoestel toch nat wordt, droog het dan niet met een haardroger, radiator of microgolfgoven. De intense hitte kan de plastic onderdelen vervormen en de techniek binnenin beschadigen.
 
Om uw hoortoestellen te drogen, gebruikt u een droogbeker met droogtabletten of een droogbox.
Droogtabletten
Droogtabletten
Droogtabletten absorberen al het vocht uit de hoortoestellen en voorkomen dat ze binnenin roesten. Geef daarom uw hoortoestellen geregeld een ‘droogbehandeling’. Verwijder ’s avonds de batterijen, laat het batterijklepje open en leg de hoortoestellen in een afgesloten potje met een droogtablet. Leg de droogtablet met het karton naar boven en sluit het potje goed. Meer informatie?
Drybox
Drybox
Als alternatief voor droogtabletten is er de Drybox, een handig alles-in-één reinigingssysteem. Het systeem reinigt, droogt en desinfecteert de hoortoestellen waardoor ze optimaal blijven presteren.  Haal de batterijen uit het toestel en leg het met open klepje in het kistje. Meer informatie?

Andere thema's

Tips om te wennen aan hoortoestellen
Wat doet een hoorapparaat?
Een hoorcentrum vinden