Wat veroorzaakt gehoorverlies en uiteindelijk doofheid?

Het is niet ongebruikelijk dat mensen die slecht horen zich afwenden van vrienden en familie en in een isolement raken. Gehoorverlies betekent dat u niet meer in staat bent gesprekken te voeren met uw dierbaren op de manier die u voorheen gewend was. Dit kan enorm frustrerend zijn.

De meest voorkomende oorzaken zijn:
  • ouder worden
  • langdurige blootstelling aan lawaai
  • aandoeningen als meningitis
  • erfelijke factoren
  • bepaalde medicijnen

Mate van gehoorverlies

De term “mate van gehoorverlies” verwijst naar de verschillende niveaus van beschadiging. Uw gehoorverlies kan van een totaal andere graad zijn dan bij iemand anders en valt in één van de vier categorieën: 
  • licht
  • gemiddeld
  • ernstig
  • zeer ernstig

Audiciens meten de intensiteit van een geluid en de mate van gehoorverlies in decibel (dB). Dit betekent dat u bij een gehoorverlies van 40 dB niet in staat bent geluiden waar te nemen onder 40 dB.

Wanneer een bepaalde meting twee verschillende categorieën begrenst, wordt dit een combinatie van beide genoemd. Uw gehoor wordt als normaal beschouwd wanneer u geluid tussen 20-25 decibel kan waarnemen. Als u alleen boven dat bereik kunt horen, lijdt u waarschijnlijk aan gehoorverlies.
Infografiek – Mate van gehoorverlies
Licht gehoorverlies
Als er sprake is van licht gehoorverlies, hebt u waarschijnlijk moeite om geluid onder 40 decibel waar te nemen. U kunt zacht uitgesproken woorden, het geluid van de koelkastmotor of het tikken van de klok niet horen. Als uw gehoorverlies in deze categorie valt, hebt u nog geen moeite met het geluid van luide of meer intense klinkers. Maar waarschijnlijk neemt u het geluid van enkele zachtere medeklinkers niet waar. Wanneer u merkt dat u mensen nu en dan vraagt om luider te spreken omdat u ze niet verstaat, kunt u het best een gehoortest laten doen door een specialist. De beste manier om een idee te krijgen hoe dit stadium ongeveer klinkt, is door uw vingers in uw oren te steken en dan te luisteren naar iemand die praat.
Gemiddeld gehoorverlies
Gemiddeld gehoorverlies staat een stapje hoger op de schaal. Met deze mate van slechthorendheid heeft u moeite om geluiden onder de 40 tot 70 decibel te horen. In dit stadium zult u niet alleen de zachte medeklinkers niet meer horen, maar ook moeite hebben om klinkers te onderscheiden. Met een gemiddeld verlies van gehoorvermogen merkt u dat u weliswaar iets hoort zonder uw hoorapparaat, maar vaak niet meer begrijpt wat er gezegd wordt. Kenmerkend voor dit stadium is dat de meeste mensen de fase van ontkenning voorbij zijn en erkennen dat ze een gehoorprobleem hebben.
Gemiddeld tot ernstig gehoorverlies
In dit stadium kunt u woorden niet meer verstaan zonder hoorapparaat. Het kan bijzonder frustrerend zijn dat u niet altijd kunt begrijpen wat er gezegd wordt, zelfs wanneer u uw hoortoestel in hebt. Het geluid harder zetten, zorgt evenmin voor meer duidelijkheid.
Ernstig gehoorverlies
Bij ernstig gehoorverlies kunt u geen geluid meer horen onder 70 tot 90 decibel. Zelfs het geluid van een rinkelende telefoon kan u compleet ontgaan. Om voor een hogere levenskwaliteit te zorgen, is een hoorapparaat of een cochleair implantaat absoluut noodzakelijk. Als u dit nog niet hebt, is het essentieel dat u een afspraak maakt met onze audiciens voor een grondige analyse.
Zeer ernstig gehoorverlies of doofheid
In dit stadium kunt u alleen nog geluid waarnemen boven 90 decibel. Zelfs bijzonder luide geluiden als een vliegtuigmotor zijn niet meer hoorbaar. Zeer ernstig gehoorverlies of doofheid is een uitermate ernstige situatie. Wie hiermee te maken krijgt, neemt vaak toevlucht tot liplezen om te proberen het contact niet helemaal te verliezen. Het hoorapparaat biedt op dit punt nog maar gedeeltelijke verbeteringen, waardoor u de geluiden van uw omgeving kunt horen en zelfs enige mondelinge communicatie mogelijk is.
Als u of iemand die u kent, tekenen van gehoorverlies vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk een audicien te bezoeken om een gehoortest te laten doen.