De beste locatie voor de perfecte date

Samen uit eten, naar de film of een theatervoorstelling: er zijn genoeg mogelijkheden als je een romantische uitstap wilt plannen. Tijdens zo’n dag of avondje uit wil je volop genieten, zonder je zorgen te moeten maken over je gehoor. Kies je activiteit én de locatie dus weloverwogen. We geven je graag enkele tips: 

Bioscoop

Buitenlandse films worden in België ondertiteld. Zo kan je alles goed volgen. Kies als het even kan een plekje in het midden op een van de achterste rijen. Daar is het geluid optimaal. Draag je hoortoestellen? Vaak passen die zich automatisch aan het geluidsvolume van de film aan. Oh ja: kies liever geen chips als snack. Popcorn kraakt veel minder en leidt dus minder af. 

Bioscoop hoortoestellen
Restaurant hoorapparaat

Restaurant

Het fijne van een hapje eten is dat je tegenover elkaar zit. Dat maakt het makkelijker om elkaar te kunnen verstaan en te begrijpen. Kies bij voorkeur een rustig restaurant zodat je weinig omgevingslawaai hebt. Tafeltjes die dicht op elkaar staan kunnen te veel rumoer geven. Net als een ‘kaal’ interieur met een slechte akoestiek. Heb je eenmaal een favoriet restaurant gevonden, kies dan een tafel waarbij je met de rug naar de muur zit. Zo heb je geen storende geluiden achter je.  

Samen koken

Lekker eten, maar zonder de drukte van een restaurant. Thuis kan je zelf kiezen of je wel of geen muziek opzet. Dek de tafel met kaarsen, trek feestelijke kleding aan en ga samen aan de slag met een nieuw recept. Dat kan verrassend gezellig zijn! 

Samen koken hoortoestellen
Minigolf hoortoestel

Minigolf

Ook in de winter kan je, zolang het droog is, prima minigolfen. Bij dit sportieve uitje sta je steeds dicht bij elkaar, waardoor je je partner goed kan verstaan. Na een middag in de frisse buitenlucht is een kop warme chocomelk de beste opwarmer.

Wandeling

Een natuurwandeling is altijd een goed idee. Het groen zorgt voor gemoedsrust en ontspanning en je hebt weinig omgevingsgeluid om je heen. Al wandelend voer je makkelijker een diepgaand gesprek  – niet voor niets werken veel coaches al wandelend. Schijnt het zonnetje? Neem dan een deken en een goedgevulde picknickmand mee. Met een warm drankje is een winterpicknick prima te doen!  

Wandeling gehoorapparaat
toneel hoortoestel

Toneel

Bij een toneelvoorstelling komt het geluid van voren. Probeer een stoel te bemachtigen in het midden van de eerste rijen. Dan komt het geluid maximaal tot bij jou en kan je alles makkelijk volgen. 

Museumbezoek

België kent meer dan 1.000 musea. Keuze genoeg dus voor een romantische date. Het is er vaak heerlijk rustig, dus heb je weinig last van omgevingsgeluid. Bovendien is het altijd leuk om iets nieuws te leren. Bij de meeste musea zijn ook audiogidsen verkrijgbaar.

Museumbezoekgehoorapparaat

Wel gezellig, maar minder geschikt

Als je wat minder hoort, zijn plaatsen met veel omgevingsgeluid niet zo fijn. Op deze locaties kan het lastig worden om elkaar goed te kunnen verstaan.  

  • Een overvol, populair café: de drukte kan gezellig zijn, maar een gesprek voeren wordt wel lastiger. Soms kan het zelfs frustrerend zijn. Wil je toch op café gaan, kies dan een moment dat het minder druk is (bijvoorbeeld in de middag) en zoek dan een rustig plekje uit. 
  • Indoorsporthal: ben je een sportief type, dan kan een actieve date een goede keuze zijn. Een buitensport is fijner dan een hal waarin het geluid in het rond galmt. Ga bijvoorbeeld golfen of tennissen, dan is de communicatie een heel stuk makkelijker dan wanneer je elkaar op de indoor padelbaan ziet. 
  • Drukke markt: met leuke kraampjes en lokale lekkernijen is een bezoek aan een markt altijd sfeervol. Maar daardoor ook druk. Midden op de dag is er vaak te veel omgevingsgeluid om nog een leuk gesprek te kunnen voeren. Wil je toch gaan, passeer dan op het einde van de dag.  
  • Festival: hou je van muziek, kies dan liever voor een theaterconcert dan voor een festival. Daar zijn het geluid en de akoestiek goed geregeld en heb je geen last van verschillende bandjes die door elkaar heen spelen of uitbundig publiek dat erdoorheen joelt. 

Voor het eerst op date!

Audicien Marleen: “Of je nu jong of oud bent, een eerste date is altijd spannend. Voel je je onzeker omdat je hoortoestellen draagt? Wees gerust, dat hoeft helemaal geen belemmering te zijn. Sterker nog: door je hoorapparaten weet je zeker dat je alles goed kan horen en dus een fijn gesprek kan voeren. Er zijn hoortoestellen die volledig in het oor worden gedragen en dus heel discreet zijn. Dat betekent trouwens niet dat je hoeft te verzwijgen dat je minder goed hoort. Juist door er open over te zijn, ontstaat een sfeer van vertrouwen en intimiteit. Precies wat een date succesvol maakt!”

Zeker weten dat je álles hoort wat je date vertelt?

Test zelf je gehoor