Voor de hoortest

Een gehoortest begint altijd met het in kaart brengen van jouw persoonlijke situatie. Daarom zal de audioloog je een aantal vragen stellen. Die helpen hem/haar om een context te creëren rondom jouw specifieke hoorprobleem. Hij of zij kan bijvoorbeeld vragen waarom je denkt slechter te horen en of je tijdens je dagelijkse leven vaak wordt blootgesteld aan lawaai. Aan de hand van je antwoorden maakt de audioloog een eerste inschatting van het probleem.
 

Tijdens de hoortest

Na het in kaart brengen van je persoonlijke situatie volgt de effectieve gehoortest. Die valt uiteen in twee delen: de tonentest en de verstatest. Daarvoor neem je plaats in een geluidsdichte ruimte of cabine.

De tonentest

Zoals de naam al doet vermoeden, gaan we bij de tonentest na welke tonen je wel en niet hoort. Via een koptelefoon worden korte piepjes met verschillende frequenties afgespeeld. De tonen gaan van heel laag, naar heel hoog en worden voor elk oor apart afgespeeld. Het doel is simpel: van zodra je de toon hoort, geef je dat aan.

De verstatest

Het tweede deel van de hoortest is de verstatest en ook die verloopt via een koptelefoon. Met de verstatest gaat de audioloog na hoe goed je spraak begrijpt in rumoerige situaties. Omdat je je in het dagelijkse leven zelden in een volledig stille omgeving begeeft, is het belangrijk om ook dit aspect in kaart te brengen.

Zowel voor de tonen- als verstatest is het belangrijk om goed uitgerust te zijn. Niet alleen je gehoor speelt hier een rol, maar ook je vermoeidheids- en stressniveau. Zorg er dus voor dat je voldoende tijd hebt om de hoortest af te leggen en kom uitgerust voor de dag.

Na de hoortest

Aan de hand van de testen wordt een audiogram opgemaakt. Daarop kan de audioloog aflezen welke frequenties je wel en niet hoort. Op basis daarvan zoeken we samen een hooroplossing op jouw maat.
 
Wil je jouw gehoor in kaart brengen? Twijfel niet om de gratis hoortest te doen en maak gerust een afspraak bij een van onze audiologen.