1. Topconditie voor je brein

Uit onderzoek blijkt dat wie gehoorverlies te laat aanpakt, meer kans loopt op cognitieve achteruitgang. Je hoort immers zowel met je hersenen als met je oren. Zo stuurt het gehoor informatie naar het centrale zenuwstelsel. Gebeurt dat niet meer, dan worden die hersencellen inactief. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel: minder goed horen verandert de hersenen, die cognitieve achteruitgang maakt het moeilijker om te begrijpen wat je hoort. Gehoorverlies wordt soms ook gelinkt aan eenzaamheid, wat het risico op dementie met liefst 40% verhoogt. Goed voor je oren zorgen, is dus goed voor je brein.
Topconditie voor je brein

2. Leuk sociaal leven

Vragen om dingen te herhalen, is soms lastig en frustrerend. Maar als je stukken mist, hindert ook dat het gesprek. Met hoortoestellen versta je gelukkig wél alles en kan je opnieuw genieten van een vlotte babbel met je familie, kinderen of kleinkinderen.  

3. Extra portie energie

De hersenen leveren hard werk om binnenkomende informatie te verwerken. Hoor je niet alles, dan is die info onvolledig of onduidelijk en kost het extra moeite om alles te begrijpen. Om herhaling vragen, je focussen om toch maar niets te missen van het gesprek: het vraagt meer inspanning. Die energie win je terug dankzij je hoortoestellen.
Extra portie energie

4. Prima in balans

Prima in balans
Je oren beschermen is ook belangrijk voor je lichamelijke gezondheid. Volgens onderzoek verhoogt gehoorverlies van 25 decibel (het verschil tussen normaal horen en licht gehoorverlies) al de kans om te vallen. Het gehoor hangt immers samen met het evenwichtsgevoel. Gehoorverlies beïnvloedt bovendien de voeling met de auditieve en ruimtelijke omgeving. Wie hoortoestellen gebruikt, blijft dan ook beter in balans.

5. Minder lawaaihinder

Gehoorverlies leidt tot concentratieproblemen: je kan je moeilijker focussen op de belangrijke geluiden tussen omgevingslawaai. Aangepaste hoortoestellen filteren overbodig achtergrondgeluid weg. Zo is een gesprek in een drukkere omgeving weer makkelijker te volgen.

6. Boost voor je zelfvertrouwen

Betere communicatie geeft je meer zelfvertrouwen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer om hulp of herhalingen te vragen en hebt alles zelf onder controle. Zo haal je nog meer plezier uit je sociale activiteiten.

Draag zorg voor je oren

Test je gehoor zelf online of maak een afspraak bij een audicien.

Check de staat van je oren met onze online hoortest.