Rode oortjes

Net zoals je neus bestaan je oren vooral uit kraakbeen, zonder vetlaagje om ze warm te houden. Daardoor gaan ze al snel tintelen als het kwik daalt. De bloedvaten vernauwen immers om warmte vast te houden. Ook de zenuwen in de gehoorgang en het trommelvlies reageren snel op kou. 
Rode oortjes

Koude oren = minder goed horen?

Krijgen de zenuwen het extreem koud, dan sturen ze een impuls die aanvoelt als oorpijn. Komt er koude wind diep in je oor dan wordt het soms nog pijnlijker. Omdat koude de bloedsomloop in het oor vertraagt, is de kans groter op een oorontsteking. Zwellingen kunnen de afvoer van vocht uit de oren namelijk blokkeren. Dat vocht is een prima voedingsbodem voor infecties. Een oorontsteking begint vaak met een verkoudheid. Oorsuizen en verminderd gehoor horen bij de – meestal tijdelijke - symptomen.

Hou het proper 

Door de oren bloot te stellen aan koude is het mogelijk dat ze overmatig oorsmeer gaan produceren dat kan verharden. Wanneer er zich extreem veel oorsmeer ophoopt in het oor, kan dat leiden tot tijdelijk gehoorverlies of tinnitus. Je voelt dan druk in je oren, hebt hoofdpijn, oorpijn of hoort minder goed. 

Beetje bot

Beetje bot 

Skiërs, surfers en snowboarders zijn door de koude en wind dan weer gevoelig voor exostose. Dan is er sprake van botgroei in de gehoorgang. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam om koude lucht uit het binnenoor te houden. Water, oorsmeer of vuil kan dan moeilijk uit je oor, wat de kans op oorontstekingen verhoogt. Die kunnen leiden tot blijvend gehoorverlies. Nieuwe botgroei kan wel chirurgisch verwijderd worden. 

Warme oren en toch gehoorverlies?

Als je ook bij warmer weer minder goed hoort, laat dan je oren controleren. Misschien heb je gehoorverlies en dan kunnen hoortoestellen een grote hulp zijn. Bij koude blijft het ook dan belangrijk om je oren en hoortoestellen te beschermen tegen weer en wind, voor een optimale gehoorkwaliteit. 
Warme oren en toch gehoorverlies?

Hoor je ook in de warmte minder goed?

Doe zelf onze snelle hoortest.