In dit artikel

Wat is zwemmersoor?

Zwemmersoor wordt ook wel otitis externa genoemd en is meestal een bacteriële infectie die de huid van de gehoorgang van het buitenoor aantast.

De hoofdoorzaak van zwemmersoor, wat zich zowel acuut als chronisch voordoet, is overmatige blootstelling aan water. Water dat in het oor achterblijft, is een grote risicofactor voor de ontwikkeling van zwemmersoor.

Het inbrengen van wattenstaafjes in de gehoorgang op regelmatige basis om de oren thuis te reinigen, kan ook bijdragen aan infectie van het buitenoor.

Symptomen van zwemmersoor

De hoofdoorzaak van het ploppen van het oor is een verandering in luchtdruk. Dit kan vanwege verschillende redenen plaatsvinden, van een vliegtuig dat regelmatig van vlieghoogte verandert tot een trein die een tunnel inrijdt, waardoor luchtcompressie optreedt.

Verkoudheid, sinusinfectie en zelfs zwelling van de adeonoïden kunnen ook overmatige oorploppen veroorzaken vanwege disfunctie van de buis van Eustachius. Personen die aan disfunctie van de buis van Eustachius lijden, worden ontmoedigd om te vliegen, of zouden ten minste vrij verkrijgbare geneesmiddelen moeten gebruiken om te voorkomen dat de symptomen tijdens de vlucht verergeren.

Oorzaken van zwemmersoor

Zoals hierboven wordt beschreven, wordt zwemmersoor normaliter veroorzaakt door water dat in de gehoorgang achterblijft en tot een infectie lijdt. Dit kan overal plaatsvinden waar water aanwezig is: of u nu bent gaan zwemmen of duiken, een douche of bad heeft genomen, of zich simpelweg in een vochtige omgeving begeeft.

Zwemmersoor kan tevens worden veroorzaakt door vreemde objecten in de gehoorgang (zoals wattenstaafjes), scheurtjes in de huid van de gehoorgang waarin bacteriën kunnen binnendringen en groeien, of allergische reacties op sieraden.

Behandeling van zwemmersoor

Wanneer zwemmersoor is vastgesteld zal een arts of zorgspecialist behandelmethoden aanbevelen die het meest op u van toepassing zijn. Hiertoe behoren:
  • Oordruppels: Omdat deze druppels medicatie bevatten die niet alleen de infectie verwijderen, maar ook zwelling verminderen, zijn oordruppels de meest voorname oplossing die door medisch specialisten wordt aanbevolen wanneer er sprake is van zwemmersoor. Breng meerdere dagen een paar keer per dag druppels aan en zorg dat u de flacon opmaakt, zelfs als uw symptomen al zijn afgenomen.
  • Medische procedures: Indien de symptomen bijzonder ernstig zijn, moet uw arts mogelijk uw oren uitspuiten of verder onderzoek doen naar het oor voordat een effectieve behandeling wordt aanbevolen. Een chirurgische ingreep is meestal niet vereist, maar een ziekenhuisopname kan noodzakelijk zijn.
  • Thuisoplossingen: Terwijl u wacht op oordruppels of tot een medische behandeling het gewenste effect heeft, kunnen paracetamol of ibuprofen de pijn van zwemmersoor verlichten. U dient ook geen gebruik te maken van hoofdtelefoons of hoortoestellen terwijl u herstelt en u moet uw oren drooghouden. Tijdens deze herstelperiode dient u ook het gebruik te beperken van shampoo en andere producten die het buitenoor kunnen irriteren.
Zwemmersoor kan tevens worden veroorzaakt door vreemde objecten in de gehoorgang (zoals wattenstaafjes), scheurtjes in de huid van de gehoorgang waarin bacteriën kunnen binnendringen en groeien, of allergische reacties op sieraden.

Voorkomen van zwemmersoor

Voor het voorkomen van zwemmersoor moeten verschillende stappen worden ondernomen om te zorgen dat er geen water achterblijft in uw oor. Deze kunnen bestaan uit:
  • Het dragen van oordopjes tijdens het zwemmen
  • Het niet betreden van water waarvan de reinheid onduidelijk is (zoals rivieren of meren)
  • Uw hoofd naar een zijde kantelen na het zwemmen om achtergebleven water te verwijderen
  • Het drogen van de buitenkant van uw oren na elk bad, elke douche en elke zwemsessie
  • Het nooit verwijderen van oorsmeer met wattenstaafjes, vingers, haarspelden etc.
Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kunt u ervan overtuigd zijn dat u er alles aan doet om de ontwikkeling van zwemmersoor en de bijbehorende invaliderende klachten te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om te zwemmen met zwemmersoor?

U dient het zwemmen te vermijden terwijl u aan de symptomen van zwemmersoor lijdt. Door het zwembad in te duiken voordat u volledig genezen bent, kan het probleem verergeren.

Waarom is zwemmersoor zo pijnlijk?

Het ploppen van het oor is niet erg, omdat u de luchtdruk tussen de buiten- en binnenkant van het middenoor simpelweg in evenwicht brengt. Het ploppen van de oren kan echter voor sommigen onaangenaam zijn en moet onderzocht worden indien er tevens sprake is van andere, ernstigere symptomen.
Hoewel zwemmersoor zelden ernstig is, kan het veel pijn doen. Alle leeftijdsgroepen zijn vatbaar voor zwemmersoor. Als de symptomen zich dus voordoen, dient u een van onze opgeleide audiologen uw oor te laten onderzoeken op tekenen van een externe infectie.
Hoe lang houdt zwemmersoor aan zonder behandeling?

Hoewel zwemmersoor gebruikelijk binnen enkele weken geneest zonder behandeling, worden onaangename symptomen verholpen en neemt het risico op het ontwikkelen van verdere klachten af indien vroegtijdig medische hulp wordt ingeschakeld. Zorg dat u zo snel mogelijk een afspraak inplant bij uw huisarts om te bespreken hoe uw zwemmersoor het beste behandeld kan worden.

Heeft u symptomen die zwemmersoor aanduiden? U kunt dan het beste een afspraak met Lapperre plannen om de problemen te bespreken…