1. Bescherm je oren tegen zware geluidsbronnen

Lawaai is tegenwoordig een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies. Daarom is bescherming bij blootstelling aan geluidsbronnen zeer belangrijk. Lawaai treffen we immers overal aan. Denk maar aan een druk verkeersknooppunt, de grasmachine van je buurman of andere omgevingsgeluiden.

Enkele tips:

  • Veel lawaai op de werkvloer? Maak er een gewoonte van om gehoorbescherming te dragen.
  • Vermijd afgesloten en rumoerige omgevingen.
  • Hou bij concerten en festivals afstand van de luidsprekers en draag altijd gehoorbescherming.
  • Vermijd het langdurig luisteren naar muziek met een hoog volume.

2. Vermijd het gebruik van koptelefoons gedurende langere periodes

Je koptelefoon meerdere uren per dag gebruiken kan het gehoor onherstelbaar beschadigen, maar ook tinnitus, hoofdpijn en irritatie veroorzaken. Het dragen van een koptelefoon zorgt er namelijk voor dat geluidsgolven met een hogere intensiteit in het inwendige oor worden binnengebracht. Op die manier geraken de gehoorcellen die het geluid moeten verwerken gemakkelijk overbelast. Dat kan letsels veroorzaken die het gehoor beschadigen.

In zo’n 5% van de gevallen is gehoorverlies te wijten aan het foutief gebruik van koptelefoons. Met deze tips haal je het beste uit je koptelefoongebruik en bescherm je je oren:
  • Gebruik bij voorkeur een schelpvormige koptelefoon (over-ear). Dit model verspreidt het geluid beter en zorgt voor meer afstand tot het oor. Daardoor neemt het volume van het geluid in het oor automatisch wat af.
  • Draag je koptelefoon nooit langer dan een uur aan één stuk. Gun je oren wat rust door af en toe een hoorpauze in te lassen.
  • Overschrijd nooit het volume van 60 decibel.

3. Maak je oren op de juiste manier schoon

In tegenstelling tot wat velen denken, is oorsmeer niet iets “vies”. Integendeel! Oorsmeer is verantwoordelijk voor de bescherming van de gehoorgang tegen water, vuil en vreemde voorwerpen en mag daarom niet helemaal uit de gehoorgang weggehaald worden.

Je oren reinigen met wattenstaafjes is onnodig en potentieel gevaarlijk. De wattenstaafjes kunnen verwondingen veroorzaken, die leiden tot infecties. Die kunnen op hun beurt perforatie van het trommelvlies en gehoorverlies tot gevolg hebben. Het buitenoor schoonmaken is meer dan voldoende.

Toch last van overtollig oorsmeer? Laat het dan weghalen door een NKO-arts.

4. Ga voor een gezonde levensstijl

We kunnen het niet genoeg benadrukken: ook je levensstijl draagt bij aan een goed gehoor. Voldoende beweging is van cruciaal belang om je lichaam in conditie te houden. Door regelmatig te bewegen stimuleer je de bloedcirculatie in het oor en dat zorgt voor een optimale werking van het orgaan.

Verder is het aangewezen om je alcoholgebruik tot een minimum te beperken. Uiteraard kan een glaasje af en toe, maar let op bij frequente inname. De effecten van alcohol op je gehoor zijn niet te onderschatten. Ook roken doet je oren meer kwaad dan goed. Wie regelmatig rookt kan last krijgen van slechte doorbloeding, wat permanente gehoorschade als gevolg heeft.

5. Ga jaarlijks langs bij je audicien

Gehoorverlies is een heel geleidelijk proces waardoor het vaak amper wordt opgemerkt. Toch is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. Gehoorverlies kan - indien ontdekt in een vroegtijdig stadium - in veel gevallen behandeld worden. Daardoor gaat de levenskwaliteit en algemene gezondheid van de patiënt er aanzienlijk op vooruit. Ga zeker één keer per jaar langs bij een audicien.

Naast het testen van je gehoor kan de audicien de algemene gezondheid van je oren controleren. Hij of zij stelt bijvoorbeeld ook infecties, allergieën of ontstekingen vast. Geen tijd om langs te komen in één van onze hoorcentra? Dan kan je jouw gehoor testen via onze online hoortest. Want ook daar staan we altijd voor je klaar.