Wanneer heeft mijn kind een hoorapparaat nodig?

Merken dat je kind een gehoorprobleem heeft en misschien een hoorapparaat kan gebruiken, is geen evidentie. Vooral bij peuters en baby’s kan slechthorendheid lang onopgemerkt blijven.
 
Toch zijn er enkele signalen die als indicatie van slechthorendheid kunnen tellen. Merk je bijvoorbeeld dat je kind niet schrikt van harde geluiden? Krijg je geen reactie wanneer je iets zegt tegen je kind, buiten zijn/haar gezichtsveld? Dan is een bezoek aan de audioloog zeker aan te raden.
 
Hoe sneller een gehoorprobleem wordt opgespoord en aangepakt, hoe beter voor de hoor- en spraakontwikkeling van je kind.
 

Permanente versus tijdelijke slechthorendheid bij kinderen

Het is belangrijk om te weten dat gehoorverlies bij kinderen niet per se permanent is. Soms is er sprake van geleidingsverlies en in dat geval heeft je kind geen hoorapparaat nodig.
 
Geleidingsverlies houdt in dat het binnenoor normaal werkt, maar dat een blokkade verhindert dat geluid het binnenoor bereikt. Oorzaken kunnen zijn: een oorontsteking, opgehoopt oorsmeer of een bacteriële infectie. Bij de meeste gevallen van geleidingsverlies, kan het probleem opgelost worden via medicatie of door de oren uit te laten spuiten.
 
Vaststellen dat je kind plots minder goed hoort, hoeft dus niet direct wijzen op een permanent gehoorprobleem. Sluit twijfel uit door langs te gaan bij een arts.

Welk hoorapparaat heeft mijn kind nodig?

Heeft je kind toch nood aan een hoorapparaat? Dan zijn er verschillende opties. Welk gehoorapparaat je kind precies nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Leeftijd is een van de belangrijkste.
 
Zo hebben baby’s en peuters andere behoeften dan kinderen of tieners. De jongsten hebben baat bij een hoortoestel dat zichzelf aanpast volgens de geluidssituatie. Op die manier kunnen ze het maximale halen uit de verschillende geluidsprikkels rondom hen.
 
Bij schoolgaande kinderen en tieners liggen de prioriteiten elders. Voor hen kan de combinatie van verschillende apparaten en accessoires een oplossing bieden.    
 
De geschikte hooroplossing vinden voor je kind, dat doen we samen. Kom langs bij een hoorcentrum in je buurt, en laat je adviseren door onze specialisten.