Hoe belandt een Portugese sound designer uit Lissabon in Gent? 
 
Hugo Pereira: “Het verhaal begint in 2006, in Lissabon. Tijdens een concert leerde ik Belgen kennen die me uitnodigden voor een vakantie. Ik ging in op het aanbod en leerde op korte termijn veel Belgische vrienden kennen. Bovendien voelde ik ook een connectie met Gent. Hier wonen veel creatievelingen met wie ik snel op dezelfde golflengte zat. Ik voelde me hier thuis en na twee jaar ben ik definitief verhuisd naar Gent.”
 
Wat doet een sound designer?
 
Hugo Pereira: “Mijn belangrijkste taak is geluiden creëren voor film-, televisie – of animatiestudio’s. Daar heb ik verschillende manieren voor. Soms krijg ik geluid aangeleverd van een studio, zoals het geluid van een rivier. Ik verbeter dat dan, zodat de kijker echt het gevoel krijgt dat hij middenin het water zit. Af en toe gebruik ik ook muziekinstrumenten. Ik speel dan bijvoorbeeld op mijn gitaar een klank, die ik met de computer vervorm en gebruik in een scène. Als ik het juiste geluid nog niet heb gevonden, gebeurt het ook dat ik de natuur intrek. Gewapend met een gigantische microfoon, op zoek naar een specifieke klank. Ik loop dan rond in een bos en spits mijn oren. Als een speurhond.  Als je dan vindt wat je zoekt en je merkt dat het een meerwaarde geeft aan een opname… Dat geeft wel een kick.”

 

 

“Een sound designer is vooral creatief bezig met geluid”

Werk je alleen voor filmstudio’s?
 
Hugo Pereira: “Neen, ik werk ook voor reclamebureaus. Mijn geluiden duiken op in reclamespots, documentaires of zelfs kleine filmpjes voor sociale media. Het valt me op dat meer en meer opdrachten vanuit de digitale wereld komen. Je merkt dat er een grote verschuiving bezig is.”
Doet een sound designer hetzelfde als een geluidstechnicus?
 
Hugo Pereira: “Nee, dat zijn twee totaal verschillende jobs. Een geluidstechnicus is - zoals de naam het zegt – vooral sterk in techniek. Het is een specialist die alles kent van microfoons, versterkers of luidsprekers. Een sound designer is technisch op de hoogte van alle apparatuur, maar houdt zich bezig met de creatieve kant van geluid. Ik ken het verschil zo goed omdat ik in beide domeinen ben afgestudeerd. Ik begon als geluidstechnicus maar kwam al snel tot de conclusie dat dit niks voor mij was. Ik wou iets nieuws creëren en artistiek bezig zijn met geluid. Vandaar mijn keuze voor een extra opleiding sound design.”
 
Zijn er producties waaraan je meewerkte die bekend zijn bij het grote publiek?
 
Hugo Pereira: “Als je onlangs op het Gentse Lichtfestival was, passeerde je zeker langs de installatie ‘Go for launch’. Dat was een raket die vertrok door gebruik te maken van de kracht van licht en geluid. Het sound design was van mijn hand. Toen ik zag hoe de bezoekers reageerden op de mix van licht en geluid, besefte ik nogmaals de impact van sound design op de emoties van toeschouwers.” 

Wat zijn de uitdagingen waar je tegenaan botst?
 
Hugo Pereira: ”Er zijn twee zaken die mijn job bemoeilijken. Ten eerste zijn de deadlines bijzonder strak. Bij een grote productie werk je met grote budgetten, en tijd kost geld. Daarom werk ik aan een hoog tempo waarbij een goede planning belangrijk is. Daarnaast heb ik ook te maken met gehoorvermoeidheid. Door de hele dag ondergedompeld te zijn in allerlei geluiden, raken mijn oren vermoeid. Ik moet dan even stoppen om mijn gehoor te laten rusten.”
 
3 maart is de Internationale Dag van het Gehoor. Het thema van dit jaar is preventie. Wat doe jij om je oren te beschermen?
 
Hugo Pereira: “Mijn gehoor is voor mij zeer belangrijk en essentieel in mijn job. Ik draag er zorg voor door alle geluiden af te mixen op een laag volume. Het is niet omdat een klank luid staat dat je hem beter kan horen, integendeel. Als je naar de volumeknop van mijn hoofdtelefoon kijkt, zie je dat die op het minimum staat. Ik kan me niet voorstellen dat ik problemen zou krijgen met mijn gehoor. Dat zou een ramp zijn.”
                     
 
Tenslotte, wat is je grote droom als sound designer?
 
Hugo Pereira: “Dat is een gemakkelijke vraag!. Ik zou heel graag het sound design doen bij een film van Steven Spielberg waarbij John Williams voor de muziek zorgt. Hij maakte de filmmuziek van E.T., Jaws, Jurassic Park, en nog veel meer. John Williams en Steven Spielberg zijn twee handen op een buik. Door het sound design te doen, zou ik kunnen samenwerken met allebei. Dat zou een hele eer zijn!”