Elodie, zo vrolijk als je hier nu zit was je niet altijd, hé? 

“Dat klopt. Een paar jaar geleden zat ik veel minder goed in mijn vel. Na een werkdag was ik uitgeput, had vaak hoofdpijn. Ik dacht dat dit normaal was voor mijn leeftijd, maar blijkbaar is dat iets typisch voor iemand met gehoorverlies. Het kostte mij heel veel moeite en energie om gesprekken en vergaderingen te kunnen volgen. Je kan het vergelijken met iemand die een bril met lage sterkte nodig heeft. Je kan alles nog wel zien, maar het vergt veel inspanning.

En toen zag jouw man reclame van Lapperre.

“Inderdaad, mijn man herkende enkele symptomen van gehoorverlies bij mij, maar ik wilde er niets van weten. Het kostte wat overredingskracht van zijn kant, maar uiteindelijk stemde ik in met de online hoortest. Binnen enkele minuten kreeg ik het resultaat: mijn Hoorscore was rood. Ik schrok er enorm van.”  

Daarna maakte je een afspraak bij Lapperre. 

“Ja, dat klopt. Het online resultaat kon ik nauwelijks geloven, dus ik wilde dat een audicien het bekeek en me meer informatie gaf. Ik kon snel bij Lapperre terecht voor een gratis uitgebreidere hoortest en werd er hartelijk ontvangen.” 

Hoe verliep die hoortest? 

“Ik kon in de tijd tussen de online hoortest en de afspraak bij Lapperre alvast wennen aan het idee dat ik minder goed hoorde. Maar toch wilde ik het van iemand anders horen om het te geloven (lacht). Na de hoortest in het hoorcentrum zelf legde de audicien me alles rustig uit aan de hand van een audiogram. Ik voelde me opgelucht omdat dit een verklaring was voor mijn vermoeidheid en hoofdpijn. Het was mogelijk om er iets aan te doen, daarom kon ik de knop vrij snel omdraaien.” 

“Tijdens de afspraak mocht ik meteen hoortoestellen testen. Het verschil was zó duidelijk, dat ik niet kon wachten om beter te gaan horen. Mijn audicien legde me de volgende stappen uit. Het was bijvoorbeeld belangrijk om een afspraak bij een neus-keel-oor-arts te maken voor een voorschrift. Enkel dan mocht ik hoortoestellen mee naar huis nemen om ze 30 dagen thuis te testen en kreeg ik een tegemoetkoming van mijn ziekenfonds voor de aankoop van mijn hoortoestellen. 

Welke hoortoestellen werden jou aangeraden?

Welke hoortoestellen werden jou aangeraden?
“De audicien hielp me de perfecte hoortoestellen uitkiezen. Ik vertelde haar eerst over mijn leven, hoe graag ik actief blijf en hoe ik geniet van filmavondjes met mijn man. Ik ben bovendien best wel mee met de laatste technologische snufjes. Op basis van dit gesprek en mijn resultaten koos zij de Life. Die heeft handige functies, en is bovendien waterdicht, wat makkelijk is tijdens het sporten of wanneer mijn man en ik wandelen en het plots begint te regenen. Ik kan de hoortoestellen via bluetooth verbinden met mijn smartphone voor een heldere weergave van muziek en telefoongesprekken. En het is slechts een heel klein toestelletje achter mijn oor. Soms strijk ik mijn haar weg en wijs mensen erop. ‘Kijk eens goed, zie je het zitten? Nee toch!’” 

Ziet je dag er nu heel anders uit?

“Ik geniet veel intenser en heb veel meer energie. Ik moest wel even aan mijn hoortoestellen wennen, maar kan nu niet meer zonder. Mijn man en ik gaan naar mooie concerten of naar de bioscoop. En ik spreek heel graag af met mijn kinderen of vriendinnen. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik niet eerder voor hoortoestellen gegaan ben. Maar schrijf dat maar niet op, dan moet ik toegeven dat mijn man gelijk had (lacht).”