Beschadiging van de trilhaartjes in je oor

Alcoholinname heeft geen direct effect op onze oren. Maar wel op onze hersenen en die staan in verbinding met de auditieve cortex. Bij overmatig alcoholgebruik sturen we dit deeltje van de hersenen in de war, waardoor geluidssignalen niet meer goed worden verwerkt.

Daarnaast heeft een hoog alcoholpercentage in het bloed een negatief effect op de trilhaartjes in onze oren. Die vangen vooral lage frequenties op zoals achtergrondgeluid. Veel drinken vergroot de kans op het uitdunnen van deze haartjes en die schade valt moeilijk te herstellen.

Toename van tinnitusklachten

Het fenomeen van fluitende of piepende oren komt iedereen wel bekend voor. Meestal trekt tinnitus vanzelf weg, maar bij één vijfde van de gevallen is de pieptoon permanent aanwezig. Sommige mensen denken dat alcohol de pieptoon of het geruis wat kunnen verzachten, maar het tegenovergestelde is waar. Bij alcoholinname zetten de aderen uit, waardoor bloed sneller door het lichaam pompt. Zo ook naar de oren, waardoor klachten net toenemen in plaats van verminderen.

Verzwakt inschattingsvermogen

Tot slot is het interessant om te weten dat alcoholgebruik het inschattingsvermogen aantast. Op een feest zou het dus zomaar kunnen dat je veel te dicht bij een luidspreker gaat staan, waardoor je oren beschadigd raken. In dit geval is het dus ons gedrag dat aangetast wordt door de alcohol en dat heeft dan weer een effect op je gehoor.

Conclusie?

Vooral overmatig alcoholgebruik is schadelijk voor de oren. Af en toe een glas wijn of een biertje kan dus geen kwaad. Zoals bij heel wat andere zaken geldt ook hier de simpele boodschap: alles met mate!

Heb je twijfels bij de kwaliteit van jouw gehoor? Doe onze online hoortest of maak een afspraak bij een hoorcentrum in je buurt.