Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Denkt u dat u gehoorverlies hebt? Dan is het belangrijk om advies in te winnen bij een vakman of -vrouw die u vertrouwt. Bij Lapperre staan meer dan 300 gecertificeerde audiciens klaar om u zowel voor als na uw aankoop te helpen.

Wat is een audicien?

Bij Lapperre staan meer dan 250 audiciens klaar om u zowel voor als na uw aankoop te helpen. Hij of zij adviseert en begeleidt bij gehoorverlies en zorgt dat hoortoestellen zo worden afgesteld dat ze het beste resultaat geven. Ook voor het onderhoud van de toestellen en het bijregelen ervan kunt u bij onze audiologen terecht. 

Onze Lapperre audiciens volgen daarnaast voortdurend opleidingen, zodat we u op elk moment naar de beste oplossing kunnen leiden.

Kom jij ons team versterken?

Ontdek Lapperre én welke profielen we momenteel zoeken.

Wat doet een audicien?

Als u langsgaat in een hoorcentrum voor een bezoek aan de audicien, dan start die met een individueel adviesgesprek. Daarmee wil de audicien inzicht krijgen in uw persoonlijke hoorsituatie, levensstijl en behoeften. Vergadert u veel op het werk? Wat doet u in uw vrije tijd? Sport u? Op basis van deze informatie adviseert de audicien u een heel persoonlijke hooroplossing.

De audicien bepaalt uw HoorProfiel

De audicien doet ook drie hoortesten om na te gaan hoe het met uw gehoor is gesteld: een Tonentest, een Versta-test en een Vragenlijst. Zo bepalen wij bij Lapperre uw persoonlijke HoorProfiel. De resultaten worden uitvoerig besproken, zodat u duidelijk weet waar u aan toe bent. Bij Lapperre vermijden we jargon en techniciteit, want enkel wie alles begrijpt kan de juist beslissing maken. Het HoorProfiel vormt de basis voor de verdere aanpak en het persoonlijke advies. Heeft u geen tijd om langs te komen in een hoorcentrum? Doe dan nu alvast de online test en krijg een betrouwbare inschatting van uw gehoor.
1. De Tonentest

Met een Tonentest meten we hoe goed u verschillende geluiden (‘tonen’) nog kunt
waarnemen. We zoeken uit wat de zachtste geluiden zijn die u nog ‘net’ kunt horen.
Dat doen we voor elk oor afzonderlijk.

Het is de meest bekende hoortest. U zit in een speciaal daarvoor uitgeruste ruimte en krijgt via een hoofdtelefoon piepjes te horen op verschillende toonhoogtes en sterktes. De audicien noteert op welk geluidsniveau (uitgedrukt in decibels) u het piepje nog net kunt waarnemen. Dat noemen we de ‘gehoordrempel’: het zachtste geluid dat u nog kunt horen in de beste omstandigheden (in stilte dus). Door dit op verschillende toonhoogtes (frequenties) te herhalen, ontstaat een grafiek: het audiogram. Zo kunnen we per toonhoogte aflezen wat uw gehoorverlies is.

2. De Versta-test

Mensen vertellen ons vaak dat ze “het wel horen, maar niet verstaan”.  En dat klopt helemaal. Bij gehoorverlies gaan eerst de hoge, scherpe tonen erop achteruit. De lage, zware tonen blijven meestal nog verstaanbaar. In hoge tonen zitten voornamelijk de medeklinkers. En net die medeklinkers hebt u nodig om spraak te verstaan. Ze zorgen voor de duidelijkheid.  Als ze wegvallen, wordt het dus moeilijk om te ontwarren wat er precies wordt gezegd.

Daarom testen wij bij Lapperre hoe goed u verstaat in lawaai. Ukrijgt woorden te horen in combinatie met ruis. Op een scherm ziet u drie vergelijkbare woorden. U geeft gewoon aan welke van deze drie woorden u hoort.

3. De Vragenlijst

Heel wat mensen vinden het moeilijk om duidelijk te maken in welke mate hun gehoorverlies hen parten speelt. Daarom hebben wij een handige vragenlijst, die u helpt om een beeld te krijgen van hoe u uw gehoor ervaart. Aan de hand van 15 vragen komen we zo te weten wat uw gehoorverlies betekent in de praktijk.

De audicien zoekt uw gehooroplossing

Vervolgens gaat de Lapperre audicien samen met u op zoek naar het hoortoestel dat het best past bij uw levensstijl, gehoorverlies en budget. Er bestaat immers niet één universeel hoorapparaat dat voor iedereen geschikt is. Daarna neemt de audicien uitgebreid de tijd om in te gaan op uw wensen en het hoortoestel af te stellen. Om de instellingen helemaal perfect te krijgen, zijn er minstens enkele afspraken in het hoorcentrum nodig.

De audicien zorgt voor u en uw hoortoestel

Als u het passende hoortoestel hebt gevonden, dan wilt u daar ten volle van genieten. Een goede audicien begeleidt u ook bij de nazorg. Dat gaat van controleafspraken, over de afhandeling met het ziekenfonds tot snelle hulp als er toch problemen zouden zijn met uw hoortoestellen.

Samen naar een beter gehoor

Onze audiologen helpen u graag vrijblijvend verder in één van onze hoorcentra. Benieuwd wat we voor u kunnen doen?

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Over Lapperre
Onze hoorcentra
Een hoorcentrum vinden