Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Neemt je ziekenfonds een deel van het bedrag van je hoortoestellen voor zijn rekening? Hoeveel dan? En aan welke voorwaarden moet je voldoen om voor terugbetaling in aanmerking te komen? Stuk voor stuk interessante vragen waarop u hier een antwoord vindt.

Voorwaarden voor terugbetaling van hoortoestellen

In België mogen hoorapparaten enkel worden aangemeten door een officieel erkende hoorspecialist (de audicien), op basis van een voorschrift van een neus-keel-oorarts (NKO-arts).
 
Een terugbetaling door het ziekenfonds is mogelijk, indien je voldoet aan een aantal voorwaarden. Die werden bepaald door het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Kort samengevat:

  • Aan het oor waarvoor een hoorapparaat wordt voorzien, moet er een gehoorverlies van minstens 40dB gemeten worden. Voor twee hoortoestellen betekent dit dus 40dB in beide oren.

    Sinds december 2012 zijn de terugbetalingsnormen voor beginnend gehoorverlies wel uitgebreid. Concreet wil dat zeggen dat mensen jonger dan 65 jaar met een gehoorverlies van minder dan 40dB nu ook in aanmerking kunnen komen voor een terugbetaling. De audicien vertelt je graag meer over de precieze voorwaarden.

  • De hoorapparaten moeten hun waarde bewijzen: er moet objectief worden aangetoond dat de hoortoestellen leiden tot een beter gehoor.

  • Het hoorapparaat moet te vinden zijn op een officiële lijst van toestellen die door het RIZIV zijn erkend

 
Je audicien neemt de opvolging van uw dossier voor terugbetaling op zich. Zo hoef je je daar geen zorgen over te maken. Vraag hem of haar gerust om meer informatie over de voorwaarden.

De procedure voor terugbetaling

Het RIZIV bepaalt ook de procedure die moet worden gevolgd om in aanmerking te komen voor terugbetaling:

  • Eerst ga je langs bij de neus-keel-oorarts (NKO) die een hoortest doet en je, indien nodig, een hoorapparaat voorschrijft. Met dat voorschrift kan je terecht bij onze audiologen in een hoorcentrum in de buurt.

  • De audioloog zal je gehoor verder testen en bepaalt welk hoorapparaat bij je past. Dat toestel kan je vervolgens voor een periode vrijblijvend een maand uittesten.

  • Je gaat opnieuw langs bij de NKO-arts. Is hij of zij tevreden over de verbetering van je gehoor mét het toestel, dan kan hij het hoorapparaat definitief voorschrijven.

  • De audicien bezorgt het voorschrift en een aanvraag tot terugbetaling aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Je hebt pas recht op terugbetaling indien die zijn akkoord geeft.

 
Volwassenen komen na vijf jaar opnieuw in aanmerking voor terugbetaling van nieuwe hoortoestellen, kinderen na drie jaar. 

De werkelijke tegemoetkoming

Het terugbetaalde bedrag varieert naargelang je leeftijd en of je een hoortoestel draagt aan één (monofonisch) of beide (stereofonisch) oren. De bedragen van de terugbetalingen zijn momenteel als volgt:

  Monofonisch Stereofonisch
Kinderen (-18 jaar) €1.215,21 €2.407,06
Volwassenen
+18 jaar t.e.m. 64 jaar
€740,56 €1.465,91
Volwassenen
vanaf 65 jaar
€701,15 €1.387,85

Advies op uw maat

Heb je nog vragen over de terugbetaling van hoorapparaten? Tijdens een vrijblijvende afspraak in onze hoorcentra kan je bij onze gediplomeerde audiologen terecht met al je vragen.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Moet ik mijn hoortoestel verzekeren?
Een hoorcentrum vinden