Meer te weten komen over het energieverbruik van je batterijen? Lees dan zeker onze blogpost over dit onderwerp.

Hoorapparaten met oplaadbare batterijen

De hoorapparaten met oplaadbare batterijen vallen uiteen in twee categorieën. Enerzijds zijn er de hoortoestellen waarin zowel wegwerp- als oplaadbare batterijen kunnen geplaatst worden.

Anderzijds zijn er de hoorapparaten met een ingebouwde accu. In geval van een ingebouwde accu, is het niet mogelijk om die zelf te vervangen. Wanneer de batterij defect is, ga je best langs bij een audioloog in de buurt. Kies je voor het ander type hoorapparaat met een oplaadbare batterij, dan moet je die ongeveer één keer per jaar vervangen.

Hoorapparaten met wegwerpbatterijen

De batterijen van een standaard hoorapparaat moeten - afhankelijk van het type toestel - om de 3 à 10 dagen vervangen worden. Meestal geeft het hoorapparaat door middel van een signaal aan dat de batterijen toe zijn aan vervanging. Geeft jouw apparaat geen signaal of twijfel je? Test de werking van de batterij dan zelf door het toestel in je handen te leggen. Vorm een kommetje rondom het apparaat en luister of laat iemand anders luisteren. Is een fluit- of pieptoon waarneembaar? Dan werkt de batterij nog.

Een alternatief om de batterijen te testen is de batterijtester. Het concept is simpel: door de batterijen in dit kleine toestel te plaatsen wordt de capaciteit gemeten. Zo weet je meteen of die al dan niet aan vervanging toe zijn.

De batterijen van je hoorapparaat vervangen in 7 stappen

Moet de batterij van je hoorapparaat vervangen worden? Volg ons korte stappenplan hieronder:

  • Zet het toestel uit
  • Open de batterijhouder van je hoorapparaat
  • Verwijder de oude batterij
  • Haal de nieuwe batterij langs achter uit de verpakking
  • Verwijder de sticker van de nieuwe batterij en wacht een paar minuten. Op die manier kan de batterij ademen, waardoor ze beter zal werken.
  • Plaats de nieuwe batterij in de batterijhouder. Zorg ervoor dat het plusteken van de batterij aan de juiste kant zit (zoals aangegeven op de batterijhouder)
  • Sluit de batterijhouder

Graag een woordje uitleg over de batterijmogelijkheden van je (toekomstig) hoorapparaat? Maak gerust een afspraak bij een audioloog in je buurt.