1. Ontstekingen aan het oor
Oorpijn wordt in heel wat gevallen veroorzaakt door een oorontsteking. Bij kinderen gaat het dan vaak om een middenoorontsteking. Een typisch symptoom ervan is trekken aan de oren. Volwassenen worden dan weer vaker geconfronteerd met een gehoorgangontsteking. Dit type oorontsteking doet zich voor aan de buitenzijde van het trommelvlies en gaat gepaard met klachten als oorsuizen, tijdelijk gehoorverlies en koorts.
Meer te weten komen over de oorzaken, symptomen en behandeling van een oorontsteking? Je leest er alles over in ons artikel over oorontstekingen.
2. Een verkoudheid
Een flinke verkoudheid of bijholteontsteking kan ook leiden tot oorpijn. Er ontstaat dan extra druk op de trommelvliezen en het slijmvlies zwelt op. Hierdoor raakt de buis van Eustachius verstopt en ontstaat er een drukverschil dat de oorpijn veroorzaakt. Wanneer de verkoudheid wegtrekt, verdwijnt de pijn normaal gezien ook automatisch.
3. Ontstoken gebit, kaak of tong
De oorzaak van oorpijn kan ook buiten het oor liggen. Door het zenuwstelsel wordt pijn soms van een andere locatie naar het oor uitgestraald. Zo kunnen kies- en kaakpijn ook een oorzaak zijn van oorpijn. Hetzelfde geldt voor een ontstoken tong of keel, ook wanneer je geen pijn hebt aan de ontstoken plek in kwestie.
4. Barotrauma: plotse drukverandering
Een barotrauma is een verzamelterm voor aandoeningen die veroorzaakt worden door het verschil tussen de omgevingsdruk en de druk in luchthoudende lichaamsholtes zoals de oren of longen. Vaak zijn het duikers of bergbeklimmers die hier last van hebben.
Maar ook een plotse ontploffing of vliegreis kan een drukverwonding veroorzaken. In de meeste gevallen zijn de klachten echter onschuldig en tijdelijk. Bij ernstige klachten zoals extreme duizeligheid of braken, is het raadzaam om een arts te contacteren.
5. Opgestapeld oorsmeer
Het oor zorgt er normaal gezien automatisch voor dat overtollig oorsmeer wordt afgevoerd. Soms verloopt dat proces moeizamer, waardoor er een opstapeling van oorsmeer ontstaat dat mogelijks pijn veroorzaakt. Oordruppels of het oor laten uitspuiten door een dokter bieden meestal de oplossing.
Om een opstapeling van oorsmeer te vermijden, moet je je oren grondig schoon houden. Dat doe je simpelweg door het buitenoor schoon te maken met water. Gebruik zeker géén wattenstaafjes, want die duwen het oorsmeer juist dieper in het oor. Ook het gebruik van een druppelaar op basis van olie is af te raden.