Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Alle hoortoestellen werken volgens hetzelfde principe. Ze pikken signalen op, zetten deze om en sturen ze vervolgens door naar het oor. Toch zijn er afhankelijk van uw gehoorverlies en levenssituatie heel wat verschillende mogelijkheden. Benieuwd welk type hoorapparaat het beste voor u geschikt is? Ontdek hier de verschillende soorten.

Soorten hoorapparaten

Bij Lapperre beschikken we over een ruim assortiment aan hoorapparaten in de meest uiteenlopende uitvoeringen, voor elk soort gehoorverlies en van verschillende merken. Er is dus sowieso een apparaat te vinden dat past bij jouw individuele wensen en behoeften. We zetten de belangrijkste hoorhulpmiddelen op een rij.

Achter-het-oor hoortoestellen
Achter-het-oor hoortoestellen
Deze hoortoestellen zijn geschikt voor elk gehoorverlies. Het toestel rust op de oorschelp.
In-het-oor hoortoestellen
In-het-oor hoortoestellen
Deze hoortoestellen worden volledig in het oor gedragen en zijn daarmee de meest discrete optie.
Phonak Lyric™
Lyric™
Deze hoortoestellen worden helemaal in het oorkanaal geplaatst en zijn daarmee volledig onzichtbaar.
  Hoorapparaat in het oor Hoorapparaat achter het oor Lyric
Soort oplossing? City
City+
World
World+
Home
City
City+
World
World+
Specifieke Lyric categorie
Prijsklasse €550 tot €4.550* €300 tot €4.800* €125 / maand per oor
Bluetooth? Ja Ja Nee
Onzichtbaar? Afhankelijk van type Nee Ja
Oplaadbaar? Nee Ja Nee
Terugbetaalbaar? Ja Ja Nee
                                           *Prijs mits tussenkomst van je mutualiteit.

Wat kost een hoortoestel?

De kosten van een hoorapparaat variëren sterk in prijs door verschillende factoren. Zo zal een hoorapparaat met meer technische snufjes duurder uitvallen dan een simpel hoorapparaat. Bij Lapperre heb je keuze uit verschillende soorten hooroplossingen. Benieuwd naar welke er bestaan en welke oplossing het best bij jou past? Ontdek ze hier.

Is een hoortoestel terugbetaalbaar?

De kost van een hoortoestel kan een zorg zijn voor vele mensen. Omdat hoortoestellen een essentieel hulpmiddel zijn voor gehoorverlies, bieden de verschillende ziekenfondsen hier een gedeeltelijke terugbetaling voor aan. De voorwaarden werden vastgelegd door het RIZIV en zijn dus voor elk ziekenfonds gelijk. Alle voorwaarden kan je lezen op onze pagina over terugbetalingen voor hoortoestellen.

Vind het hoortoestel dat bij jou past!

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van het juiste hoorapparaat voor jou? Kom dan vrijblijvend langs in onze hoorcentra en krijg advies op jouw maat van onze audiciens.

Maak direct een afspraak

Wat is het verschil tussen een hoorapparaat in het oor en achter het oor?

Er zijn heel veel soorten hoorapparaten. We lijsten even voor je op wat de voor- en de nadelen zijn van deze 2 types hoorapparaten. Wat maakt het dat het ene apparaat meer geschikt is voor jou dan de ander. Welk type hoortoestel past het beste bij jouw soort gehoorverlies?

In-het-oor hoorapparaten worden IHO’s genoemd. Deze hoortoestellen zijn op maat gemaakt. De audicien maakt een afdruk van je gehoorgang, deze wordt dan opgestuurd naar de fabrikant van je hoortoestel. Een in-het-oor hoortoestel bevindt zich in het oor en is minimaal zichtbaar voor de buitenwereld.

Voordelen van een hoorapparaat in het oor:

 • Minder zichtbaar
 • ​Geluid opgevangen op de natuurlijke plaats (aan het begin van de gehoorgang)
 • Aangenaam dragen met bril
 • Minder last van windgeruis
 • Bluetooth connectiviteit

Nadelen van een hoorapparaat in het oor:

 • Kwetsbaarder doordat alle elektronica in een schaaltje gebouwd is.
 • ​Lastig handelen bij verminderd gevoel in de vingers
 • Filter snel verstopt bij veel oorsmeer en regelmatig vervangen.
 • ​Een klein hoortoestel heeft een kleinere batterij die sneller leeg zal gaan

De achter-het-oor hoorapparaten zijn de meest voorkomende hoortoestellen. Deze kunnen zowel iets groter als iets krachtiger zijn. Deze worden vaak gedragen met een op maat gemaakt oorstukje. Daarnaast heb je de luidspreker van de IHO’s, die ook achter je oor kunnen zitten, deze is kleiner en minder zichtbaar dan een standaard achter het oor hoorapparaat. Het zijn allebei hoortoestellen waarbij je een systeem achter je oor draagt met een verbindingsstuk naar je gehoorgang. Aan dat verbindingsstuk zit dan een dopje of een op maat gemaakt oorstukje.

Voordelen van een hoorapparaat achter het oor:

 • Vaak erg klein
 • ​Oplaadbare of met losse batterijen
 • Geschikt voor licht tot zwaar gehoorverlies
 • Bluetooth connectiviteit
 • Aangenaam draagcomfort
 • Makkelijk onderhoud zelf uitvoeren

Nadelen van een hoorapparaat achter het oor:

 • Zichtbaarder langs achter
 • Het geluid wordt opgevangen achter het oor

Heb ik 1 of 2 hoorapparaten nodig?

Bij gehoorverlies aan beide oren adviseren we twee hoortoestellen. In het algemeen zal je in moeilijke situaties beter horen met twee oren dan met één oor. Dat maakt zeker een verschil om spraak te verstaan in geroezemoes en in lawaai. Ook is het makkelijker om te bepalen van welke kant een geluid komt en waar de spreker zit. Dat is vooral nuttig tijdens bijvoorbeeld vergaderingen of familiebijeenkomsten.

Daarnaast zorgt de huidige technologie ervoor dat het rechter- en linkerhoortoestel samenwerken en informatie uitwisselen, wat zorgt voor een betere spraakverstaanbaarheid in rumoer of voor een telefoongesprek dat je ontvangt in beide oren. Draag je maar 1 hoortoestel, dan zullen bepaalde functies niet of minder goed werken.

Wat is het verschil tussen een open of een gesloten aanpassing?

Hoortoestellen kunnen ‘open’ en ‘gesloten’ worden aangepast. De keuze voor een open of gesloten aanpassing is afhankelijk van jouw gehoorverlies.

Een open aanpassing houdt in dat de gehoorgang niet of nauwelijks wordt afgesloten. De geluidsgolven kunnen dus op natuurlijke wijze tot bij het trommelvlies komen. Open aanpassingen vinden we terug bij achter-het-oor hoortoestellen. Een open aanpassing zorgt voor een natuurlijke manier van horen en zorgt dat de gehoorgang goed kan ventileren. 

Bij een gesloten aanpassing wordt de gehoorgang grotendeels afgesloten door een oorstukje of het hoortoestel zelf bij een in-het-oor hoortoestel. Dat betekent echter niet dat het oor minder kan ventileren. Doordat het oorstukje of -toestel op maat wordt gemaakt, is er een directe overdracht en kan het toestel vaak effectiever werken. Daarnaast zijn ze ook iets flexibeler, en kunnen ze voor verschillende types gehoorverlies in aanmerking komen.

Zijn er nog andere mogelijkheden?

Vind je in de standaard hoortoestellen geen oplossing voor jouw specifiek gehoorverlies? Dan zijn er nog heel wat andere opties mogelijk. Zo zijn er botgeleidingshoortoestellen en botverankerde hoortoestellen die een niet-functionerend middenoor omzeilen om het geluid over te dragen. Daarnaast bestaan er ook verscheidene implantaten, zoals het cochleaire implantaat die de ontbrekende haarcellen in het slakkenhuis overbrugt en de gehoorzenuw direct stimuleert.

Bij al deze opties is het aangewezen om je audioloog en NKO-arts te raadplegen. 

Advies op jouw maat

Twijfel je of je een hoorapparaat nodig hebt? Of heb je hulp nodig bij het uitkiezen van het juiste model? Kom dan vrijblijvend langs in onze hoorcentra en krijg advies op jouw maat van onze audiciens.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Heb ik een hoorapparaat nodig?
Hoe vind ik het juiste hoorapparaat?