Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Alle hoortoestellen werken volgens hetzelfde principe. Ze pikken signalen op, zetten deze om en sturen ze vervolgens door naar het oor. Toch zijn er afhankelijk van uw gehoorverlies en levenssituatie heel wat verschillende mogelijkheden. Benieuwd welk type hoorapparaat het beste voor u geschikt is? Ontdek hier de verschillende soorten.

Soorten hoorapparaten

Bij Lapperre beschikken we over een ruim assortiment aan hoortoestellen in de meest uiteenlopende uitvoeringen, voor elk soort gehoorverlies en van verschillende merken.
Er is dus sowieso een hoortoestel te vinden dat past bij uw individuele wensen en behoeften. We zetten de belangrijkste hoorhulpmiddelen hieronder met hun voor- en nadelen op een rij.
Achter-het-oor hoortoestellen
Achter-het-oor hoortoestellen
Deze hoortoestellen zijn geschikt voor elk gehoorverlies. Het toestel rust op de oorschelp.
In-het-oor hoortoestellen
In-het-oor hoortoestellen
Deze hoortoestellen worden volledig in het oor gedragen en zijn daarmee de meest discrete optie.
Phonak Lyric™
Lyric™
Deze hoortoestellen worden helemaal in het oorkanaal geplaatst en zijn daarmee volledig onzichtbaar.

Wat is het verschil tussen een analoog en een digitaal hoorapparaat?

Hoorapparaten zijn ofwel digitaal ofwel analoog. Op vandaag zijn de meeste hoortoestellen reeds digitaal. Het grootste verschil tussen beide types is de manier waarop ze geluid verwerken.

Analoge toestellen pikken signalen uit de omgeving op. Deze geluiden worden vervolgens omgezet en versterkt. Analoge toestellen kunnen geen geluid filteren en versterken dus ook alle omgevingsgeluiden.
Digitale hoortoestellen werken anders. Alleen de belangrijke geluidssignalen worden versterkt en doorgestuurd. Luide omgevingsgeluiden worden gedempt. Zo hoort u ook beter in een lawaaiige omgeving en geniet u van een betere klankkwaliteit.

Digitale hoorapparaten kunnen ook een pak beter worden afgestemd op uw individuele behoeften én ‒ niet onbelangrijk ‒ ze zijn kleiner dan analoge modellen. 

Wat is het verschil tussen een open of een gesloten aanpassing?

Hoortoestellen kunnen ‘open’ en ‘gesloten’ worden aangepast. De keuze voor een open of gesloten aanpassing, is afhankelijk van uw gehoorverlies.

Een open aanpassing houdt in dat de gehoorgang niet of nauwelijks wordt afgesloten. De geluidsgolven kunnen dus op natuurlijke wijze tot bij het trommelvlies komen. Open aanpassingen vinden we terug bij achter-het-oor hoortoestellen. Een open aanpassing zorgt voor een natuurlijke manier van horen en zorgt dat de gehoorgang goed kan ventileren. 
Bij een gesloten aanpassing wordt de gehoorgang grotendeels afgesloten door een oorstukje of het hoortoestel zelf bij een in-het-oor hoortoestel. Dat betekent echter niet dat het oor minder kan ventileren. Doordat het oorstukje of -toestel op maat wordt gemaakt, is er een directere overdracht en kan het toestel vaak effectiever werken. Daarnaast zijn ze ook iets meer flexibel, en kunnen ze voor verschillende types gehoorverlies in aanmerking komen.

Zijn er nog andere mogelijkheden?

Vindt u in de standaard hoortoestellen geen oplossing voor uw speciefiek gehoorverlies? Dan zijn er nog heel wat andere opties mogelijk. Zo zijn er botgeleidingshoortoestellen en botverankerde hoortoestelen die een niet-functionerend middenoor omzeilen om het geluid over te dragen. Daarnaast bestaan er ook verscheidene implantaten, zoals het cochleaire implataat die de ontbrekende haarcellen in het slakkenhuis overbrugt en de gehoorzenuw direct stimuleert.

Bij al deze opties is het aangewezen om uw audioloog en NKO-arts te raadplegen. 

Advies op uw maat

Twijfelt u of u een hoorapparaat nodig hebt? Of heeft u hulp nodig bij het uitkiezen van het juiste model? Kom dan vrijblijvend langs in onze hoorcentra en krijg advies op uw maat van onze audiologen.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Heb ik een hoorapparaat nodig?
Hoe vind ik het juiste hoorapparaat?