Volume als struikelblok

Samen tv-kijken? Gezellig! Maar ... wie minder goed hoort, draait soms al sneller de volumeknop open. En dat kan leiden tot discussies tussen gezinsleden. Hoor je alles nog goed? Dan is een te luide televisie helemaal geen goed idee. Dat kan namelijk zorgen voor schade aan een goed werkend gehoor.  

Om het niemand lastig te maken, verzwijgen sommige mensen dan ook hun gehoorverlies. Hierdoor kunnen ze het tv-programma vaak niet volgen. Gelukkig zijn er oplossingen – met of zonder hoortoestellen – zodat televisiekijken voor iedereen aangenaam wordt.  

Volume als struikelblok

Je favoriete programma goed kunnen volgen? Ontdek onze tips voor wie licht gehoorverlies heeft en (nog) geen hoortoestellen draagt:  

  • Schakel ondertitels in. In België zijn de meeste films en series, en vaak zelfs Nederlandstalige programma’s, ondertiteld. Zo niet kan je ondertitels downloaden of de teletekstondertiteling aanzetten via 888 op de afstandsbediening. Tip: laat het geluid wel op staan. Daardoor kan je je gehoor blijven stimuleren. 
  • Vermijd (of verminder) storende omgevingsgeluiden. Denk aan de radio, dampkap of straatlawaai door een open raam.  
  • Pas– als het kan en je gezelschap akkoord is – de geluidsinstellingen van je tv of surround systeem aanzodat de dialogen meer op de voorgrond komen. 
  • Ga 1,5 tot 3 meter van het tv-scherm zitten en liefst ook recht tegenover je tv-toestel.
  • Plaats een extra speaker. De luidspreker van de televisie zit vaak aan de achterzijde en de klank is doorgaans niet echt geweldig. Een extra luidspreker die je kan aansluiten op de tv brengt het geluid dichterbij en zorgt voor een betere geluidskwaliteit.   

Het gevoel dat je het geluid van je tv steeds luider zet?

Doe onze online hoortest en kom in drie minuten te weten of je gehoorverlies hebt. 

Ga naar de gratis hoortest

Tv-tips voor hoortoestellen

Draag je al hoortoestellen? Dan kan je je tv-ervaring verder optimaliseren:  

  • Je televisie luider zetten? Eigenlijk hoeft dat niet. Dankzij je hoortoestellen kan je op een normaal volume kijken.  
  • Toch het gevoel dat er iets aangepast moet worden? Onze audiciens kunnen je helpen om de de juiste geluidsinstellingen te vinden zodat je de klank van je tv beter ervaart. Wist je trouwens dat de nieuwste hoortoestellen achtergrondlawaai wegfilteren? Hierdoor kan je je focussen op wat je wil horen zonder dat je het volume moet verhogen.  
  • Het geluid van je tv kan je ook rechtstreeks in je oren ontvangen. Dat doe je via een bluetoothverbinding (met hoger batterijverbruik) of met de TV Connector. Dit handige accessoire stuurt het televisiegeluid rechtstreeks naar je oren. Het grote voordeel van de TV Connector? Je spaart batterij, waardoor je hoortoestellen minder snel moeten opgeladen worden.  
Tv-tips voor hoortoestellen

Op zoek naar de ideale oplossing of meer weten over hoortoestellen en accessoires?

Neem dan contact op met je audicien en maak online een afspraak bij jouw Lapperre-hoorcentrum

Als je gekozen hebt voor een ComfortPlus Plan bij aankoop van je hoortoestellen, krijg je trouwens 50% korting op alle hoortoestelaccessoires (Uitgezonderd Roger & Cros).  

Maak je afspraak