Waarom oren niet van koude houden

Tintelingen en roodheid: je oren (en neus) voelen als eerste de felle wind en temperatuurdalingen. Ze zijn er gevoeliger voor dan andere lichaamsdelen omdat je oren en neus vooral uit kraakbeen bestaan en geen isolerend vetlaagje hebben. Door de koude is er minder bloedcirculatie, ze warmen dus ook minder snel weer op.  

Waarom oren niet van koude houden
De impact van koude op je gehoor
Audicien Trees Geloen van Lapperre Knokke, Oostende en Blankenberge:

“In de gehoorgang zitten erg veel zenuwen die weinig afgeschermd zijn en snel reageren op verandering in temperatuur. Als de binnenkant van je oor koud wordt, voel je daardoor soms stekende pijn. Raakt de wind diep in je oor het trommelvlies, dan kan de pijn erger worden. Gelukkig gaat die oorpijn meestal vanzelf weer over als je opwarmt, tenzij je een oorontsteking hebt opgelopen. Ga dan uiteraard naar de dokter. Koude tast namelijk ook je immuniteit aan. Zo heb je al snel een verkoudheid, met gehoorverlies als mogelijk symptoom.”

Hou je hoortoestellen door weer en wind schoon, droog en altijd paraat! ​

Ontdek ons gamma

Match je sjaal en muts met je hoortoestellen

Het is dus zaak je oren goed te beschermen tegen koude, ook wanneer je hoortoestellen draagt. Bovendien beschermt een hoofddeksel dat over je oren gaat ook tegen ruis in je apparaten, veroorzaakt door zo’n stevig herfstwindje. Combineer je je hoortoestellen met een muts, dan is het belangrijk dat deze niet heen en weer schuift over je apparaten. De wrijving tussen muts en microfoon kan namelijk ruis en gekraak veroorzaken.  

Zoek dus een goed passend, maar niet te strak exemplaar. Je vindt vandaag gelukkig heel wat hoofddeksels in allerhande modellen en patronen, afgestemd op verschillende hoortoestellen. Dragers van hoorapparaten gaan bovendien vaak voor een hoofdband. Deze zijn steviger en blijven beter op hun plaats zitten. Let wel op dat je je toestellen niet verliest wanneer je je muts of hoofdband afzet. 

Match je sjaal en muts met je hoortoestellen

Hou het warm en droog

Hou het warm en droog
Ook hoorapparaten houden niet van een winterprik. Ze zijn bestand tegen wisselende temperaturen, maar verdienen dit seizoen toch extra onderhoud. Zo is extreme kou nefast voor de levensduur van de batterijen. Bovendien ontstaat er vaak condensatie als je vanuit de koude naar een warme binnenruimte gaat. Vocht kan je hoortoestellen beschadigen, maar leg ze nooit op de verwarming! Bij de audicien vind je dryboxen en andere specifieke producten om ze mooi droog te houden.

Hou je hoortoestellen door weer en wind schoon, droog en altijd paraat! ​

Ontdek ons gamma