1. Centrale plaats

Groot familiefeest gepland? Bij een grote groep neem je best plaats in het midden van de tafel. Versta je je kleinkinderen soms wat minder goed? Vraag ze dan om tegenover je te komen zitten. Een ronde tafel maakt praten nog makkelijker omdat mensen je dan altijd aankijken en hun stem naar het midden van de tafel gaat.
 Centrale plaats

2. Muurbloempje

In een restaurant staat de stillere tafel steevast in een hoek of tegen de muur. Ook op een feest kan je strategisch gaan zitten. Door met je rug naar de muur plaats te nemen, elimineer je mogelijk storende geluiden achter je. Zo hoor je de nieuwjaarsbrief van je klein- of petekind tot en met het laatste woord.

3. Hou het knus

Minimalistisch design is knap maar zorgt helaas voor een minder goede akoestiek. Harde oppervlakken en lege ruimten weerkaatsen immers geluid. Een kamer met veel bekleding is meer geluiddempend: tapijt, gordijnen, stoelen met kussens en stoffen tafellakens absorberen omgevingsgeluiden. 

4. De stilste stoel

De stilste stoel
Op een feestje kan je ook altijd een kalmere plek opzoeken om een rustig gesprek te voeren. Ga je aan tafel, kies dan een stoel verderaf van de persoon met het grootste stemvolume – die versta je wellicht toch. Zo kan je je beter concentreren op de gesprekken met de (stillere) mensen naast je.

5. Technische hulpjes

Met de online hoortest check je makkelijk hoe het met je gehoor gesteld is en of hoortoestellen een oplossing kunnen bieden. Deze kunnen achtergrondgeluiden filteren zodat je kan focussen op stemgeluid. Afhankelijk van het type zijn ze bovendien heel discreet of zelfs helemaal onzichtbaar. Een externe microfoon zoals de Phonak Roger Select kan helpen om stemmen te versterken zodat ze boven het achtergrondlawaai uitkomen. Er bestaan verschillende accessoires die de prestaties van je hoorapparaten nog verbeteren, zodat je echt niets van het feestje hoeft te missen.  

Welk type gehoorverlies heb jij?

Doe de online hoortest