Gehoorverlies bij grootouders: je kleinkinderen merken het snel op!

Kleinkinderen en grootouders spelen een belangrijke rol in elkaars leven en gesprekken staan daarbij centraal. Gehoorverlies kán maar hoeft daarbij geen spelbreker te zijn 

Als grootouders en kleinkinderen veel tijd samen doorbrengen, wordt die relatie onvervangbaar. Spelletjes spelen, samen belangrijke gebeurtenissen vieren of tv-kijken, verhalen vertellen maar ook raad geven: het zijn onvergetelijke momenten waarbij veel gepraat wordt. Slecht horen kan dan wel wat vervelend zijn. Maar door je kleinkinderen in te lichten en enkele slimme trucjes, los je dat snel op. 

Leeftijdsgebonden gehoorverlies

Bij het ouder worden neemt de kans op gehoorverlies sowieso toe, het hoort er gewoon bij. Leeftijdsgebonden gehoorverlies kan opduiken vanaf 55 jaar. Een op de drie mensen tussen 65 en 75 jaar hoort minder goed, alsook de helft van de 75-plussers. Leeftijdsgebonden gehoorverlies zit in beide oren en is te wijten aan veranderingen in het oor of de gehoorzenuw, nu ja: slijtage. Andere leeftijdsgebonden factoren die ertoe kunnen bijdragen zijn een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en sommige medicijnen. 

Kleinkinderen zijn vaak dé aanleiding voor een hoortest

Nee, gehoorverlies hoeft helemaal geen hindernis te zijn tussen de grootouders en kleinkinderen. Meer zelfs, de band met de kleinkinderen is vaak een extra reden om toch voor een hoortest te gaan. Bovendien merken de grootouders het gehoorverlies net op doordat ze hun kleinkinderen wat moeilijker verstaan. Zo voorkom je de nodige verwarring. 

Hoe herken je gehoorverlies?

Bij anderen 

Kinderen of oudere kleinkinderen pikken vaak signalen op die erop kunnen duiden dat hun (groot)ouders slechter beginnen te horen, zoals: 

  • Woorden fout begrijpen 
  • Vaak om herhaling vragen 
  • Je niet verstaan aan de telefoon 
  • De tv die loeihard staat 

Maar er zijn ook meer subtiele tekens: je (groot)ouders zijn wat minder sociaal, lijken soms het gesprek niet te volgen en ogen sneller vermoeid. Af en toe lijkt het ook dat de relatie tussen (groot)ouder en (klein)kind veranderd is. 

Bij jezelf 

Leeftijdsgebonden gehoorverlies evolueert geleidelijk, wat maakt dat je in het begin de meer subtiele signalen over het hoofd ziet. Je wordt bijvoorbeeld heel snel moe van sociale activiteiten en familiebijeenkomsten, kan gesprekken minder vlot volgen of je (klein)kinderen lijken plots te mompelen. Leeftijdsgebonden gehoorverlies beïnvloedt allereerst het horen van hoge tonen die vaak zachter zijn dan andere spraakgeluiden. Als deze wegvallen, kunnen woorden gedempt klinken, wat overkomt als mompelen. Bovendien hebben jonge kinderen een hogere, zachtere stem die je minder goed hoort bij gehoorverlies.

herken gehoorverlies bij jezelf

Activiteiten die je ook met gehoorverlies kan doen

Er zijn trouwens tal van activiteiten waarbij gehoorverlies geen rol speelt: 

  • Zwemmen 
  • Bezoekje aan de zoo of een museum 
  • Bordspellen 
  • Voetbal  

Nog beter: met een hoorapparaat zijn alle misverstanden ineens van de baan en ben je opnieuw helemaal mee met de verhalen van je kleinkind! Probeer het een maand gratis uit

Vermoed je gehoorverlies? Dit kan je doen!

Leeftijdsgebonden gehoorverlies kan je natuurlijk niet herstellen. Wel kan je er een mouw aan passen met een hoorapparaat om het ongemak te minimaliseren. Ga op tijd naar een audicien om het type en de mate van gehoorverlies te laten bepalen. Daarna wordt er samen met jou naar een gepaste oplossing gezocht. De huidige digitale hoortoestellen bieden prima hulp bij gesprekken en comfort op luidruchtige plaatsen. Het vraagt wel enige toewijding om het te dragen én een beetje geduld. Het duurt namelijk vier à zes weken voor jij en je hersenen gewend zijn aan het opnieuw horen van geluiden

Vermoed je dat je last hebt van gehoorverlies? Check het meteen zelf online. Of maak een afspraak voor een gratis professionele hoortest in één van onze hoorcentra