Hoe ontstaat tinnitus?

Tinnitusexperte Kaya: “Tinnitus kan door veel verschillende factoren uitgelokt worden. . Een veelvoorkomende trigger van oorsuizen is stress. De fluittonen fungeren dan als waarschuwingssignaal van het lichaam. Door de stress te verminderen, gezonder te gaan leven en ontspanning op te zoeken, kan tinnitus vanzelf verminderen of verdwijnen. 

In de meeste gevallen is er sprake van gehoorschade door ouderdom of door blootstelling aan harde geluiden. Wanneer je niet alle tonen meer goed kan horen, gaan de hersenen proberen om deze tonen zelf te creëren. Je merkt dan een geluid op dat er in werkelijkheid niet is. Wanneer deze tinnitus niet meer verdwijnt spreken we van chronische tinnitus.  

Hoe kunnen hoorapparaten helpen bij tinnitus?

Kaya: “80% van de mensen die last hebben van tinnitus, hebben ook gehoorverlies. Hoortoestellen zorgen ervoor dat je geluiden van buitenaf weer beter hoort, met een verminderde luisterinspanning. De mensen om je heen weer goed kunnen verstaan, verlaagt de mentale inspanning en kan dus al helpen om de tinnitusklachten te verminderen.” 

“Een andere reden waarom hoortoestellen vaak goed werken is dat de hersenen weer meer (en nieuwe) geluidsprikkels van buitenaf krijgen. De nieuwe breedbandige hoortoestellen versterken ook de hogere frequenties mee. Deze geluidsverrijking vermindert de perceptie van de tinnitusgeluiden soms.  

Hoortoestellen met ruisgenerator

Hoortoestellen met ruisgenerator

“Hoorapparaten zijn voorzien van een speciale ruisgenerator”, vertelt Kaya. “Deze combinatie wordt ook wel ‘tinnitusinstrument’ genoemd. Het idee hierachter is dat een breedbandige ruis het contrast met de omgeving vermindert, waardoor de tinnitus minder opvalt. Dit werkt goed in stille situaties, zoals bij het lezen van een boek.” 

“Wanneer je slecht slaapt door tinnitus, hebben we ook een hoortoestel, Lyric, dat je ook ’s nachts kan dragen. Dit toestel geeft zowel overdag als ’s nachts geluidsverrijking waardoor het inslapen en doorslapen makkelijker wordt.”  

Speciale training bij tinnitus

Heb je aanhoudende tinnitusklachten, dan kan je terecht bij de specialisten van het Lapperre TRT-team. Deze experten leggen zich al meer dan 10 jaar toe op geluidstherapie en Tinnitus Retraining Therapy

Kaya legt uit: “Bij geluidstherapie zorgen we voor vermindering van het contrast met de omgeving waardoor de aandacht minder naar het oorsuizen gaat. We leren de hersenen focussen op andere geluiden. Bij deze geluidstherapie kan er enerzijds gebruik gemaakt worden van prettige, kalmerende geluiden zoals zachte muziek, het geluid van golven in de zee of van wind door de bomen en/of anderzijds kunnen hoortoestellen zorgen voor deze geluidsverrijking. Geluidstherapie kan zo helpen om de vicieuze cirkel van tinnitus en stress te doorbreken.”  

“TRT gaat nog een stapje verder. Bij deze therapie wordt je brein getraind om oorsuizen naar de achtergrond te duwen. Je leert in feite om de tinnitusgeluiden op dezelfde manier te interpreteren als andere achtergrondgeluiden zoals een zoemende airco of het lawaai van voorbijrijdende auto’s. TRT is vaak een langetermijntraject en wordt altijd op maat aangeboden. Het TRT-team van Lapperre biedt je hierbij alle ondersteuning. Hieronder zie je welke hoorcentra gespecialiseerd zijn in de behandeling van tinnitus.” 

Wat kan je zelf doen om tinnitus te verlichten?

“Leven met chronische tinnitus is een uitdaging”, zegt Kaya. “Hoe lastig het ook kan zijn, probeer om een positieve mindset te behouden. Aanvaarden dat je tinnitus hebt, is de eerste stap. Luister af en toe gewoon naar de tinnitusgeluiden, zonder ze als negatief te ervaren. Wanneer je accepteert dat de geluiden er zijn, wordt het makkelijker ermee om te gaan.”  

“Verder is het slim om stilte te vermijden. Zet thuis altijd een rustig achtergrondmuziekje aan. Zoek afleiding in hobby’s zoals muziek of sport. Dat verlegt niet alleen je aandacht, maar zorgt ook voor ontspanning. Vermindering van stress en somberheid heeft heel vaak een positieve invloed op de tinnitushinder.  

Heb je last van oorsuizen? En ben je benieuwd of hoortoestellen jou kunnen helpen?

Maak een afspraak met onze tinnitusexperten