Het belang van videobellen

Videobellen is niet alleen belangrijk voor tijdens het werk. Het is ook handig om contact te houden met vrienden en familie vanop afstand. Voor mensen met gehoorverlies misschien niet de meest evidente manier van communiceren, maar mits wat kleine aanpassingen gaat dat vanzelf. Je verstaat elkaar minder goed via de videochat, er is minder lichaamstaal, het geluid is niet altijd tiptop en de kwaliteit hangt vaak ook af van je internetverbinding. Maar niet deelnemen is helemaal geen goed idee: je wil toch overal blijven bijhoren . Want door gesprekken – al dan niet digitaal - uit de weg te gaan, raak je snel sociaal geïsoleerd. 

De grootste dooddoener: traag internet

Een slechte internetverbinding is dodelijk voor de kwaliteit van het beeld en geluid. De video synchroniseert vaak niet met de audio. Liplezen wordt dan moeilijk en subtiele details in de gezichtsexpressie gaan verloren. Bel je in van thuis, ban dan tijdelijk videogames van (klein)kinderen, streamingplatforms zoals Netflix en co om de internetsnelheid te optimaliseren. Internet op punt? Met de volgende tips lukt videobellen met gehoorverlies zonder enig probleem. 

Tip 1: Ban achtergrondlawaai 

Achtergrondgeluid kan videobellen extra moeilijk maken. Je hoort immers beter als je kan focussen op één geluidsbron. Zet je in een rustige ruimte met goede akoestiek en vraag de andere deelnemer(s) om dat ook te doen. Wat ook helpt: wie niet aan het woord is, kan best zijn microfoon uitschakelen, zo vermijd je eventuele echo’s.   

Tip 2: Zet de camera aan 

Videobellen is minder evident dan een ‘face-to-face’-conversatie maar voor mensen die slecht horen aan de telefoon is het een goed hulpmiddel. Dankzij de camera kan je extra info uit de non-verbale communicatie (gelaatsuitdrukkingen, lichaamstaal …) halen die je niet meekrijgt via de telefoon. 

Tip 3 : Doe het licht aan 

Verlichting zorgt ervoor dat de beeldkwaliteit beter is zodat je ook de micro-expressies goed kan zien. Vraag de deelnemers van je gesprek om het licht bij hen aan te doen. Bovendien is het ook een goed idee om het gezicht van de spreker op groot scherm te zetten, waardoor je het beter kan ‘lezen’.  

Tip 4: Gebruik ondertitels 

Denk aan ondertiteling. Er bestaan intussen allerlei apps voor spraakherkenning, en sommige videosystemen ondersteunen bijvoorbeeld Live Caption waarbij spraak automatisch naar tekst wordt omgezet. Die tekst is immers een waardevolle aanvulling op gesproken woord. Bij een vergadering is een verslag achteraf daarom een al even strak plan. 

Videobellen voor professionals met gehoorverlies

Met deze tips ben je mee tijdens online meetings vanuit je home office. 

  • Is er een inleiding of worden er niet-collega’s voorgesteld? Perfect: tijdens de introductie kan je de audio van je computer en hoortoestel op punt stellen.  
  • Vraag om niet-sprekers te dempen, zo elimineer je ineens hun storende achtergrondgeluiden.  
  • Schakel je telefoon en mailprogramma uit zodat je niet afgeleid wordt door berichtmeldingen. 
  • Wees voorbereid. Hou de briefing bij de hand, zo kan je het verloop van de meeting schriftelijk volgen. Kreeg je extra info? Lees je alvast in vóór de meeting.  
  • Het delen van schermen tijdens de bespreking biedt extra visuele info om hiaten in wat je hoort in te vullen.  
  • Het geluid verbetert als elke deelnemer een ​​headset met microfoon draagt. De kwaliteit overtreft die van computermicrofoons en -luidsprekers. 
  • Probeer elkaar zo weinig mogelijk te onderbreken zodat je volop kan focussen op de essentie. Zo kunnen extra vragen aan de spreker via de chatfunctie gesteld worden. 
  • Plan een pauze in bij lange vergaderingen. Zo’n online conversatie volgen vergt veel concentratie!  
  • Neem de vergadering op zodat je ze later opnieuw kan bekijken, mocht er iets niet helemaal duidelijk zijn. 
noisecancelling hoofdtelefoon

Tip 5: Stream naar je hoorapparaat  

Veel moderne hoortoestellen kan je via bluetooth rechtstreeks verbinden met je tablet of computer. Dat verbetert de kwaliteit van de audio. Heb je geen bluetooth hoortoestellen, dan kan een noisecancelling hoofdtelefoon opzetten. Zo blokkeer je omgevingsgeluiden en versta je beter zonder het volume te verhogen.

Hoortoestellen bestaan in de meest uiteenlopende uitvoeringen, voor elk type gehoorverlies, levensstijl én budget. Onze audicien helpt je het geschikte toestel kiezen, aangepast aan jouw individuele wensen en behoeften.