We hebben allemaal weleens een dag waarop we thuiskomen en ons neerploffen in de zetel. We voelen ons moe na een dag vergaderen of na enkele lange gesprekken. Wist je dat deze vermoeidheid deels door je oren wordt veroorzaakt?
 
We doen namelijk een inspanning om geluiden om te zetten naar begrip. Van woorden naar betekenis dus. En bij mensen die net wat minder horen, wordt die luisterinspanning groter met een grotere vermoeidheid als gevolg.
 

Langer werken met minder sterke oren?

We moeten met zijn allen langer blijven werken. Waar we voordien tot 58 jaar moesten werken, ligt de pensioensleeftijd nu op 67 jaar. Dat betekent dus ook aan het werk met 67-jarige oren die al wat meer moeite hebben om geconcentreerd te blijven tijdens (online) vergaderingen.

De luisterinspanning wordt dus groter met de jaren. Oudere oren moeten extra werk leveren om geconcentreerd te blijven. Tel daar nog eens een rumoerige werkplek met veel omgevingsgeluid bij op en de vermoeidheid is helemaal niet zo moeilijk te begrijpen. 

Extra werk als je minder goed hoort

En je raadt het goed, als je wat minder goed hoort, moet je meer moeite doen om alles te begrijpen en te verwerken. Je oren en hersenen moeten zich namelijk nog meer inspannen om gehoorverlies te compenseren. Een verhoogde vermoeidheid kan dan ook een teken zijn van gehoorverlies.  

Welke symptomen kunnen wijzen op een verhoogde luisterinspanning?

Iedereen heeft weleens een vermoeiende dag. Het is niet omdat je eens een avondje je wekelijkse loopje uitstelt, dat je te maken hebt met luisterinspanning. Maar als je er héél vaak last van hebt, dan kan je best je gehoor eens laten testen. Zeker als die vermoeidheid gepaard gaat met volgende symptomen:

  • Verhoogde gevoeligheid voor bepaalde geluiden

  • Moeite om te concentreren
  • Minder productiviteit op het werk 
  • Verhoogde stress 

Komen deze symptomen je bekend voor? Doe dan voor de zekerheid een hoortest. Over het algemeen raden we aan om vanaf je 50ste een jaarlijkse hoortest te laten doen.

Wat is de impact van een verhoogde luisterinspanning?

Op korte termijn:

Als je oren extra werk moeten doen, ga je ’s avonds ook meer moe zijn. Maar die futloosheid zal er ook voor zorgen dat je je anders gaat gedragen. Je slaat een sportsessie over of je belt een etentje af. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, want die zaken geven net energie.

Op lange termijn:

Omdat je je moe voelt en minder beweegt, vermindert ook je cardiovasculaire gezondheid. Dat heeft een effect op je gehoor. Als je minder beweegt, krijg je minder doorbloeding in je oren. En hoe minder doorbloeding door de oren, hoe groter het gehoorverlies. Omdat je je futloos voelt en minder gaat sporten zijn je spieren minder sterk, waardoor je minder stabiel bent en een grotere kans hebt om te vallen. 

Door het gebrek aan energie ga je minder afspreken met anderen. Of je gaat sociale activiteiten uit de weg omdat het te veel energie kost om gesprekken te volgen. Maar ook dat heeft gevolgen op lange termijn. Bovendien stijgt de kans op dementie omdat je hersenen minder prikkels binnenkrijgen.

Wat kan je aan een verhoogde luisterinspanning doen?

Er zijn een aantal zaken die je kan doen om de vermoeidheid tegen te gaan. Neem even afstand van (te veel) geluid en ga even zitten of liggen. Een dutje van 20 tot 30 minuten doet wonderen en geeft je weer energie.

Maar als de vermoeidheid steeds terugkomt, doe je best even een hoortest. Want ook bij mild gehoorverlies, kan het zijn dat de luisterinspanning extra hoog is.

Hoorapparaten helpen om de luisterinspanning te verkleinen

Hoorapparaten bieden hulp. Ze spelen namelijk een belangrijke rol in het verkleinen van de luisterinspanning. Hoortoestellen helpen je om alles weer goed te horen, waardoor luisteren minder energie vraagt. Dat geeft jou weer zin én kracht om naar buiten te gaan, om mensen te zien, om te bewegen en opnieuw te genieten van het leven.

Wist je dat je met de nieuwe generatie hoortoestellen je zelfs bewegingsdoelen kan instellen? Zo ben je in geen tijd weer meer aan het bewegen. Welke sport je ook kiest – wandelen, fietsen, zumba … - bewegen is goed voor je conditie én je gehoor. Kom hier meer te weten over het effect van bewegen op je gehoor.

Voel je je vaak vermoeid?

Doe dan onze online hoortest om na te gaan of je gehoorverlies hebt.

Doe de online gehoortest