Heb jij luistermoeheid?

Iedereen is wel eens moe na (te lange) luistersessies, bijvoorbeeld tijdens een lezing of lange vergadering. Heb je er ook op andere momenten last van? Ben je aan het eind van de dag uitgeput zonder een duidelijke reden, ook als je prima geslapen hebt? Dan hangt je luistervermoeidheid misschien samen met gehoorverlies. Daarnaast kan het dat je bepaalde geluiden niet meer hoort of erkent, of net gevoeliger wordt voor andere.
Heb jij luistermoeheid?

Onder- en overprikkeling

Bij gehoorverlies kost luisteren en begrijpen wat er gezegd wordt, meer moeite. Je pikt niet meer elk woord op in een gesprek, waardoor je die hiaten probeert in te vullen. Ook overprikkeling door achtergrondlawaai en een slechte akoestiek kunnen een reden zijn dat luisteren voor jou extra vermoeiend lijkt. Ook onderprikkeling – doordat je minder geluidprikkels opvangt via je oren - kan tot luistermoeheid leiden. Als de zintuigen extra gestimuleerd worden, voelen we ons namelijk actiever en fitter.

“Luistermoeheid kan je oplossen met aangepaste hoortoestellen”

Lapperre audicien Kaya Bruwaert van Lapperre Groot-Bijgaarden:

De beste manier om te checken of je luistermoeheid hebt, is door je gehoor te laten controleren. In het hoorcentrum wordt nagegaan of je gehoorverlies hebt, welk type en in welke mate. Samen met de audicien kan je dan op zoek naar het toestel dat luisteren voor jou minder inspannend maakt. Het vergt enige weken voor je hersenen alle geluidprikkels weer gewoon zijn maar vanaf dan zal de luistermoeheid afnemen. Draag je hoortoestellen daarom ook altijd als je wakker bent, zo blijven je hersenen gewend aan geluid en wordt een gesprek voeren minder vermoeiend.

Maak een afspraak bij de audicien

Tips voor wakkere oren

Het belangrijkste om fris en monter te blijven, is natuurlijk een gezonde slaaproutine. Zo begin je met voldoende energie aan een dag vol gesprekken. Daarnaast kan je overprikkeling vermijden door de blootstelling aan geluid te doseren. Compenseer een lawaaierige omgeving met rust voor je oren. Maak bijvoorbeeld na een lange conversatie een wandeling in de natuur, zoek een rustige plek voor je lunch als je op een druk kantoor werkt, lees een boek in plaats van tv te kijken. Daarnaast kunnen hoortoestellen, aangepast aan jouw type gehoorverlies, je gehoor én energie weer op peil brengen.
Tips voor wakkere oren

Slaat de vermoeidheid toe na een gesprek?

Test zelf je gehoor.