hoortoestel(len) + koptelefoon: een goed idee?

Ook mensen die slecht horen, kunnen volop blijven genieten van muziek, podcasts, handsfree bellen en alle andere voordelen die hoofdtelefoons je bieden. Met de nieuwste hoortoestellen is het overbodig geworden om ook nog eens een hoofdtelefoon te dragen. Maar als je dan toch voor een koptelefoon wilt gaan, is het belangrijk dat je het juiste model kiest bij jouw type hoortoestel. Ook je audicien weet raad én kan je helpen om de beste instelling te vinden op je toestel als je een headset draagt.  

Welk type hoorapparaten kan je combineren met een hoofdtelefoon?

In-het-oor-hoorapparaat

In-het-oor-hoorapparaat​

Welke hoofdtelefoon het best werkt met jouw hoorapparaat hangt af van het type hoortoestel dat je draagt. Als je een hoorapparaat hebt dat in de gehoorgang past, is het al een stuk makkelijker om een passende hoofdtelefoon te vinden. Omdat alle componenten van het hoorapparaat in je oor zitten, is het compatibel met exemplaren die over of op je oorschelp zitten. 

Achter-het-oor hoorapparaat​ 

Zit je hoorapparaat achter je oor, dan zijn ‘over-the-ear’-koptelefoons de beste optie. Heb je bluetooth op je toestel, dan ben je nog beter af (zie verder). Kies een model dat volledig over de microfoon van je hoortoestel past (deze zit achter het oor). Als de schelpen van je koptelefoon er niet helemaal over gaan, blijft je hoortoestel immers extern geluid opvangen in plaats van wat je wil beluisteren.  

Achter-het-oor hoorapparaat​ 

Welke hoofdtelefoons passen bij je hoorapparaat?

Ooroverkoepelde hoofdtelefoons​ 

Koptelefoons die helemaal over je oorschelp gaan, passen bij zowat elk type hoortoestel. Ze veroorzaken alvast geen praktische problemen met een in-het-oor hoorapparaat​. Let wel op in het verkeer, ze houden ook omgevingsgeluiden tegen. Heb je een achter-het-oor apparaat, ga dan op zoek naar een koptelefoon waarvan de luidsprekers ver genoeg van de microfoon van je hoortoestel zitten om audiofeedback te voorkomen. 

‘Bone conduction’-hoofdtelefoon​

Deze koptelefoons rusten niet echt op het oor, maar pal ervoor. Ze houden het veilig voor mensen met een in-het-oor hoortoestel omdat ze binnenkomend geluid niet blokkeren. Doorsnee oordopjes en koptelefoons kunnen soms de werking van hoortoestellen verstoren of verdringen. Met een ‘bone conduction’-hoofdtelefoon omzeil je dat probleem. Het kan echter wel botsen met achter-het-oor toestellen. Dan is het opnieuw een kwestie van uitproberen tot je een goede match vindt. 

Streamen met bluetooth

De nieuwste generatie hoortoestellen zijn voorzien van bluetooth, waardoor muziek luisteren al helemaal een eitje wordt. Je kan immers het geluid van je telefoon, laptop, tv of ander medium rechtstreeks naar je hoortoestel streamen. Je hebt dus geen koptelefoon of oortjes nodig en hoeft je hoorapparaat niet uit te doen. Let wel: als je heel vaak Bluetooth gebruikt, raken de batterijen van je toestel sneller leeg en moet je misschien wat vaker opladen. 

De technologie evolueert voortdurend, ook bij hoortoestellen. Bluetooth is zo’n handige tool die door verschillende hoortoestellen ondersteund wordt. Het is zeker de moeite om de voordelen van hoorapparaten met Bluetooth te bekijken.