Waarom gaat je gehoor achteruit? Enkele mogelijke oorzaken:

Leeftijd
We worden alsmaar ouder. Met de levensverwachting stijgt de kans op slechthorendheid: tussen 40 en 49 jaar bedraagt die kans ongeveer 6%, tussen 50 en 59 jaar is dat 25% en vanaf 70 jaar stijgt ze tot boven 50%. 
 
Urbanisatie
Auto's, alarmsignalen, treinen, industrie en bouwwerven. Dagdagelijks komen we in contact met héél veel geluiden. Dat heeft een invloed op onze oren: de fijne haarcellen in het binnenoor worden steeds meer beschadigd. Wat uiteindelijk kan leiden tot gehoorverlies.  
 
Te weinig gehoorbescherming
Heel weinig mensen dragen bescherming tegen geluid, zowel op de werkvloer als in hun vrije tijd. Nochtans kan luide muziek de pijngrens – die bedraagt bij de meeste mensen ongeveer 120 dB – gemakkelijk overstijgen en daardoor je gehoor beschadigen. Meer weten over gehoorbescherming. 

Hoe komt het dat ons gehoor slechter wordt met de leeftijd?

De grootste vijand van ons gehoor? Geluiden zelf! Dag na dag worden we aan héél wat geluiden blootgesteld: het is dan ook normaal dat je gehoor na enkele decennia ‘slijtage’ ondervindt. Afhankelijk van hoe vaak, hoe lang en hoe hard je aan geluiden werd blootgesteld, krijg je vroeg of laat te maken met leeftijdsgebonden gehoorverlies of zogenaamde 'ouderdomsslechthorendheid’.  

De eerste tekenen van ouderdomsslechthorendheid? Die kunnen zich al tussen 30 en 40 jaar manifesteren. Het gehoorverlies neemt toe naarmate je ouder wordt. De zintuigelijke cellen in je oren gaan er geleidelijk aan op achteruit: ze sterven af, eerst bij hoge tonen en later ook in andere gebieden. Dat hele proces verloopt sluimerend. Net daarom valt het meestal pas laat op. 

Hoe komt het dat ons gehoor slechter wordt met de leeftijd?

Plotse en harde geluiden kunnen ook gehoorverlies veroorzaken

Plotse en harde geluiden kunnen ook gehoorverlies veroorzaken

Geluiden kunnen soms zo hard en luid zijn (vanaf 120 dB) dat er meteen gehoorschade kan ontstaan. Dat kan gebeuren na een avondje uit bijvoorbeeld, wanneer je nadien last krijgt van een pieptoon in één of beide oren (tinnitus). Hier lees je meer over geluidssterkte, decibels, en vanaf hoeveel decibels schade optreedt. 

Wist je dat, wanneer je je gehoor permanent overbelast,  er ook gehoorschade kan ontstaan? We kunnen op een dag gemiddeld 8 uur lang geluiden van ongeveer 80 decibel verdragen. Bij meer dan 80 decibel wordt het risico op gehoorschade aanzienlijk groter. Je gehoor goed beschermen is dus héél erg belangrijk.  

Hoe kan je gehoorverlies herkennen?

Gehoorverlies ontstaat meestal niet plots, maar ontwikkelt zich over een lange periode – zonder dat je er iets van merkt. Daarom zijn mensen met gehoorverlies zich daar vaak niet van bewust en aarzelen ze om langs te gaan bij een neus-keel-oor-arts (NKO) voor een hoortest. Je eigen gehoorproblemen (h)erkennen is namelijk niet altijd zo eenvoudig.  
 
De volgende vragen kunnen helpen om uit te zoeken of je moeite hebt met horen:
  • Klinken lage achtergrondgeluiden heel luid?  Als je lagere tonen (zoals het verkeer of het gezoem van elektrische toestellen) overdreven luid hoort, terwijl je gesproken woorden slechter begrijpt, dan kan dat wijzen op beginnende gehoorproblemen. Het verlies van lage tonen is ook heel typisch voor de ziekte van Ménière.
  • Zet je de tv heel luid?  Zeggen anderen je wel eens dat het volume van de tv te luid staat? Dat kan een teken zijn van gehoorverlies. Ook de deurbel niet meer horen of meermaals vragen om een zin te herhalen, kunnen wijzen op gehoorverlies. Krijg in 10 minuten een betrouwbare eerste inschatting van jouw gehoor via onze online hoortest.
  • Moet je je erg concentreren om alles goed te kunnen horen?  Moet je je tijdens een gesprek goed concentreren om te kunnen volgen? En heb je moeite om in te pikken op het gesprek? Dat kan ook wijzen op gehoorproblemen. Onze audiciens helpen u graag vrijblijvend verder in een hoorcentrum bij u in de buurt

Om gehoorverlies te verhelpen, moet je er zo vroeg als mogelijk bij zijn. Onze online hoortest is een vertrekpunt en geeft je inzicht in je eigen gehoor.

Doe de online gehoortest