Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Onze oren zijn net antennes die signalen uit verschillende richtingen opvangen. Daarom moeten uw beide oren goed werken om optimaal te kunnen horen. Maar wat gebeurt er precies wanneer geluidsgolven uw oor binnenkomen? Hoe werkt ons gehoor eigenlijk?

Hoe werkt het oor?

Het gehoororgaan is opgebouwd uit het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Het gehoor werkt door een samenspel van deze drie onderdelen. Voordat u een geluid hoort, heeft het geluid al een lange weg afgelegd. Het geluid verplaatst zich door middel van trillingen door de drie delen van het oor, waarna de hersenen de geluidssignalen verstaanbaar maken.
Ieder onderdeel van het gehoor is zeer kwetsbaar. Een beschadiging van een klein onderdeel in het oor kan al leiden tot gehoorproblemen. Gehoorproblemen kunnen een externe oorzaak hebben of van medische aard zijn. Er zijn ook gehoorproblemen waarvan de oorzaak niet altijd even duidelijk is, zoals bij tinnitus of hyperacusis het geval is.
Het uitwendige oor
Het uitwendige oor, ook wel het buitenoor genoemd, bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. De taak van het uitwendige oor is het begeleiden van de geluiden uit de omgeving naar het middenoor. Geluid wordt opgevangen in de oorschelp. De oorschelp transporteert het geluid via de gehoorgang naar het trommelvlies. Dat is een dun vlies tussen het buitenoor en het middenoor. In de gehoorgang bindt oorsmeer stof en vuil aan elkaar, om het vervolgens naar buiten te werken. De gehoorgang beschermt het kwetsbare trommelvlies op deze manier tegen kou, vuil en uitdroging.
Het middenoor
Het middenoor begint met het trommelvlies. Aan het trommelvlies zit de hamer vast. De hamer is één van de drie gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel), de kleinste beentjes in een menselijk lichaam. Die gehoorbeentjes versterken de trillingen van het trommelvlies en brengen de mechanische trillingen van de geluidsgolven over op het binnenoor.
Het binnenoor & het slakkenhuis
De trillingen gaan via de stijgbeugel en het ovale venster naar het slakkenhuis. Dit slakkenhuis is gevuld met vloeistof en de wanden zijn aan de binnenkant bekleed met haarcellen. Het geluid beweegt als een golf door die vloeistof en raakt daarbij de haarcellen aan. Het zijn die haarcellen die de mechanische trillingen omzetten naar elektrische zenuwimpulsen.

Iedere haarcel beschikt over een zenuwuiteinde. Door de beweging van de vloeistof gaan ook de haarcellen bewegen. Hierdoor worden de zenuwuiteinden geprikkeld. De zenuwuiteinden geven vervolgens de prikkels door aan de hersenen, die de geluidssignalen verwerken en omzetten naar verstaanbaar geluid. Het is pas in uw brein dat wat u hoort ook echt betekenis krijgt.

Problemen bij werking gehoor

Wanneer u problemen hebt met uw gehoor, is het belangrijk om vast te stellen waar het probleem zich precies bevindt. Op elke plek in het oor waar het geluid moet passeren, kan het foutlopen. Er kan bijvoorbeeld iets mis gaan tijdens de overdracht van het geluid vanuit de oorschelp naar de gehoorgang. Een andere mogelijkheid is dat het slakkenhuis de trillingen niet goed overdraagt. In heel wat gevallen is een hoorapparaat een geschikte oplossing voor de gehoorproblemen.

Wat is gehoorverlies?
Heb ik een hoorapparaat nodig?
Een hoorcentrum vinden