Inhoud

Tinnitus en stress

Onderzoek heeft tinnitus in verband gebracht met stress en angst. Niet alleen kan tinnitus stress veroorzaken, maar stress kan ook tinnitus veroorzaken. Hoewel het gemakkelijk te begrijpen is hoe een constant gerinkel in het oor het stressniveau kan verhogen, kan chronische stress heel goed de oorzaak zijn van het ontwikkelen van tinnitus.

Advies op jouw maat!

Last van tinnitus en op zoek naar oplossingen? Onze audiciens helpen je graag verder. Samen gaan we op zoek naar een oplossing die bij jou past!

Maak direct een afspraak

Wat is tinnitus en hoe vaak komt het voor?

Hoewel het moeilijk is om precies te weten hoeveel mensen wereldwijd aan tinnitus lijden, liggen de algemene prevalentiecijfers tussen 5,1 en 42,7 procent. Het kenmerkende symptoom van tinnitus is oorsuizen, maar het kan ook een brommend, zoemend, klikkend of ander hoog of laag geluid zijn. Het meest frustrerende van de aandoening is dat anderen de geluiden die jij hoort niet kunnen horen, wat leidt tot verwarring en zelfs depressie.

Wat zegt het onderzoek over stress en tinnitus?

Meerdere onderzoeken vonden een directe correlatie tussen de ernst van de tinnitus, de ernst van de stress en de duur van de stress. In eenvoudige bewoordingen hadden mensen met de meest ernstige stress doorgaans de meest ernstige vorm van tinnitus of hebben ze het langst aan tinnitus geleden.

Aan de andere kant vonden studies ook een causaal verband tussen stress en de ontwikkeling en progressie van tinnitus. Bijvoorbeeld, in een onderzoek uit 2015 getiteld ‘Stress en tinnitus’, meldde 53,6 procent van de tinnituspatiënten dat hun tinnitus begon tijdens een bijzonder stressvolle periode. Bovendien meldde 52,8 procent ook de verslechtering van hun toestand onder verhoogde stress.

7 effectieve manieren om stressgerelateerde tinnitus te verlichten

1. Verlaag je stressniveau
Dit advies zou niet als een verrassing moeten komen, aangezien we het hebben over het vinden van verlichting van een aandoening die wordt veroorzaakt of verergerd door stress. Logischerwijs, als je je concentreert op het vinden van manieren om je stressniveau te verminderen, zou je tinnitus ook moeten verbeteren.

Als je op mindfulness gebaseerde stressvermindering (MBSR) nog niet hebt geprobeerd, is het zeker de moeite waard om het te onderzoeken. Mindfulnesstraining is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn in 1979 - en werd oorspronkelijk ontwikkeld om chronisch zieke patiënten te helpen die niet goed reageerden op traditionele behandelingen. Het programma wordt vaak gebruikt voor algemene stressvermindering en pakt effectief chronische pijn, angst en depressie aan.

Het belangrijkste doel van deze training is om je te leren hoe je zelfbewustzijn kunt cultiveren. Als je eenmaal leert om mindfulness-oefeningen in je dagelijkse routine op te nemen, zal het je helpen om je meer bewust te zijn van het heden en uiteindelijk minder gestrest en bezorgd te zijn.
2. Probeer je aandacht af te leiden
Een constant zoemen of piepen in het oor kan zeer nadelig zijn. Door een bewuste poging te doen om je aandacht van het geluid af te leiden, kan dit ongelooflijk nuttig zijn bij het vinden van tijdelijke verlichting. Door meer tijd te besteden aan activiteiten die je leuk vindt - kunst, sport of andere recreatieve activiteiten - kun je een heel eind komen. Wanneer je aandacht op andere dingen is gericht, zouden de aan tinnitus gerelateerde symptomen moeten verbeteren.
3. Gebruik achtergrondgeluiden
Luisteren naar muziek of andere geluiden, zoals radio of tv, kan erg nuttig zijn. Als je externe geluiden op een laag volume afspeelt, kan het interne geluiden die je hoort blokkeren. Geluidsmaskering kan de aan tinnitus gerelateerde geluiden bedekken, terwijl geavanceerdere therapieën een robuustere verlichting kunnen bieden.

Geluidstherapieën

Geluidstherapie maakt gebruik van externe ruis om de perceptie van tinnitus door een patiënt te veranderen. Hoewel geluidstherapieën de aandoening niet genezen, kunnen ze de intensiteit verminderen. Veel apparaten bieden verschillende niveaus van geluidstherapie en generieke achtergrondgeluiden.

Geluidsmaskerende apparaten

Geluidsmaskerende apparaten produceren bijvoorbeeld witte ruis, roze ruis, natuurgeluiden of andere omgevingsgeluiden. Helaas zijn deze apparaten meestal alleen effectief tijdens het gebruik of onmiddellijk na gebruik en bieden ze een beperkte verbetering op de lange termijn van de tinnitusperceptie.

Gehoorapparaten

Het kan zijn dat het aanschaffen van een hoortoestel nog meer verlichting geeft. Aangezien hoortoestellen externe geluiden versterken, helpen ze je aandacht af te leiden van de interne geluiden die je hoort.

Geluidstherapie

Geluidstherapie zoals Notched Sound Therapy, is een therapie die wordt gecreëerd door een frequentieband te verwijderen die is gecentreerd op de tinnitusfrequentie van de gebruiker ("notching"). Er wordt verondersteld dat het neuroplastische veranderingen in de hersenen induceert die de hyperactiviteit van auditieve corticale neuronen die verantwoordelijk zijn voor de tinnitusperceptie verminderen. Het belangrijkste voordeel van een dergelijke therapie is dat het een langdurige voordeel biedt.

Witte ruis

Hoortoestellen die zijn uitgerust met geïntegreerde geluidsgeneratietechnologie worden combinatietoestellen genoemd. Ze produceren continue witte ruis of andere op maat gemaakte geluiden voor tinnituspatiënten. Dergelijke apparaten zijn uitstekende opties voor tinnitus-patiënten met meetbaar gehoorverlies. Deze gespecialiseerde hoortoestellen bieden een consistent voordeel, de hele dag door.

Slaap- en geluidsapps

Slaap-apps zijn een gemakkelijke en goedkope manier om wat verlichting van tinnitus te krijgen. Veel van deze apps kunnen gratis of meestal tegen een kleine vergoeding worden gedownload. Probeer te zoeken naar apps die zijn aanbevolen door een audioloog.
4. Beweging, lichaamsbeweging en sport
We weten allemaal dat beweging en lichaamsbeweging uitstekende manieren zijn om stress te verminderen. Dus natuurlijk zijn dergelijke activiteiten ook effectief in het verminderen van de hoofdoorzaak van stressgerelateerde tinnitus. Vrijwel elke vorm van lichaamsbeweging kan een stressverlichter zijn. Beweging kan je endorfine stimuleren en je afleiden van je dagelijkse stressoren.
'Omgaan met tinnitus'
5. Ontspannings- en mindfulness-oefeningen
Ontspanningstechnieken zijn ontworpen om je uit de stress-modus te halen, je ademhaling te vertragen, je bloeddruk te verlagen en je hartslag te verlagen. Hoewel veel mensen ontspanningstechnieken vergelijken met cognitieve gedragstherapie, zijn de twee niet hetzelfde.

Enkele van de meest voorkomende ontspanningstechnieken zijn ademhalingsoefeningen, progressieve ontspanning, visualisatie, zelfhypnose, autogene training en door biofeedback ondersteunde ontspanning.
6. Vermijd tinnitustriggers
Koffie, nicotine, chocolade, alcohol en suikerhoudende dranken kunnen tinnitus verergeren. Vooral alcohol is een slecht idee omdat het de bloeddruk verhoogt en de symptomen verergert.

Andere triggers zijn hard geluid, oorsmeer, congestie, hoge of lage bloeddruk, sommige medicijnen, slaapproblemen en zout.
7. Cognitieve gedragstherapie
Door audiologen geleverde cognitieve gedragstherapie (CGT) is gericht op het beheersen van tinnitusproblemen. Het is een vorm van counseling die zich richt op mentale en emotionele reacties op tinnitus. Het is ontworpen om je te helpen je in staat te stellen positieve veranderingen in je denken en gedrag aan te brengen. Deze therapie kan je helpen met het beter omgaan met tinnitus.

Door met een therapeut te werken, kun je je kijk op tinnitus in je leven veranderen. Dus in plaats van je te concentreren op alle dingen die je vanwege tinnitus niet kunt doen, moedigt therapie je aan om je te concentreren op de beslissingen die je kunt nemen om een comfortabelere omgeving te creëren.

Ontvang een gratis hoortest

Als je een vervelende pieptoon in je oren hoort of gehoorverlies hebt, laat je je oren het beste nakijken door een audicien.

Maak een afspraak bij een Lapperre Hoorcentrum voor een gratis hoortest. Je krijgt professionele hulp en advies van onze hoorspecialisten, die graag samen met jou de hooroplossing selecteren die het beste past bij jouw hoorwensen en levensstijl.
Maak hier je afspraak
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.