Inhoud

Wat is tinnitus?

Ongeveer 10 procent van de wereldbevolking heeft zo nu en dan last van tinnitus. Mensen van alle leeftijden kunnen door deze aandoening worden getroffen. Hoewel tinnitus vaak "oorsuizen" wordt genoemd, kunnen de bijhorende geluiden ook sissende, piepende, zoemende, brommende of suizende geluiden zijn. Tinnitus kan ernstige last veroorzaken die je welzijn en gemoedsrust negatief kan beïnvloeden. Tinnitus kan zowel mannen als vrouwen treffen en kan in één of beide oren voorkomen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is tinnitus vaak het gevolg van acute of chronische blootstelling aan lawaai of kan het voortkomen uit onderliggende pathologieën en verschillende ziekten.
vrouw met last van tinnitus

Verergerde tinnitus symptomen

Elke toename van het geluid dat je hoort wanneer je tinnitus hebt, kan vervelende consequenties hebben in het dagelijks leven. Zo’n tinnituspiek kan voorkomen in volume, intensiteit, toon, toonhoogte of geluid. Het kan komen en gaan, een korte tijd duren of permanent toenemen (gestaag of uit en aan).


Wat veroorzaakt dergelijke pieken? Verschillende zaken kunnen aan de basis liggen van tinnitus: gebrek aan slaap, extra of onverwachte stress, bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen, plotselinge weers- of temperatuursveranderingen (van warm naar koud, of van koud naar warm).

Last van tinnitus en op zoek naar een oplossing?

Onze audiciens helpen je graag verder. Samen zoeken we naar een oplossing die bij jou past!

Maak hier een afspraak

Welke invloed heeft het weer op tinnitus?

Een minder bekende oorzaak van tinnitus is het weer en veranderende atmosferische omstandigheden.

Snelle veranderingen in atmosferische luchtdruk kunnen bijdragen aan tinnitus. Het kan bijvoorbeeld erger worden als het regent. Een in 2017 gepubliceerd onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Health (NIH) meldt dat een lagere luchtdruk op zeeniveau wordt geassocieerd met tinnitus. Veranderingen in atmosferische druk treden vaak op in de lente en wanneer je per vliegtuig reist.
Dezelfde studie wijst ook op een verband tussen tinnitus en de ziekte van Ménière. De ziekte van Ménière is een aandoening van het binnenoor dat kan leiden tot gehoorverlies, duizeligheid of auditieve volheid (druk). Mensen die deze ziekte hebben, hebben 23 procent meer kans op tinnitus als de atmosferische druk onder 1013,25 millibar zakt. 

De correlatie tussen tinnitus en atmosferische druk

Elke toename van het geluid dat je hoort wanneer je tinnitus hebt, kan vervelende consequenties hebben in het dagelijks leven. Zo’n tinnituspiek kan voorkomen in volume, intensiteit, toon, toonhoogte of geluid. Het kan komen en gaan, een korte tijd duren of permanent toenemen (gestaag of uit en aan).

Wat veroorzaakt dergelijke pieken? Het kan van alles zijn dat tinnitus veroorzaakt: gebrek aan slaap, extra of onverwachte stress, bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen, plotselinge weers- of temperatuurveranderingen (van warm naar koud, of van koud naar warm).
'Omgaan met tinnitus'

Welke invloed heeft koud weer op mijn gehoor?

Lagere luchtdruk, warmere temperaturen, harde wind en vochtigheid zijn niet de enige weer gerelateerde variabelen die verband houden met tinnitus. Wanneer het buiten erg koud is, kun je een aandoening ontwikkelen die exostose of botspoor wordt genoemd. Exostose is de vorming van nieuw botmateriaal op het oppervlak van een bot. Het is vaak verantwoordelijk voor gevallen van milde tinnitus omdat de gezwellen het moeilijk maken voor geluid om door het oor te geleiden. Exostose-gerelateerde tinnitus wordt ook wel "surfersoor" genoemd vanwege de prevalentie onder surfers die lange perioden in koud water doorbrengen.


Het is niet ongebruikelijk dat bestaande tinnitus verergert bij koud weer, zelfs als het niet aan het weer ligt. Net zoals veel artsen geloven dat lente- en zomerallergieën een grote invloed hebben op tinnitus, kunnen hoofd- en sinusontstekingen als gevolg van virale infecties ook de druk op je oren veranderen. Verkoudheid- en griepinfecties, extra druk op het oor en verhoogde mate van depressie komen allemaal veel voor tijdens de wintermaanden en kunnen allemaal bijdragen aan tinnitussymptomen.

Advies op jouw maat!

Last van tinnitus en op zoek naar oplossingen? Lapperre kan je helpen met het Lapperre Tinnitus Management Plan. Dit plan van aanpak biedt verschillende oplossingen aan. Samen gaan we voor een oplossing die bij jou past!

Maak direct een afspraak

Tinnitus behandelingstechnieken

Er is veel dat je kunt doen om het piepen in je oren te verminderen. Thuis kan de behandeling bestaan uit:
  1. Beperking van bekende oorzaken (cafeïne, alcohol, aspirine, zout)
  2. Omgaan met stress en slaap. Soms is een goede nachtrust het beste wat je kunt hebben.
  3. Trainen, mediteren of yoga
Voor ernstige gevallen bieden hoortoestellen verlichting, evenals geluids- en gedragstherapieën of medicatie. Volgens de American Tinnitus Association: “Tinnitus is overweldigend verbonden met een bepaald niveau van gehoorverlies. Het vergroten van de ontvangst en perceptie van externe ruis kan vaak verlichting bieden van het interne geluid van tinnitus.”
man met tinnitus in bed
Van cognitieve gedragstherapie (CGT) is bekend dat het een effectieve behandeling is. CGT is een populaire therapie die jou aanmoedigt om eventuele tinnitusvoorvallen los te koppelen van negatieve gedachten of emoties. Het is een "geleidelijk blootstellen aan een ongemakkelijke situatie", waardoor de patiënt zijn aandoening onder ogen kan zien, deze kan begrijpen en ermee kan werken zonder dat deze zijn of haar leven beheerst.

Er is veel informatie over tinnitus. Proberen te achterhalen wat de beste behandelingsopties zijn - of zelfs wat voor soort tinnitus je hebt - kan in eerste instantie overweldigend lijken. Maar maak je geen zorgen! Als je een zoemend, piepend of suizend oor in je oor opmerkt, of de bestaande tinnitussymptomen toenemen - wel of niet door het weer, neem dan zo snel mogelijk contact op met een audioloog bij jou in de buurt.
Afspraak maken