Inhoud

Wie loopt het meeste kans op het krijgen van tinnitus?

Als je last hebt van gehoorverlies of oorsuizen, kan dit een teken zijn dat je tinnitus hebt. Het komt vaak voor bij mensen die via hun beroep vaak in contact komen met harde geluiden zoals brandweerlieden, mensen in de muziekindustrie of mensen die veel tijd doorbrengen in de buurt van motoren of machines.


Tinnitus kan heel plotseling of langzaam optreden. Het komt het meest voor bij oudere mensen, hoewel het zich op elke leeftijd kan ontwikkelen. De meest voorkomende leeftijd waarop tinnitus begint ligt rond de 60-69 jaar en komt voor bij ongeveer 15% van alle mensen1.

Wat zijn de verschillende soorten tinnitus?

Er zijn verschillende soorten tinnitus. De twee meest voorkomende zijn:

  • Subjectieve tinnitus: dit komt het meest voor en wordt veroorzaakt door schade aan het buiten-, midden- of binnenoor. Typisch subjectieve tinnitus wordt veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden gedurende een bepaalde periode.
  • Objectieve tinnitus: dit type tinnitus komt minder vaak voor dan subjectieve tinnitus en kan worden veroorzaakt door schade aan het middenoor bot, een bloedvatprobleem of spiersamentrekkingen.
'Omgaan met tinnitus'

Hoe kun je de eerste tekenen van tinnitus herkennen?

Tinnitus komt vaak voor, maar het is belangrijk om de tekenen vroeg te herkennen, zodat het niet ernstiger of permanent wordt. Een audioloog kan beoordelen welk soort tinnitus je hebt en je laten weten of het blijvend is en welke maatregelen je kan nemen om ervoor te zorgen dat het niet permanent wordt.

Hieraan kun je herkennen of je tinnitus hebt: 
  1. Een constante piep in beide oren
    Je hoort dit tijdens momenten van stilte. Het piepend of rinkelend geluid is meer uitgesproken wanneer er geen ander geluid te horen is. Het geluid zit in je oren en jij bent de enige die het kan horen. Mensen met de ziekte van Menière horen vaak een lage pieptoon vlak vóór een duizeligheidsaanval. Een hoge pieptoon wordt meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan lawaai, veroudering of zelfs bepaalde medicijnen. Het kan na een paar uur verdwijnen of het kan permanent worden.

  2. Luid bonzen in beide oren of suizen in één oor
    Net als het constante rinkelen of gepiep, is luid bonzen in je hoofd een ander fantoomgeluid dat aanhoudt. Het zal klinken als een grote basdrum of een basgitaar die zich herhaalt op het ritime van je hartslag. Dit kan een teken zijn dat je pulserende tinnitus hebt.

  3. Muzikale hallucinaties
    Er is een soort tinnitus die zich uit in 'muzikale hallucinaties'. Hierbij hoor je muziek die er niet is. Misschien heb je de muziek eerder ergens gehoord en ben je ervan overtuigd dat je het nu weer in het echt hoort. Als dit aanhoudt, kun je tinnitus krijgen.

  4. Er is een duidelijk gehoorverlies
    Als je constant mensen vraagt om iets nogmaals te zeggen of wanneer je de tv harder zet omdat je het niet meer goed kunt horen, heb je misschien tinnitus. Als er een merkbare verandering van je gehoor is en dit minstens twee weken aanhoudt, laat dan je oren nakijken om te zien of het gehoorverlies tijdelijk of permanent is.

  5. Slaapproblemen
    Een continu geluid in je oren horen heeft impact op je leven. Sommige mensen kunnen er 's nachts niet van slapen. Het kan een zeer storend geluid zijn, en als je stilte nodig hebt om in slaap te vallen, kan tinnitus een echt probleem vormen.
    Natuurlijk, als je moeite hebt om in slaap te vallen, houden de problemen daar niet op. Door gebrek aan een goede nachtrust, kan tinnitus verergeren. Dit is een voorbeeld van hoe tinnitus een domino effect kan veroorzaken.

  6. Concentratieproblemen
    Dat geluid in je oor en de algemene afleiding die het veroorzaakt, kan er ook toe leiden dat je je niet volledig kunt concentreren. Dit kan voor veel mensen een reëel probleem zijn, en voor sommige oudere mensen kan het zelfs leiden tot versnelde cognitieve achteruitgang, wat natuurlijk niet iets is dat je wilt ervaren.

De vicieuze cirkel van tinnitus

Bij tekenen van tinnitus behoren ook de toename en verergering van de symptomen wanneer je last hebt van stress. Dit kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel komt: tinnitus kan tot slapeloosheid en vermoeidheid leiden, dit kan stress veroorzaken waardoor de symptomen van tinnitus verergeren welke ervoor zorgen dat je ‘s nachts niet kunt slapen. 

In plaats van je hulpeloos te voelen, is het beter om er iets aan te doen. Als je één of meerdere van bovenstaande symptomen ervaart, is het tijd om een afspraak te maken met een oorspecialist of je audicien. Je krijgt dan niet alleen informatie over waarom je deze symptomen ervaart, maar door op tijd maatregelen te nemen kun je mogelijke langdurige gehoorbeschadiging verminderen.

Advies op jouw maat!

Last van tinnitus en op zoek naar oplossingen? Onze audiciens helpen je graag verder. Samen gaan we op zoek naar een oplossing die bij jou past!

Maak direct een afspraak

Referenties

  1. Jamil Al-Swiahb, Shi Nae Park Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise Health. 2016 Jul-Aug; 18(83): 214–219.