4 manieren om het gehoor te beschermen

1. Bescherm uzelf tegen te veel lawaai

Lawaai is tegenwoordig een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies. Daarom is bescherming bij blootstelling aan lawaai zeer belangrijk. Lawaai treffen we overal aan: in het verkeer, op de werkplek en zelfs in onze vrije tijd.

Hieronder enkele tips:
  • gebruik gehoorbescherming op werkplekken met veel lawaai, zoals in een fabriek of op en bouwwerf;
  • vermijd afgesloten en lawaaiige omgevingen;
  • houd bij concerten en festivals afstand van de luidsprekers;
  • vermijd harde muziek gedurende een langere periode

2. Vermijd het gebruik van hoofdtelefoons gedurende langere tijd.

Het gebruik van een hoofdtelefoon gedurende meerdere uren per dag kan het gehoor onherstelbaar beschadigen, maar ook tinnitus, hoofdpijn en irritatie veroorzaken.

Dit heeft te maken met het feit dat de hoofdtelefoon geluidsgolven met een hogere intensiteit in het inwendige oor veroorzaken, waardoor de gehoorcellen die het geluid moeten verwerken overbelast worden. Deze overbelasting kan letsels veroorzaken, waardoor het gehoor afneemt.

Foutief gebruik van hoofdtelefoons is verantwoordelijk voor 5 % van de gevallen van gehoorverlies. Om problemen door het gebruik van hoofdtelefoons te voorkomen, kunt u het best de volgende maatregelen nemen:
  • gebruik bij voorkeur schelpvormige hoofdtelefoons (over-ear). Dit model verspreidt het geluid beter, zorgt voor meer afstand tot het oor en vermindert dus ook het volume van het geluid in het oor;
  • vermijd het gebruik van hoofdtelefoons langer dan een uur achter elkaar en las uurlijks een pauze in;
  • overschrijd het volume van 60 decibel niet.

3. Maak uw oren op de juiste manier schoon

Uw oren reinigen met wattenstaafjes kan leiden tot problemen met het gehoor.

Oorsmeer is verantwoordelijk voor de bescherming van de gehoorgang tegen water, vuil en vreemde voorwerpen en mag daarom niet helemaal uit de gehoorgang weggehaald worden. 

Bovendien kunnen de wattenstaafjes verwondingen veroorzaken, die kunnen leiden tot infecties. Op hun beurt kunnen ze perforatie van het trommelvlies en gehoorverlies tot gevolg hebben.

Daarom kan u uw oor het best verzorgen door alleen het buitenoor schoon te maken. Breng nooit een voorwerp in de gehoorgang in, vooral omdat ons lichaam het oorsmeer zelf 'afvoert'. U kan het oorsmeer ook laten weghalen door een NKO-arts. 

4. Bezoek regelmatig uw audicien

Gehoorverlies wordt aanvankelijk niet goed opgemerkt omdat het een heel geleidelijk proces is. Daarom gaan mensen vaak niet of te laat langs bij een dokter of audicien.

Niettemin kan gehoorverlies – indien ontdekt in een vroegtijdig stadium – in veel gevallen behandeld worden. Hierdoor kunnen de levenskwaliteit en de algemene gezondheid van de patiënt aanzienlijk worden verbeterd. Daarom is het belangrijk dat u één keer per jaar naar de audicien gaat. 

Naast het testen van uw gehoor kan de audicien ook de algemene gezondheid van uw oren controleren, zoals infecties, allergieën of ontstekingen vaststellen. Heeft u geen tijd om langs te komen in één van onze hoorcentra? Dan kan u uw gehoor ook testen met onze online hoortest.