Let op het volume en stel een geluidslimiet in

We beginnen met de wellicht meest voordehandliggende tip: zet het volume wat minder wanneer je naar muziek luistert. De radio in de auto, je speakers thuis, je headphones tijdens het sporten – ongeacht waar, wanneer of hoe je naar muziek luistert, probeer het volume altijd op ongeveer 50 à 60% van de maximumstand te houden om gehoorschade te vermijden. Download een app die aangeeft wanneer het volume te luid staat. Sommige smartphones of besturingssystemen hebben deze functie al inherent (‘noise control’ op bijvoorbeeld OnePlus of Apple smartphones) dus maak er zeker gebruik van.
muziek volume te luid op headphones

Detecteer schadelijke geluiden met applicaties

Er zijn ook applicaties die niet alleen afgespeelde muziek maar de geluidssituatie in het algemeen meten en aangeven of het al dan niet schadelijk is. Werk je bijvoorbeeld op een werf of neem je iedere dag de trein in een druk station, dan weet je door zo’n app meteen waar en wanneer je tijdens je werkdag extra bescherming moet opzoeken.

Gebruik oordopjes!

Nu we het toch over bescherming hebben: het spreekt voor zich dat oordoppen een zeer grote invloed hebben op het voorkomen van gehoorverlies, zeker wanneer je je frequent in luide situaties bevindt (door je job, bepaalde hobby’s en zo voort). Oordopjes zijn er in allerlei vormen en maten, voor jong en oud, en bieden diverse soorten gehoorbescherming afhankelijk van jouw specifieke noden. Bekijk gerust meer info over onze verschillende soorten oordopjes.

Kijk je vaak films en series? Zet dan ook hier het volume van de tv wat zachter. Je verstaat alles nog steeds perfect en je oren zullen je dankbaar zijn. Ga je regelmatig naar de bioscoop? Overweeg dan oordoppen. Er bestaan oordoppen die enkel de luidheid dempen maar niets veranderen aan de zuiverheid en kwaliteit van het geluid. Dergelijke oordoppen zijn ook een must voor alle muziekliefhebbers, of je nu vaak concerten meepikt of zelf muziek speelt.

te luide film zorgt voor gehoorschade

Demp omgevingslawaai met noise-cancelling headphones

Nieuwe headphones in ’t vizier? Overweeg dan een paar dat noise-cancelling ondersteunt. Deze functie dempt externe geluiden gedeeltelijk of zelfs (zo goed als) volledig. Op die manier geniet je des te meer van je muziek maar kan je je toestel ook gebruiken om jezelf te beschermen in lawaairijke omgevingen.

Wees aandachtig voor potentieel schadelijke geluidsbronnen

Denk dus na over jouw favoriete hobby’s, de geluidssituatie op je job of veelgebruikte toestellen en stel jezelf de vraag of extra gehoorbescherming nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Haardrogers
  • Grasmaaiers
  • Stofzuigers
  • Blenders
  • Sportevenementen (zeker met veel toeschouwers)
  • Huilende baby’s
  • Fitness, Zumba, spinnen... en andere sporten waar vaak luide muziek in de achtergrond speelt
  • Muziekevenementen
  • Bouwwerven, fabrieken of andere omgevingen waar zware machines gebruikt worden
  • Treinstations en metrostations
  • Ziekenhuiswagens
  • Drukke verkeerswegen
  • Motorfietsen (zowel in hobbycontext als dagelijks vervoersmiddel)

Afhankelijk van jouw situatie zijn gewone oordoppen misschien zelfs niet voldoende, wat vaak het geval is in luide werkomgevingen (bv. werven of industriële werkplaatsen). Er zijn in dergelijke gevallen ook andere manieren om je gehoor te beschermen, zoals geluidsisolerende oorkappen, werken met minder luide materialen/toestellen, of simpelweg je werkomgeving (laten) aanpassen zodat er minder lawaai is. Raadpleeg hiervoor een expert of bespreek met je werkgever wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn.

bescherm je gehoor op het werk

Laat je oren voldoende herstellen

Bevind je je toch in een luide omgeving, al dan niet intentioneel, probeer dan om het kwartier een pauze in te lassen om je oren even tot rust te laten komen. Ga ook niet vlak naast de grootste geluidsbronnen staan (luidsprekers, drilboren...). Na langdurige blootstelling aan lawaai: geef je oren ongeveer 18u om te herstellen.

Reinig je oren op de juiste manier

Naast lawaai zijn er ook andere factoren waardoor je gehoorsysteem mogelijks schade oploopt. Een risicofactor waar de meeste mensen niet bij stilstaan maar die op lange termijn nefast kan zijn, is het niet correct reinigen van je oren. Een gouden tip: steek nooit vreemde voorwerpen in je oor zoals paperclips of oorstokjes om overtollig oorsmeer te verwijderen. Daar zijn betere manieren voor: check zeker onze tips om zelf correct je oren te reinigen.

Laat je testen door een expert

Ons laatste advies: laat geregeld je gehoor testen. Een audioloog kan mogelijke problemen opsporen nog voor ze zich stellen en een gepaste oplossing bieden indien nodig. Maak via de link hieronder vrijblijvend een afspraak met een van onze experts