Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Gehoorverlies kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van gehoorschade zijn plotselinge harde geluiden of een langdurige blootstelling aan luide muziek.

Oorzaken van gehoorverlies

De twee belangrijkste factoren die bepalen of een geluid schadelijk is, zijn de sterkte en de tijdsduur van het geluid:

Sterkte van het geluid
De sterkte van een geluid wordt gemeten in decibels. Geluiden kunnen zo luid zijn dat er meteen gehoorschade ontstaat. Dit kan gebeuren na een avondje uit, wanneer u enige tijd een pieptoon (oorsuizen) in de oren hebt.

Tijdsduur van het geluid
Als uw gehoor permanent overbelast wordt met geluid, kan er ook gehoorschade ontstaan. We kunnen op een dag gemiddeld 8 uur lang geluiden van ongeveer 80 decibel verdragen. Bij meer dan 80 decibel wordt het risico op gehoorschade aanzienlijk groter.

Waarom worden onze oren slechter met de leeftijd?

De grootste vijand van ons gehoor is geluid. Het is daarom normaal dat uw gehoor na enkele decennia ‘slijtage’ ondervindt. Afhankelijk van hoe vaak, hoe lang en hoe hard u aan geluiden werd blootgesteld, krijgt u vroeg of laat te maken met zogenaamde 'ouderdomsslechthorendheid’. 
Ouderdomsslechthorendheid begint al vanaf midden 40 en neemt toe naarmate u ouder wordt. De zintuigelijke cellen in uw oren gaan er geleidelijk aan op achteruit: ze sterven af, eerst bij hoge tonen en later ook in andere gebieden. Dat hele proces verloopt sluimerend. Net daarom valt het meestal pas heel laat op.

Redenen voor toenemende slechthorendheid

We horen steeds slechter en daar zijn heel wat redenen voor:
  • Leeftijd: we worden alsmaar ouder. Met de levensverwachting stijgt echter ook de kans op slechthorendheid: tussen 40 en 49 jaar bedraagt die kans ongeveer 6%, tussen 50 en 59 jaar is dat 25% en vanaf 70 jaar stijgt ze tot boven 50%.

  • Urbanisatie: auto's, alarmsignalen, treinen, industrie en bouwwerven. Het zijn slechts enkele van de geluiden waarin we elke dag worden ondergedompeld. Dat gaat ten koste van onze oren: het zorgt ervoor dat de fijne haarcellen in het binnenoor steeds meer verloren gaan, wat tot gehoorverlies leidt.

  • Te weinig gehoorberscherming: heel weinig mensen dragen bescherming tegen geluid, zowel op de werkvloer als in hun vrije tijd. Nochtans kan luide muziek de pijngrens – die bedraagt bij de meeste mensen ongeveer 120 dB – gemakkelijk overstijgen en daardoor uw gehoor beschadigen.

 

Gehoorverlies herkennen

Gehoorverlies ontstaat meestal niet plots, maar ontwikkelt zich over een lange periode – zonder dat u er iets van merkt. Daarom zijn mensen met gehoorverlies zich daar vaak niet van bewust. 

Heel wat mensen die het gevoel hebben dat ze niet meer perfect horen, aarzelen om langs te gaan bij een neus-keel-oor-arts (NKO) of een gehoortest te doen. Uw eigen gehoorproblemen (h)erkennen is niet zo eenvoudig. De volgende vragen kunnen helpen om uit te zoeken of u moeite hebt met horen:
Klinken lage achtergrondgeluiden heel luid?
Als u lagere tonen (zoals het verkeer of het gezoem van elektrische toestellen) overdreven luid hoort, terwijl u gesproken woorden slechter begrijpt, dan kan dat wijzen op beginnende gehoorproblemen.
 
Staat uw TV heel luid?
Wijzen anderen u er wel eens op dat het volume van de TV te hoog staat? Ook dat kan een teken zijn van gehoorverlies.
 
Veel concentratie nodig?
Als u zich tijdens een gesprek hard moet concentreren om de draad niet kwijt te raken en te kunnen inpikken op de conversatie, dan kan dat een derde indicatie zijn van gehoorproblemen.
 

Samen naar een beter gehoor

Om gehoorverlies te verhelpen, moet u er zo vroeg mogelijk bij zijn. Zo blijft het auditief reactiegebied in de hersenen voldoende geprikkeld en getraind. Maak daarom vandaag nog een afspraak in één van onze hoorcentra.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Gehoorverlies: voorkomen & behandelen
Online-gehoorscreening
Een hoorcentrum vinden