Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben. Plotselinge harde geluiden of luide muziek kunnen je gehoor al doen achteruitgaan. Maar er zijn ook andere redenen. Benieuwd hoe gehoorverlies ontstaat? En hoe je het zelf kan herkennen? Deze oorzaken kunnen aan de basis liggen van een slecht gehoor.

Verschillende oorzaken van gehoorverlies

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je minder goed gaat horen. Denk bijvoorbeeld aan onze leeftijd. We worden steeds ouder en samen met onze levensverwachting stijgt ook de kans op gehoorverlies. Bij mensen tussen 40 en 49 jaar is de kans op gehoorverlies ongeveer 6%. Tussen de leeftijd van 50 en 59 jaar is dat 25%. Bij mensen ouder dan 60 stijgt het tot boven de 50%. 
 
Ook de stijgende urbanisatie (luide omgevingen) en te weinig aandacht voor gehoorbescherming zijn redenen voor toenemend gehoorverlies. Wist je dat harde muziek de pijngrens, die op 120 dB ligt, makkelijk overstijgt? Een gouden tip: waar je ook bent, neem altijd gehoorbescherming met je mee. 

Wist je dat je gehoor ook door persoonlijke omstandigheden kan achteruitgaan? Slechthorendheid kan aangeboren zijn of op een later moment ontstaan. Soms blijft de reden voor het gehoorverlies onbekend, maar in de meeste gevallen wordt de oorzaak of aanleiding wel gevonden. 

Hoe is het met jouw gehoor gesteld? Doe de test!

Hoor jij nog alles even goed of twijfel je soms? Blijf niet met je vragen zitten. Onze online hoortest geeft je een inzicht in je eigen gehoor. Aan de hand van het resultaat krijg je in een Lapperre-centrum bij jou in de buurt advies én overlopen we samen mogelijke hooroplossingen.

Naar de gratis hoortest >

Waarom gaat je gehoor achteruit?

Sterke geluiden
Sterke geluiden: geluiden kunnen zo luid zijn dat ze meteen gehoorschade veroorzaken met gehoorverlies tot gevolg. Dat is het geval bij geluiden vanaf 120 dB. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk (140 dB), een muziekconcert (120 dB) of de sirene van een brandweerwagen (120 dB). 
Langdurige blootstelling aan een geluid
Langdurige blootstelling aan een geluid: permanente overbelasting van je gehoor kan ervoor zorgen dat er gehoorverlies ontstaat. Dat is een sluipende oorzaak waar je misschien niet meteen aan denkt. Op één dag kunnen we gemiddeld 8 uur lang geluiden van 80 decibel verdragen. Bij meer dan 80 decibel wordt het risico op gehoorschade, en dus op gehoorverlies, groter. 
De leeftijd
De leeftijd: ook leeftijdsgebonden gehoorverlies ligt vaak aan de basis van minder goed horen. In het binnenoor slijten de haarcellen geleidelijk af. Ze raken beschadigd en herstellen niet meer. Hierdoor worden de geluidstrillingen niet of nog onvoldoende doorgegeven aan de gehoorzenuw...met gehoorverlies tot gevolg. 

Waarom horen we slechter met de leeftijd?

Als we ouder worden, raken de haarcellen in het binnenoor steeds meer beschadigd. Dat is natuurlijke slijtage, waardoor gehoorverlies optreedt. We noemen dit ook leeftijdsgebonden gehoorverlies. In een vroeg stadium merk je er eigenlijk weinig van. De eerste tekenen starten meestal vanaf zo’n 45 jaar. Naarmate je ouder wordt, zal je merken dat het moeilijker wordt om nog geluiden met een hoge frequentie te horen. Denk bijvoorbeeld aan vogels die fluiten, het gerinkel van een telefoon of het geluid van een deurbel. 
 
Ons advies? Laat vanaf je 50ste jaarlijks een preventieve hoortest uitvoeren. Dat kan bij een Lapperre-hoorcentrum in jouw buurt. Zo kan je tijdig ingrijpen en gaat je levenskwaliteit er niet onder lijden. 

Hoe kan je zelf gehoorverlies herkennen?

Gehoorverlies ontstaat meestal niet plots, maar ontwikkelt zich over een langere periode – zonder dat je er in eerste instantie iets van merkt. Daarom ben je je misschien niet meteen bewust van je gehoorverlies en wacht je langer om hulp in te schakelen.  

Het klopt namelijk dat heel wat mensen die het gevoel hebben niet meer perfect te horen, aarzelen om bij een neus-keel-oorarts langs te gaan. Of om een hoortest te laten afnemen. Nochtans is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten hoe het met je gehoor gesteld is. Soms kan er ook sprake zijn van tinnitus en denk je niet meteen aan (bijkomend) gehoorverlies. 

Onze gratis online hoortest is een heel toegankelijk hulpmiddel en geeft je duidelijke inzichten in je gehoor. Met het heldere resultaat van onze online hoortest en de opvolging en vindingrijke oplossingen van onze professionele audiciens, hoef je niets meer van je omgeving te missen.

De volgende vragen kunnen helpen om uit te zoeken of je moeite hebt met horen:

Heb je ‘ja’ geantwoord op een van de bovenstaande vragen?

Maak hier je afspraak >

Andere thema's

Hoe ontstaat gehoorverlies en hoe kan je het herkennen?
Wist je dit? Hoe sneller je hoortoestellen neemt, hoe beter het resultaat!
Bescherm je gehoor de hele zomer lang
Een hoorcentrum vinden