Wat is het?

Liplezen, of spraakafzien, betekent dat je naar de mond van je gesprekspartner kijkt om hem of haar (beter) te verstaan. Iedereen lipleest, ook mensen die goed kunnen horen. Mensen die slechthorend zijn, kunnen het liplezen gebruiken om aan te vullen wat ze door hun gehoorverlies niet of niet goed horen. “Liplezen is een geweldig hulpmiddel als je niet goed hoort, zelfs mét hoortoestellen, zoals ik”, vertelt Paul. “Blijven oefenen is wel een must.”

Hoe zien de lessen eruit?


Nicole Engelen: “De lessen vormen een totaalpakket met heel veel variatie. Sinds corona geven we online les. Ik ga altijd van start met een actueel thema. Door mijn cursisten op voorhand te vertellen wat het thema zal zijn, kunnen we focussen op de kern van de zaak: leren liplezen. Deel twee van de les bestaat uit oefenen met het alfabet van de liplezer. De les eindigen doen we met een leuke afsluiter: oefeningen met poëzie, tongbrekers en andere taalcapriolen. Mensen met gehoorproblemen beleven vaak minder plezier aan taal, en daar willen we verandering in brengen!”

Voor wie?

Een cursus liplezen bij Onder Ons is bedoeld voor slechthorenden van alle leeftijden, met of zonder hoortoestellen. Ook normaal horende mensen kunnen deelnemen, zeker als ze meer willen weten over liplezen en de impact van slechthorendheid op iemands functioneren. Een vraag die meteen opborrelt: als je al hoortoestellen draagt, waarom moet je dan nog leren liplezen? Paul Vervloet: “Hoortoestellen versterken vooral de geluiden die binnenkomen, maar dat betekent nog niet dat je alles meteen weer verstaat. De ‘gaten’ leren we invullen bij Onder Ons.”

Wat zijn de voordelen?

Paul Vervloet vertelt dat het contact met lotgenoten hem goed deed: “Ik besefte dat ik lang niet de enige was met gehoorproblemen. Met mijn medecursisten wisselde ik tal van ervaringen uit, ook over hoortoestellen. Handig! We zijn intussen een hecht groepje geworden. We zien elkaar geregeld buiten de lessen.” Nicole Engelen, die ook hoortoestellen draagt, vult aan: “De lessen zijn een manier om positief om te gaan met je gehoorverlies. Voor je het weet, raak je geïsoleerd. Lessen liplezen kunnen de eerste stap zijn om die vicieuze cirkel te doorbreken.”
 
Meer info: https://onder-ons.be/