Tinnitus

Wat is tinnitus?

Tinnitus of oorsuizing is het waarnemen van geluiden zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Mensen schrijven tinnitus vaak als een tuut in de oren, maar tinnitus kan verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, rinkelen, zoemen… De tonen zijn hoog of laag, kunnen hard of net zacht zijn. Het kan gaan om pulsatiele tinnitus (pulserende tinnitus kan kloppend aanvoelen, als een hartslag) of de tinnitus kan continu zijn. Er bestaat ook somatische tinnitus, of er kan sprake zijn van heel plots voorkomende, acute tinnitus. Kortom, iedereen beleeft tinnitus op een andere manier. Tinnitus kan behoorlijk wat stress teweegbrengen. Naast Tinnitus is het ook mogelijk dat u last heeft van hyperacusis, het gaat hier dan eerder om het volume van omgevingsgeluiden. Ook daarbij kunnen Lapperre experts u gepast van dienst zijn.

tinnitus

Tinnitus bij normaalhorenden en slechthorenden

Tinnitus is veel voorkomend, maar de mate waarin verschilt van persoon tot persoon en bepaalt dan ook het ongemak dat men er van ondervindt. Onderzoek naar tinnitus wijst uit dat de symptomen erg gevarieerd kunnen zijn. Normaalhorenden kunnen ook tinnitus ervaren op bepaalde momenten, maar bij hen is de tinnitus steeds van korte duur en is het een zuivere toon die overstemd wordt door omgevingsgeluid. Slechthorenden nemen tinnitus echter sneller waar. Bovendien kunnen negatieve gevoelens zoals angst en stress tinnitus nog verergeren. Ook kan tinnitus erge hoofdpijn induceren. 

Tinnitus: oorzaken

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is gehoorschade door zeer harde geluiden. In andere gevallen gaat het gepaard met een ziekte (zoals de ziekte van Ménière), gehoorverlies door de ouderdom of een trauma aan het hoofd. Bij het beleven van stress kan tinnitus verergeren. 

Tinnitus verzachten dankzij Lapperre

Heeft u last van tinnitus en wilt u de klachten verminderen? Kom dan zeker langs bij Lapperre voor meer informatie over onze ‘Tinnitus Management by Lapperre’. Wij helpen u graag verder in uw tinnitus behandeling.