Horen doe je met je hersenen

Minder goed horen gaat heel geleidelijk. Met de leeftijd neemt het aantal goed werkende trilhaartjes in je binnenoor af. Eerst verminderen de trilhaartjes die de hoge tonen opvangen, later ook de trilhaartjes voor de middentonen. Het gevolg daarvan is dat de gehoorzenuwen steeds minder signalen kunnen doorgeven aan je hersenen.

Wanneer die auditieve prikkels afnemen, daalt ook het aantal verbindingen dat in de hersenen wordt gemaakt. Het niet gebruikte deel van je hersenen raak je als het ware kwijt. Daarom is het zo belangrijk om gehoorverlies op tijd op te sporen. Want hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je kunt beginnen met hoortoestellen. En hoe beter die hun werk kunnen doen!

Wie krijgt te maken met gehoorverlies?

  • 1 op 6 Belgen heeft problemen met goed horen
  • Tegen 2025 zal naar verwachting een kwart van de mensen wereldwijd hoorproblemen hebben
  • Luister jij dagelijks naar muziek? Dan is de kans 5-10% dat je permanent gehoorverlies krijgt
  • Is het geluid op je werkplek permanent 80dB of hoger, dan loop je risico op gehoorschade 

Het belang van een goed gehoor

Goed kunnen horen is om meerdere redenen belangrijk. In de eerste plaats natuurlijk omdat je graag zoveel mogelijk uit het leven wilt halen. Een goed gehoor zorgt ervoor dat je de gesprekken om je heen kunt volgen, zowel met familie en vrienden als met collega’s en klanten op je werk. Het laat je volop genieten van muziek en al die prachtige geluiden van de natuur. Een goed gehoor geeft je mentale energie en kan stress verminderen of voorkomen. Bovendien is het goed voor je zelfvertrouwen als je zeker weet dat je alles goed kunt verstaan.

Maar je gehoor is ook voor je algemene gezondheid belangrijk. Volgens een onderzoek van The Lancet Commission is er een duidelijke link tussen gehoorverlies en dementie. Heb je een licht gehoorverlies, dan verdubbelt het risico op dementie. Bij gematigd gehoorverlies is die kans driemaal groter, en bij vergevorderd gehoorverlies zelfs vijfmaal.

Door op tijd (dus al bij licht gehoorverlies) met hoortoestellen te beginnen, krijgen de hersenen nieuwe geluidsprikkels. Dat zorgt voor hersentraining en dringt het risico op dementie terug.

En wist je dat gehoorverlies zelfs invloed kan hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten en depressie? Al met al genoeg redenen dus om al bij de eerste signalen in actie te komen!

Goed idee: een jaarlijkse controle vanaf je 50ste

Biologisch gezien zijn wij mensen zo rond de leeftijd van 25 jaar op ons hoogtepunt. Daarna gaat je lichaam stilletjes aan wat veranderen – ook al merk je daar in eerste instantie nog niets van. Ook het gehoor wordt vanaf je 25e al minder goed. Jaarlijks verlies je een fractie van je gehoor en dat gaat meestal heel geleidelijk. Daarom kan het een tijdje duren voordat je zelf doorhebt dat je niet meer zo goed kunt horen als vroeger.   
 
Merk je dat zachte geluiden moeilijk hoorbaar zijn en dat je gesprekken soms moeizaam kunt verstaan? Hoor je bijvoorbeeld de vogeltjes niet meer fluiten of hoor je de ‘ping’ van de microgolfoven niet meer? Het wegvallen van die hoge frequenties is vaak het eerste signaal van gehoorverlies.
 
Ouderdomsslechthorendheid begint vanaf midden 40 en neemt toe naarmate je ouder wordt. Eén op de zes mensen tussen 40 en 60 jaar komt in aanmerking voor hoorapparaten. Het is daarom verstandig om vanaf je 50ste minstens eenmaal per jaar je gehoor te laten controleren bij de audicien of een online hoortest doen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter!

Vroeg ontdekken = beter geholpen!

Een vraag die vaak gesteld wordt aan onze audiciens is: wordt mijn gehoor niet lui als ik vroeg aan hoortoestellen begin? Het tegendeel is waar. Je gaat je oren net opnieuw activeren! Hoe meer prikkels, hoe beter de linken tussen je oren en hersenen blijven.
 
Doe je niets aan gehoorverlies, dan verdwijnen die verbindingen steeds meer. Wanneer je dan met hoortoestellen begint, krijg je nooit meer hetzelfde resultaat als wanneer je eerder was gestart. Bovendien zorgen hoortoestellen ook voor minder vermoeidheid door luisterinspanning
 
Een andere misvatting is dat hoortoestellen alleen geschikt zijn voor mensen met ernstig gehoorverlies. Ook bij een mild gehoorverlies kunnen hoortoestellen al helpen. Bovendien helpen ze om de luisterinspanning te verminderen, waardoor je opnieuw extra energie hebt. Onze audiciens kunnen je daarbij adviseren.

Hoe verloopt zo’n hoortest?

Een hoortest bij Lapperre is helemaal gratis en duurt ongeveer 15 minuten. Het begint met een gesprekje waarin de audicien je wat vragen over je persoonlijke situatie zal stellen. Dan mag je plaatsnemen in een geluidsdichte cabine. Bij Lapperre doen we twee verschillende testen: de Tonentest en de Versta-test:
  • Bij de Tonentest worden via een hoofdtelefoon piepjes afgespeeld. Ze gaan van heel laag tot heel hoog. Hoor je de toon, dan geef je dit aan.
  • Bij de Versta-test screenen we de verstaanbaarheid van gesprekken in lawaaiige situaties. Deze test gaat na hoe goed je spraak begrijpt wanneer er veel omgevingsgeluid is.
Na de testen bespreekt de audicien de resultaten met je. Je weet dan precies of en hoe je gehoor afwijkt van het normale horen. Ook kan de audicien, samen met jou, op basis van de testresultaten - indien nodig - de meest geschikte hoortoestellen kiezen.

Denk je wat minder goed te horen? Doe dan onze online hoortest. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn!

Doe de online gehoortest