Bij blootstelling aan luide of langdurige geluiden kunnen de haarcellen in je binnenoor soms onherstelbaar beschadigd geraken. Met gehoorverlies als gevolg. Voorkomen is dus beter dan genezen. Maar hoe kan je gehoorschade vermijden? En wanneer het nodig is, behandelen?
Geluiden boven 120 dB ervaren mensen vaak als pijnlijk of vervelend. Denk aan een sirene van een ziekenwagen. Dit geluid kan na amper enkele seconden al voor gehoorschade zorgen. Maar ook een kettingzaag, met een geluidsterkte van 105 dB, veroorzaakt schade na amper één minuut.
Conclusie? Vanaf dat een geluid de 80 dB overstijgt, is het potentieel schadelijk voor je gehoor. Daarom is het belangrijk om je gehoor zo goed mogelijk te beschermen. Denk je dat je als gevolg van lawaai-overlast minder goed hoort? Dan raden we je aan om onze online hoortest af te leggen. Deze gratis test vertelt je na minder dan 3 minuten hoe het met je gehoor gesteld is.
Meer lezen over geluidssterkte en decibels? Dat doe je hier
Gehoorschade is meestal blijvend en kan tot gehoorverlies leiden. Daarom is het belangrijk om je gehoor zoveel mogelijk tegen schadelijke decibels te beschermen. We hebben alvast 3 tips om gehoorschade te helpen voorkomen:
Vermijd blootstelling aan (te) luide geluid: Dat kan je doen door het geluid van je muziekspeler niet te hard te zetten. Ga tijdens een concert ook nooit te dicht bij de luidsprekers staan. Gebruik als je muziek luistert een hoofdtelefoon in plaats van oortjes.
Dan is het belangrijk om tijdig naar de neus-keel-en-oorarts te stappen. De arts kan snel nakijken of de gehoorgang enkel door oorsmeer is verstopt en er sprake is van tijdelijk gehoorverlies. Mocht er meer aan de hand zijn, kan de NKO-arts snel vaststellen of je gehoorverlies of eventueel tinnitus hebt.
Bij twijfels kan onze eigen online hoortest al antwoorden bieden. Bovendien kan het een startpunt zijn om langs te komen en hoortoestellen uit te proberen. Hoortoestellen helpen je om gehoorverlies te compenseren en ondersteunen het werk van je hersenen. Ook bij tinnitus kunnen hoortoestellen soelaas bieden.
In amper 3 minuten geeft onze online hoortest je een inzicht in je eigen gehoor. Aan de hand van het resultaat krijg je advies van de audicien. Samen bekijken jullie mogelijke hooroplossingen.
Onze gratis hoortest is er voor jou >>