Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Bij blootstelling aan luide of langdurige geluiden kunnen de haarcellen in je binnenoor soms onherstelbaar beschadigd geraken. Met gehoorverlies als gevolg. Voorkomen is dus beter dan genezen. Maar hoe kan je gehoorschade vermijden? En wanneer het nodig is, behandelen?

Vanaf wanneer is geluid schadelijk voor je gehoor?

Vanaf wanneer is geluid schadelijk voor je gehoor?

Geluiden boven 120 dB ervaren mensen vaak als pijnlijk of vervelend. Denk aan een sirene van een ziekenwagen. Dit geluid kan na amper enkele seconden al voor gehoorschade zorgen. Maar ook een kettingzaag, met een geluidsterkte van 105 dB, veroorzaakt schade na amper één minuut.

Conclusie? Vanaf dat een geluid de 80 dB overstijgt, is het potentieel schadelijk voor je gehoor. Daarom is het belangrijk om je gehoor zo goed mogelijk te beschermen. Denk je dat je als gevolg van lawaai minder goed hoort? Dan raden we je aan om je Hoorscore te testen. 

Meer lezen over geluidssterkte en decibels? Dat doe je hier

3 tips om gehoorschade voorkomen

Gehoorschade is meestal blijvend en kan tot gehoorverlies leiden. Daarom is het belangrijk om je gehoor zoveel mogelijk tegen schadelijke decibels te beschermen. We hebben alvast 3 tips om gehoorschade te helpen voorkomen:

  1. Vermijd blootstelling aan (te) luide geluid​: Dat kan je doen door het geluid van je muziekspeler niet te hard te zetten. Ga tijdens een concert ook nooit te dicht bij de luidsprekers staan. Gebruik als je muziek luistert een hoofdtelefoon in plaats van oortjes.

  2. Kies voor gehoorbescherming die bij je past: Je kan in verschillende situaties gebruikmaken van oordoppen. Bovendien kan je bij Lapperre oordoppen op maat laten maken, zodat ze heel comfortabel zitten en je oren optimaal beschermen.
  3. Onderhoud je gehoor : Blijf je gehoor trainen door je hersenen steeds van prikkels te voorzien. De verbindingen tussen je oren en je hersenen blijven op die manier actief en gezond. Wil je weten hoe het met je gehoor gesteld is? Dan doe je het best een Hoorscore-test . Op basis van het resultaat geven onze audiciens je gepast advies. 
     
Online gehoortest

Denk je dat je gehoorschade hebt opgelopen?

Dan is het belangrijk om tijdig naar de neus-keel-en-oorarts te stappen. De arts kan snel nakijken of de gehoorgang enkel door oorsmeer is verstopt en er sprake is van tijdelijk gehoorverlies. Mocht er meer aan de hand zijn, kan de NKO-arts snel vaststellen of je gehoorverlies of eventueel tinnitus hebt.  

De hoortest geeft je een eerste indicatie. Het kan een startpunt zijn om langs te komen en hoorapparaten te testen. Hoortoestellen helpen je om gehoorverlies te compenseren en ondersteunen het werk van je hersenen. Ook bij tinnitus kunnen hoortoestellen soelaas bieden. 

Doe de Hoorscore-test

Wil jij weten of je gehoor groen, geel, oranje of rood scoort? Ontdek wat jouw Hoorscore is. Daarna ontvang je van ons een cadeau!

Ontdek jouw Hoorscore >
Online gehoortest
Heb je bij elke vorm van gehoorverlies hoortoestellen nodig?

Heb je bij elke vorm van gehoorverlies hoortoestellen nodig?

Audicien Silke van Lapperre-hoorcentrum Harelbeke: “Bij de meeste dagelijkse geluiden zitten we met een frequentiebereik tussen 500 tot 6.000 Hertz. Dat geldt zowel voor gesprekken, muziek als het rinkelen van een telefoon. Daalt je gehoorcurve binnen dit bereik onder de drempelwaarde van 25 decibel? Dan is er sprake van licht gehoorverlies. Ook bij dit type gehoorverlies is het al een goed idee om hoortoestellen te gebruiken. Ze kunnen je gehoor merkbaar verbeteren. En ze kunnen ook helpen bij je luisterinspanning. Als je wat minder hoort, zelfs bij mild gehoorverlies, moet je je extra concentreren op spraak. Dit kan leiden tot vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal. 
 
Zelfs als de drempelwaarde nog niet is bereikt, maar je het wel lastig hebt met je verminderd gehoor, kunnen hoortoestellen zinvol zijn. Niet enkel de meting is doorslaggevend, ook je persoonlijke gevoel telt. In overleg met je audicien kan je ook altijd vrijblijvend hoortoestellen uitproberen en zien hoe ze voor jou het verschil maken.” 

Graag duidelijkheid over je gehoor?

Ontdek hoe jouw gehoor scoort >>

Andere thema's

Hoe ontstaat gehoorverlies en hoe kan je het herkennen?
Wist je dit? Hoe sneller je hoortoestellen neemt, hoe beter het resultaat!
Bescherm je gehoor de hele zomer lang
Een hoorcentrum vinden
Online gehoortest