Maa-Vri: 8u-18u Zat: 9u-13u 0800 10 888

Wanneer iemand gehoorschade heeft opgelopen, zijn de haarcellen in het binnenoor beschadigd. Dit gebeurt vaak door blootstelling aan een hard of langdurig geluid. Haarcellen kunnen zich meestal niet meer herstellen zodra ze eenmaal beschadigd zijn. Het is dus belangrijk om voorzichtig om te gaan met uw gehoor.

Gehoorverlies voorkomen

Gehoorschade is in veel gevallen blijvend en niet te genezen. Het is daarom belangrijk om uw gehoor tegen zoveel mogelijk schadelijke factoren te beschermen.

Vermijd langdurige blootstelling aan geluid
Zet het geluid van uw muziekspeler niet te hard en gebruik een koptelefoon in plaats van oortjes. Ga daarnaast ook niet te dicht bij luidsprekers staan in openbare ruimtes.

Draag gehoorbeschermers
Een andere manier om gehoorschade te voorkomen, is het gebruik van gehoorbescherming. U kunt in verschillende situaties gebruik maken van oordoppen op maat. De oordoppen worden dan aangepast aan uw oren en zitten heel comfortabel. 

Onderhoud uw gehoor
Blijf uw gehoor trainen door uw hersenen steeds van prikkels te blijven voorzien. Ook een regelmatige hoortest vanaf uw vijftigste is een aanrader. Slechthorendheid kan andere aandoeningen in de hand werken. Denk bijvoorbeeld aan dementie. Met elke 10 decibel gehoorverlies stijgt het risico op een dementieaandoening met meer dan 20%. Als uw hersenen minder prikkels te verwerken krijgen, worden de zenuwverbindingen afgebouwd –uw hersenen verouderen sneller en verleren het horen.

Wat valt er aan te doen?

Hoortoestellen helpen om gehoorverlies te compenseren en ondersteunen het werk van de hersenen. Dat betekent dat hoortoestellen ook rekening moeten houden met hoe ons brein klanken, stemmen en geluiden verwerkt. 
Het is belangrijk om tijdig naar de NKO-arts te stappen. De arts kan snel nagaan of de gehoorgang enkel door oorsmeer (cerumen) is verstopt, wat heel eenvoudig kan worden opgelost. Is er gehoorschade, dan kunnen hoortoestellen een oplossing zijn. 

Hoe zwaar moet gehoorverlies zijn voor hoortoestellen?

De meeste dagelijkse geluiden zitten in een frequentiebereik van 500 tot 3.000 Hertz. Dat geldt zowel voor gesprekken als muziek of het rinkelen van de telefoon. Daalt uw gehoorcurve binnen dit bereik onder de drempelwaarde van 25 decibel, dan hebt u een zogenaamd licht gehoorverlies. Ook dan is het gebruik van hoortoestellen al een goed idee, omdat ze uw gehoor merkbaar kunnen verbeteren.
Zelfs als deze indicatiegrens nog niet is bereikt, maar u het wel lastig hebt met uw verminderd gehoor, dan kan een hoorapparaat zinvol zijn. Niet enkel de meting is doorslaggevend, maar ook uw persoonlijke gevoel telt. U kunt in overleg met de audicien hoortoestellen testen. Hoe u gemakkelijk aan hoortoestellen went, komt u hier te weten.

Samen naar een beter gehoor

Om gehoorverlies te verhelpen, moet u er zo vroeg mogelijk bij zijn. Zo blijft het auditief reactiegebied in de hersenen voldoende geprikkeld en getraind. Maak daarom vandaag nog een afspraak in één van onze hoorcentra.

Maak direct een afspraak

Andere thema's

Online-gehoorscreening
Een hoorcentrum vinden