Wat is presbyacusis?

Presbyacusis is een vorm van gehoorverlies die optreedt naarmate mensen ouder worden. Het is de meest voorkomende reden van gehoorverlies bij een leeftijd van 50 jaar en ouder, en het kan leiden tot moeite met het horen van zachte geluiden, het verstaan van spraak en het onderscheiden van verschillende geluiden.
Dit treedt meestal op als gevolg van slijtage van het gehoor doorheen de jaren.

ouder vrouw met ouderdomsslechthorendheid

Wat is de oorzaak van presbyacusis?

Presbyacusis wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

  • Veroudering: Naarmate we ouder worden, kunnen de haarcellen in het binnenoor beschadigd raken of afsterven. Dit kan geleidelijk aan zorgen voor gehoorverlies.
  • ​Genetische aanleg: Sommige mensen zijn gevoelig voor gehoorverlies door middel van genetische aanleg en lopen een groter risico op presbyacusis.
  • Blootstelling aan lawaai: Jarenlange blootstelling aan luide geluiden kunnen het risico op gehoorverlies vergroten.
  • Levensstijlfactoren: Roken, hoge bloeddruk en diabetes zijn factoren die kunnen bijdragen aan een vergroot risico op presbyacusis.

Is presbyacusis erfelijk?

Hoewel presbyacusis niet direct erfelijk is, kunnen genetische factoren een rol spelen in de gevoeligheid van een persoon voor gehoorverlies. Als gehoorverlies in uw familie voorkomt, is het raadzaam om extra voorzorgsmaatregelen te nemen ter bescherming van uw gehoor en regelmatig een hoortest te laten afnemen.

Is er een behandeling voor presbyacusis?

Hoewel presbyacusis meestal niet volledig kan worden voorkomen, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen om uw gehoor te beschermen en gehoorverlies te beperken:

  • Vermijd lange blootstelling aan lawaai: Draag gehoorbescherming bij lawaaierige activiteiten en vermijd langdurige blootstelling aan harde geluiden.

  • Leef een gezonde levensstijl: Stop met roken, beheers hoge bloeddruk en houd diabetes onder controle.

  • Regelmatige hoortesten: Laat uw gehoor regelmatig controleren door een audioloog, vooral als u ouder wordt. Doe een online hoortest of maak een afspraak bij uw dichtstbijzijnde Lapperre hoorcentrum.

  • Hoortoestellen: Als presbyacusis optreedt, kunnen hoortoestellen een effectieve manier zijn om het gehoor te verbeteren en de levenskwaliteit te herstellen. Lees hier meer over de hoortoestellen van Lapperre.

     

Afspraak maken