Als slechthorend persoon:

Draag je hoorapparaat 

Heb je een hoorapparaat? Maak er dan ook gebruik van. Voel je niet geremd omdat je je in drukke omgeving begeeft. Familieleden en vrienden zullen ongetwijfeld begrip hebben voor de situatie en nemen graag de tijd om een babbeltje te slaan. Heb je het gevoel dat je hoorapparaat niet volledig juist is afgesteld? Maak dan gerust een afspraak bij een hoorcentrum in de buurt. Daar helpt een audioloog je met plezier verder. 
 

Maak gebruik van een extra hooraccessoire 

Gebruikmaken van een goed afgesteld gehoorapparaat doet vaak al veel, maar soms is het niet voldoende. Wanneer er rumoer of achtergrondlawaai is, blijft het zoeken naar de juiste focus. Een hooraccessoire kan je daar enorm bij helpen. In ons assortiment vind je verschillende soorten compacte microfoontjes terug die ervoor zorgen dat je glashelder kunt meevolgen met je gesprekspartner. Zowel bij een telefoon- als gewoon gesprek. Graag een woordje uitleg over de hooraccesoires? Ook daarvoor kan je terecht in een van onze hoorcentra
 

Kies een gunstige zitplaats 

Wie slechthorend is, kiest zijn zitplaats beter strategisch uit. Ben je bijvoorbeeld aan één kant slechthorend? Ga dan voor een plaatsje waar je je met het goede oor kan richten op het gesprek. Ook verlichting én het zicht op de andere personen spelen hier ook een belangrijke rol. Neem plaats op een plek met zo veel mogelijk licht, waar je de persoon die naast of tegenover je zit goed kan zien. Staat er een ronde tafel in de ruimte? Dan weet je alvast waar plaats te nemen. 
 

Neem een pauze

De hele middag of avond babbelen kan vermoeiend zijn, ook voor mensen zonder gehoorverlies. Leg jezelf dus niet te veel druk op en neem een pauze wanneer je daar behoefte aan hebt. Ga even een luchtje scheppen of kom tot rust in een andere, stille ruimte. Merk je zelfs met voldoende rustmomenten op dat het moeilijk blijft om goed te horen? Dan kan het geen kwaad om onze online hoortest uit te voeren. Het resultaat en ons advies ontvang je in je mailbox.  
 

Praat met de juiste gesprekspartner 

Tot slot is het ook relevant om stil te staan bij de persoon waarnaast je plaatsneemt. Iemand met een goed inlevingsvermogen kan het voor jou een pak aangenamer maken. Die persoon merkt het op wanneer dingen herhaald moeten worden en slaagt erin - ondanks de belemmeringen - toch een natuurlijke manier van converseren te behouden. Dat maakt het een pak aangenamer voor jou! Zijn er nieuwe mensen in het gezelschap waar je vertoeft? Geef dan duidelijk aan dat je slechthorend bent, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. 

Als familie of vrienden van een slechthorend persoon: 

Beperk achtergrondlawaai 

Alhoewel achtergrondmuziek zorgt voor dat tikkeltje extra sfeer in huis, kan het voor een slechthorende heel erg storend zijn. Zeker als het volume wat hoger staat, wordt het moeilijk om deel te nemen aan gesprekken. Probeer het volume van je favoriete kerstalbum - of film dus op een minimum te houden en voorzie eventueel een stille ruimte in huis. Wanneer het even te druk wordt of wanneer je gasten rustig een babbeltje willen slaan, kunnen ze zich daarheen verplaatsen. Toch even de dansbenen losschudden? Spreek dan op voorhand een plaats en tijdstip af zodat de persoon in kwestie hier rekening mee kan houden. 
 

Zorg voor voldoende verlichting 

Niks gezelligers dan diner bij kaarslicht toch? Een ruimte met gedempte verlichting zorgt nu eenmaal voor een warm en knus gevoel. Maar komt er een gast die wat minder goed hoort? Hou je ruimtes dan wel voldoende verlicht. Op die manier is het een stuk gemakkelijker om te communiceren met elkaar. Je mond is duidelijker zichtbaar en ook je mimiek, een belangrijke factor bij het voeren van een gesprek. Toch liever niet de hele ruimte fel verlichten? Zorg dan voor wat “praathoekjes” waar bijvoorbeeld een tafel- of staande lamp voorzien is. 

 

We hopen in ieder geval dat deze tips helpen om van de feestdagen een (nog) aangenamer, inclusiever gebeuren te maken voor iedereen. Zit je nog met vragen of twijfels in verband met je gehoor? Maak een afspraak bij een hoorcentrum in de buurt.