De beste manier om te achterhalen of een hoorapparaat iets voor u is? Het zelf testen! Test onze hoorapparaten nu zelf 1 maand vrijblijvend uit.
Benieuwd hoe het gesteld is met uw gehoor? Kom het snel te weten met onze gratis online hoortest.
Een speciale website voor onze neus-, keel- en oorartsen.
Liplezen klinkt als een hulpmiddel voor slechthorenden om mensen beter te verstaan. Toch maken ook mensen zonder gehoorverlies gebruik van het liplezen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand erg zacht praat of u in een rumoerige omgeving zit. Voor mensen die slechthorend zijn, is liplezen een ideale oplossing om gesprekken te begrijpen.
Liplezen, ook wel spraakafzien genoemd, betekent dat u naar de mond van de spreker kijkt om te verstaan wat er wordt gezegd. Spraakklanken die op elkaar lijken, kunt u op basisvan het mondbeeld toch vaak van elkaar onderscheiden.
Wanneer u kunt liplezen, betekent dit niet dat u alles verstaat wat iemand zegt. Bepaalde letters zijn duidelijker af te leiden dan andere letters. Zo zijn de 'a' en de 'o' duidelijk te zien, maar de letters 'k' en 'g' bijvoorbeeld weer niet. Hetzelfde geldt voor de letters 'p' en 'b'. Het zinsverband kan dan duidelijkheid geven. Als u de spreker slecht of helemaal niet kunt horen, dan wordt het liplezen een stuk lastiger. Er zijn wel enkele manieren om beter te worden in liplezen.
Het is mogelijk om bij logopedisten een training te volgen in spraakafzien. Er wordt meestal gesproken over spraakafzien, omdat niet alleen het mondbeeld maar de hele gezichtsuitdrukking een rol speelt. Er bestaan ook oefengroepen om spraakafzien te trainen in groepsverband. Oefent u liever in uw eigen omgeving? Er zijn diverse programma’s beschikbaar om op de computer te leren liplezen. Daarnaast kunt u ook oefenen door televisieprogramma’s (in uw eigen taal) te ondertitelen. Dit is ook mogelijk bij video’s op YouTube of bij films. Op deze manier verbetert u het liplezen in de praktijk.