Lapperre-audicien Kaya van hoorcentrum Groot-Bijgaarden: “Rond je 50ste merk je meestal de eerste tekenen van gehoorverlies op. Je zet de tv steeds luider, vraagt vaak om dingen te herhalen of je hoort de vogels niet meer fluiten en je moet je meer inspannen om gesprekken te volgen. Zoiets is volkomen normaal omdat het gehoor nu eenmaal achteruitgaat naarmate je ouder wordt.

Bij gehoorverlies vallen hoge frequenties vaak als eerste weg. En het zijn net die hoge tonen die je dan moeilijker kan horen. Dat is de reden waarom je beginnend gehoorverlies  zelf meestal niet opmerkt. Het is vaak je partner, of mensen uit je omgeving, die je er attent op maken. Naarmate je ouder wordt, zal het gehoorverlies toenemen. Daarom is het belangrijk om een eerste hoortest niet te lang uit te stellen.“

Online hoortest geeft inzicht in je gehoor

Audicien Stefanie: “Heb je het gevoel dat je oren je soms in de steek laten? Dan is het een goed idee om bijvoorbeeld te starten met een eenvoudige hoortest. Dat kan zelfs thuis! Met onze online hoortest krijg je in amper vijf minuten een eerste betrouwbaar inzicht in je gehoor.

Wijst de test op gehoorproblemen? Dan ga je het best langs bij een neus-keel-oorarts of maak je een afspraak in een Lapperre-hoorcentrum in je buurt voor een professionele hoortest. Achteraf bespreken we de resultaten en de eventuele volgende stappen.”

Professionele hoortest in vier stappen

Stap 1: persoonlijke vragen

Audicien Pieter: “Een hoortest bij Lapperre is volledig gratis. Een van onze gediplomeerde audiciens neemt hem bij je af. Hij of zij stelt je eerst een aantal vragen over je persoonlijke situatie en je levensstijl. Waarom denk je bijvoorbeeld dat je slecht hoort? Of heb je een beroep waarbij er blootstelling is aan lawaai? Jouw antwoorden zorgen ervoor dat de audicien al een eerste inschatting van je gehoor kan maken.” 

Stap 2: hoortest in een geluidsgeïsoleerde ruimte

Audicien Chloé: “We laten je twee soorten testen afleggen om te kijken hoe je gehoor reageert. Het gaat om de Tonentest en een Versta-test. Bij de Tonentest worden via een hoofdtelefoon piepjes met verschillende frequenties afgespeeld: van heel laag tot heel hoog. De piepjes worden in elk oor apart afgespeeld en starten eerst stil (in het niet-hoorbare bereik). Langzaamaan nemen ze toe in geluidsvolume. Wanneer je de piepjes hoort, geef je telkens een teken aan de audicien.

Met de Versta-test gaan we na hoe goed je spraak begrijpt in lawaaierige situaties.”

Stap 3: resultaten bespreken

Audicien Stefanie: “Op basis van de Tonentest stelt de audicien een audiogram op. Hierop kan de audicien zien op welke frequenties je gehoor eventueel verlies heeft. We bespreken ook samen je persoonlijke gehoorsituatie zodat je begrijpt hoe het met je gehoor gesteld is en we bespreken de resultaten van de Versta-test.”

Stap 4: oplossingen voorstellen 

Audicien Pieter: “De twee testen helpen niet enkel om je gehoorverlies in kaart te brengen, maar ook om passende oplossingen te bepalen. We hebben een ruim assortiment aan hoortoestellen  in de meest uiteenlopende uitvoeringen en voor elk soort gehoorverlies. Samen bekijken we welke hooroplossingen passen bij je individuele wensen en behoeften

 

Doe de test

Hoor je alles nog wel even goed? Onze online hoortest geeft voor je een eerste betrouwbaar inzicht in je gehoor.

Doe de online gehoortest