Oordruk

Overzicht

Hoe werkt oordruk?

De buis van Eustachius is een kleine doorgang tussen uw middenoor en uw keel. Het speelt een cruciale rol bij de compensatie van druk in uw middenoor. Dit gebeurt doordat hij opengaat als u niest, slikt of geeuwt. Dit mechanisme voorkomt dat zich luchtdruk en vloeistof opbouwen in uw gehoorgang, achter uw trommelvlies. 

Wanneer de buis van Eustachius verstopt raakt, kunt u niet goed meer horen doordat geluiden gedempt worden. Een gevoel van druk, pijn of dofheid in uw oorholte is vaak voorkomend. Allergieën, bijholte-ontstekingen, een gewone verkoudheid of griep kunnen allemaal leiden tot een gedeeltelijke verstopping van de openingen van uw buis van Eustachius. Weefselontsteking en slijmafscheidingen vormen een belangrijke oorzaak dat de buis van Eustachius niet goed functioneert. 

Vliegen en grote verandering van hoogte kunnen ook de reden zijn dat uw buis van Eustachius niet goed functioneert.

Hoe raakt u de druk in uw gehoorgang weer kwijt?

Om de symptomen te verlichten en de beste remedie te vinden, moet u eerst de oorzaak vinden.
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken en onze tips om ze te verhelpen.
Problemen met uw bijholten
Zoals hierboven al gezegd, zijn bijholten, oren, keel en neus nauw met elkaar verbonden. Een probleem dat in de ene zone optreedt, veroorzaakt vaak een ander probleem. Wanneer uw bijholten verstopt zijn, kunnen ze zorgen voor druk op het oor en een gevoel van dofheid. 

De meest voorkomende oorzaken van verstopte bijholten zijn: 
 • allergieën
 • virusinfecties als verkoudheid en griep
 • bijholte-ontstekingen
 • tabaksrook en soortgelijke irriterende omgevingsfactoren

Er bestaan verschillende remedies om de symptomen van verstopte bijholten en de bijkomende druk te verlichten.
 • Probeer een zwelling remmende neusspray.
 • Gebruik een neti pot of een zoutoplossing om uw neusholten te spoelen.
 • Maak gebruik van een luchtbevochtiger. Droge lucht kan irriterend zijn voor reeds ontstoken neusgaten.
 • Pas aromatherapie toe. Eucalyptusolie kan helpen om uw luchtwegen vrij te maken. U kunt het gebruiken bij inhaleren (stomen), een paar druppels in uw badwater doen of het voorzichig uit het flesje inademen.
 • Drink de hele dag door om de twee uur een glas schoon, hoogwaardig water. Drink genoeg kruidenthee, groentesap en bouillon. Door meer vloeistof in te nemen, zal het slijm loskomen.
Ophoping van vloeistof
Er kan zich vloeistof in uw oren verzamelen als er een probleem bestaat met de afvoerbuisjes. Dit kan ervoor zorgen dat zich vloeistof ophoopt achter het trommelvlies. U kan dan last krijgen van de volgende symptomen: 
 • Ploppen, suizen
 • Een gevoel ‘vol’ te zitten
 • Oordruk
 • Gehoorverlies
 • Duizeligheid
 • Evenwichtsproblemen

Dit kan diverse oorzaken hebben:
 • verkoudheid of andere infecties die verstopping veroorzaken
 • bijholte-ontstekingen
 • allergieën
 • oor-barotrauma

Het is belangrijk om er achter te komen waardoor de buisjes niet meer goed afvoeren. Als het probleem niet wordt opgelost, kan de ophoping van vloeistof achter het trommelvlies ervoor zorgen dat dit scheurt. 

Met onze volgende tips kunt u vloeistof uit uw gehoorgang verwijderen.
 • Trek aan uw oorlel terwijl u uw oor naar uw schouder kantelt.
 • Gebruik een warm kompres. Leg het 30 seconden op uw oor en neem het dan een minuut lang weg. Herhaal dit totdat u verlichting voelt. Zorg dat u op uw zij ligt.
Ophoping van oorsmeer
Oorsmeer verzamelt zich wanneer het te diep in de gehoorgang wordt gedrukt of de gehoorgang over de gehele breedte blokkeert. Een blokkade door een prop oorsmeer kan diverse symptomen opleveren, zoals doofheid, duizeligheid, oorpijn, een ‘vol’ gevoel, druk en tinnitus (suizen in het oor). U kunt per ongeluk uw oren blokkeren wanneer u wattenstaafjes gebruikt om ze schoon te maken. Als u gebruikmaakt van een gehoorapparaat of oordopjes, bestaat er ook een groter risico dat zich oorsmeer verzamelt. 

De veiligste manier om oorsmeer uit uw oren te halen is door warm water of een zoutoplossing enkele minuten in uw gehoorgang te laten lopen. Desgewenst kunt u hiervoor een set voor oorspoelingen gebruiken. Wanneer het water het oorsmeer zacht maakt, kan het door het buitenoor weglopen.
Allergieën
Ook allergieën kunnen een verstopt oor veroorzaken. Het innemen van antihistaminica en anti-congestiva kan uw oordruk als gevolg van allergie en andere symptomen verlichten. Antihistaminica bestaan er in diverse vormen. Tabletten, capsules of vloeistoffen zijn enkele van de populairste vormen. Sommige ervan zijn enkel op voorschrift verkrijgbaar. Bespreek met uw huisarts welke voor u het best geschikt zijn.
Vliegen
Tijdens het opstijgen en landen kan de snelle drukverandering zorgen voor een drukverschil tussen het middenoor en de omgeving. Dit zorgt ervoor dat uw trommelvlies (membrana tympani) trillingen niet goed kan doorgeven. Oorpijn, een ‘vol’ gevoel en druk kunnen allemaal wijzen op een probleem dat vaak “vliegoren” wordt genoemd. 

Met de volgende tips kunt u dit corrigeren. 
 • Probeer te gapen, kauw op kauwgum en slik tijdens het opstijgen en dalen om de spieren te activeren die de buis van Eustachius openen.
 • Of probeer de zogenoemde Valsalva-methode. Snuit zachtjes uw neus en houd uw mond en neusvluegels hierbij dicht. Doe dit zo vaak als nodig.
 • Gebruik gefilterde oordopjes. Ze helpen om de druk in uw oren langzaam weer gelijk te maken.
 • Als uw oren verstopt zijn, kunt u 30 minuten tot een uur voor start en landing een neusspray nemen.
Midden- en buitenoorontsteking
Middenoorontstekingen (otitis media) gaan gepaard met verschillende symptomen, zoals gehoorverlies, duizeligheid en oorpijn. Vaak zijn virussen die infecties aan de ademhalingswegen veroorzaken hiervan de oorzaak.

Buitenoorontstekingen (otitis externa) worden vaak ook een zwemmersoor genoemd. Ze zijn meestal het gevolg van water dat in uw oren blijft zitten na blootstelling aan vocht. Ingesloten water na het zwemmen of baden biedt een perfecte kweekvijver voor bacteriën. 

Meestal zal uw oorontsteking vanzelf genezen. Oordruppels en pijnbestrijders kunnen echter voordelig zijn bij het verlichten van de pijn en andere symptomen. Als uw symptomen erger worden ondanks behandelingen thuis, is het altijd verstandig om naar de dokter te gaan. 

Zoals u merkt, kan druk in uw oor te maken hebben met veel verschillende aandoeningen. Het is daarom belangrijk de oorzaak ervan te vinden. Als de symptomen langer dan twee weken aanhouden en na verloop van tijd erger worden, moet u medische hulp zoeken. Maak een afspraak met uw dokter als u koorts krijgt, er vocht uit uw oren komt, hevige pijn hebt of niets meer kan horen.

Hebt u vragen of maakt u zich zorgen over uw doofheid?

Laat dan uw gehoor testen bij een van onze hoorcentra bij u in de buurt.