In dit artikel

Wat is mastoïditis van het oor?

Net achter en onder het oor bevindt zich het harde, uitstekende bot dat ook wel bekendstaat als het mastoïd. Het heeft een honingraatachtige structuur met luchtholten. Deze worden mastoïdcellen genoemd. Indien de mastoïdcellen geïnfecteerd of ontstoken raken - vaak vanwege een aanhoudende infectie van het middenoor (otitis media) - kan dit ertoe leiden dat het bot afbreekt, wat tot pijn en mogelijk veel ernstigere gezondheidsklachten leidt.
mastoiditis

Wat veroorzaakt mastoïditis?

De hoofdoorzaak van mastoïditis is een middenoorontsteking die simpelweg niet verdwijnt en uiteindelijk zelfs verspreidt naar de achterkant van het oor en door het slaapbeen. Indien de honingraat van uw mastoïdbot geïnfecteerd en ontstoken raakt, heeft dit onvermijdelijk mastoïditis tot gevolg.
Het is ook verstandig om te onthouden dat, hoewel dit zich veel minder vaak voordoet, mastoïditis ook kan worden veroorzaakt door cholesteatoom, waarbij de ophoping van huidcellen achter het trommelvlies voorkomt dat het oor gedraineerd wordt.
 

Symptomen van mastoïditis

De symptomen van mastoïditis kunnen verschillen van asymptomatische ziekten tot progressieve mastoïditis met potentieel levensbedreigende complicaties. Het is daarom belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

Tot de meest zichtbare symptomen van mastoïditis behoren:
 • Pijn, gevoeligheid of zwelling rondom/achter het oor
 • Roodheid achter het oor
 • Afscheiding uit het oor
 • Zwelling achter de ogen
 • Hoofdpijn

   
 • Gehoorverlies in het getroffen oor
 • Moeheid en irritatie
 • Koorts
Indien een of meer van de volgende tekenen op u van toepassing zijn, hoeft u niet in paniek te raken; u weet dan dat u contact moet opnemen met een medisch specialist om de diagnose van mastoïditis te bevestigen.

Behandeling van mastoïditis

De behandeling van mastoïditis bestaat gewoonlijk uit een antibioticakuur. Of u nu een aantal dagen tabletten inneemt of intraveneus wordt behandeld in het ziekenhuis onder toezicht van specialisten: dit is de meestvoorkomende manier om uw toestand onder controle te krijgen.
Er kan ook een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Het type ingreep kan variëren en hiertoe kunnen myringotomie behoren, waarbij vloeistof uit het middenoor wordt gedraineerd, of (in ernstige gevallen) een mastoïdectomie, waarbij een deel van het geïnfecteerde mastoïdbot wordt verwijderd.
Helaas kan mastoïditis zich ontwikkelen tot een punt waarop het aanzienlijke klachten bij de patiënt kan veroorzaken. Daarom kan het belang van vroegtijdige diagnose en behandeling niet genoeg benadrukt worden. Hiertoe behoren:
 • Permanent gehoorverlies
 • Bloedproppen
 • Een hersenabces
mastoiditis ​treatment
Antibiotica zouden uw mastoïditis snel moeten behandelen. In sommige gevallen kunnen symptomen al binnen enkele dagen worden verlicht. Het is desalniettemin belangrijk om de hele kuur te voltooien, zelfs als u zich al beter voelt.

Indien u een ingreep voor mastoïditis hebt ondergaan, moet u waarschijnlijk een of twee weken vrij nemen, wat de gemiddelde hersteltijd is. Tijdens het herstel moet u voorkomen dat uw oren nat worden en is het mogelijk dat u pijnstillers moet innemen.

Voorkomen van mastoïditis

Het behandelen van mastoïditis komt vaak neer op een effectieve behandeling van middenoorontsteking. Zorg dat u vroegtijdig medische hulp inschakelt en de juiste behandeling ontvangt: Hoe eerder uw oorontsteking wordt verholpen, hoe kleiner de kans dat deze zich verspreiden en tot mastoïditis leidt.

Veelgestelde vragen

Kan mastoïditis hoofdpijn veroorzaken?

Ja, dat is mogelijk. Een van de belangrijkste waarschuwingssignalen van mastoïditis is hoofdpijn, dus ga naar de huisarts als hiervan sprake is terwijl u ook andere oorklachten ervaart.


Is mastoïditis ernstig?

Uw mastoïditis kan eenvoudig worden behandeld indien u er snel bij bent. Uitstel van de behandeling verhoogt echter het risico op verergering van de infectie, met mogelijk levensveranderende gevolgen.
Vanwege de potentiële impact van mastoïditis op uw gehoor (en zelfs uw algemene gezondheid) is het cruciaal dat u vermoede symptomen direct laat onderzoeken door een arts of gekwalificeerde audioloog.
 
Hoe wordt de diagnose van mastoïditis vastgesteld?

Nadat de binnenkant van uw oor is onderzocht, kan de arts gewoonlijk vaststellen of u aan mastoïditis of een andere aandoening lijdt. Als de arts vermoedt dat het mastoïditis betreft, wordt u waarschijnlijk doorverwezen naar een kno-arts (keel, neus, oor) voor verder onderzoek. Om de diagnose vast te stellen, kunnen er een of meer medische ingrepen noodzakelijk zijn, zoals een bloedtest en/of het controleren van afscheiding op infectie. Om een beter overzicht van de schedel te krijgen (wat vaak noodzakelijk is bij minderjarige patiënten), kan ook een CT- of MRI-scan zijn vereist.