Welke gevolgen heeft gehoorverlies op het werk?

Achtergrondgeluid en minder goed horen zijn geen topcombinatie. En dat kan een invloed hebben op je werkprestaties. Niet alleen het lawaai is een mogelijke stoorzender, ook de akoestiek op kantoor kan een gesprek met collega’s of aan de telefoon minder vlot laten verlopen.  
  
Wist je dat je vijf à tien uur per week kan besparen als je beter hoort? Collega’s vragen om dingen te herhalen en het volgen van gesprekken vraagt immers extra inspanning. Heb je gehoorverlies, dan proberen je hersenen voortdurend de gaten op te vullen in de gesproken informatie of andere visuele info op te pikken. Door die extra inspanning en onzekerheid kan je misschien gevoeliger zijn voor stress op het werk.  
  
Ook een praatje slaan tijdens de koffie- of lunchbreak is een pak aangenamer met een goed functionerend gehoor. Cafetaria’s zijn immers vaak groot en ingericht met harde (hygiënische) materialen, dat beïnvloedt de akoestiek en versterkt omgevingslawaai. Sommige slechthorenden voelen zich daardoor wel eens uitgesloten van de groepsdynamiek.  
gevolgen gehoorverlies op het werk

Vijf tips om met gehoorverlies op kantoor om te gaan

Tip 1: Kies de juiste werkplek 

Een kantooreiland is minder aangenaam voor personen die slecht horen in drukke ruimtes. Bellen naast een stel collega’s die net in overleg zijn, lukt zelfs amper met een perfect gehoor. Een privékantoor met deur zou ideaal zijn, maar is natuurlijk niet altijd haalbaar. Kies daarom een plaatsje waar je met je rug naar de muur zit of een hoekbureau. Zo schakel je alvast de geluiden achter je uit. Dat helpt al je al een pak vooruit. Breng ook je collega’s op de hoogte. Zo begrijpen ze waarom jij graag net die werkplek wil. 
  

Tip 2: Ga op de eerste rij zitten 

Hoor je minder goed, dan ben je meer aangewezen op andere zintuigen: liplezen, gelaatsuitdrukkingen en lichaamstaal worden extra belangrijk. Probeer bij meetings daarom zo dicht mogelijk bij en liefst tegenover de hoofdspreker te zitten. 
 

De Roger-accessoires: je nieuwe favoriete collega’s

De Lapperre audicien: 
“De Roger-tools van Lapperre helpen afstand en ruis tijdens gesprekken te overbruggen. De krachtigste Roger-partnermicrofoon voor moeilijke luistersituaties (de koffieautomaat of kantine) en op afstand (een lezing) is de Roger Clip-On Mic, die je gesprekspartner op de kraag kan spelden. Daarnaast is er de Roger Pen Select, ideaal voor personen die slecht horen in gezelschap. Hij detecteert tijdens meetings automatisch wie aan het woord is; met één druk op de knop kies je zelf de spreker waarop je wil focussen." 

Tip 3: Vraag om informatie op papier

Schriftelijke informatie is een goede hulp voor mensen die slecht horen door omgevingsgeluid. Vraag sprekers om tijdens meetings kernwoorden te noteren op een bord of misschien iets vaker een PowerPointpresentatie te gebruiken. Of vraag de spreker om een printversie van de slides, zo kan je beter volgen.

Tip 4: Vergader fysiek

Online meetings zijn niet meer weg te denken sinds COVID-19. Voor mensen met gehoorverlies speelt een fysieke vergadering wel in het voordeel. Je krijgt niet alleen meer mee van de lichaamstaal, je kan ook makkelijker vragen om iets te herhalen, luider te spreken en hoeft niet aan te dringen om de camera aan te zetten.

Tip 5: Gebruik handige hulpjes

De Roger On en de Phonak Roger select worden ongetwijfeld je favoriete collega’s. Ze vormen een goede aanvulling op je hoortoestel en maken mensen in je omgeving beter verstaanbaar. De Phonak Roger Select volgt je steevast naar meetings, zeker als er meerdere personen tegelijk vergaderen. De microfoons dekken een straal van 360° en detecteren automatisch welke collega aan het woord is. Volg je een lezing? Dan kan de discrete Roger On als draagbare microfoon door de spreker om de hals worden gedragen. Je kan hem ook op tafel leggen tijdens een vergadering of aansluiten op de computer.

gehoorverlies kantoor
Iedereen is anders. Zo kunnen zowel de oorzaak als de mate van het gehoorverlies verschillen, net zoals hoe je het persoonlijk ervaart.

Denk jij dat je minder goed hoort?
Check het alvast hier en laat je gehoor vervolgens testen door een Lapperre-audicien.